Lähikalaa lautaselle
Lähikalaa lautaselle -hanke edistää lähikalan käyttöä elintarviketeollisuudessa ja ammattikeittiöissä sekä lisää kuluttajien tietoa lähikaloista ruokana Perämeren kalatalousalueella.
Lähikalaa lautaselle -hanke edistää lähikalan käyttöä selvittämällä julkisten ja yksityisten ammattikeittiöiden sekä elintarvikeyritysten lähikalan käyttöä, kysyntää ja hankintakanavia sekä lähikalan saatavuutta eri puolilla Perämeren kalatalousaluetta. Hankkeessa lisätään toimijoiden verkostoitumista ja kannustetaan kalastajia, jalostajia ja ammattikeittiöitä yhteisiin tuotekehitysprojekteihin lähikalan käytön lisäämiseksi.
Lisäksi hanke edistää lähikalan näkyvyyttä tuoden esiin kalastajia ja kala-alan toimijoita lähiruoan tuottajina sekä selvittää Perämeren alueella merkittävissä määrin pyydetyn karisiian mahdollisuuksia nimisuojan hakemiselle. Lähikalan ekologisuutta ja terveellisyyttä sekä kalankäsittelytaitoja ja kalareseptejä tuodaan kuluttajien ja erityisesti tulevaisuuden kuluttajien, eli lasten ja nuorten tietoisuuteen. Lisäksi monipuolisia työllistymis- ja koulutusmahdollisuuksia tuodaan esiin erityisesti lasten ja nuorten keskuudessa.
Ammattilaisille suunnatut toimenpiteet
Ammattilaisille suunnattujen toimenpiteiden pääasialliseen kohderyhmään kuuluvat alueen kalastajat, kalan jatkojalostajat sekä julkiset että yksityiset ammattikeittiöt. Hankkeen toiminnalla halutaan edistää koko ketjun toimintaa pääpainon ollessa ketjun loppupäässä kuten jalostuksessa ja ammattikeittiöissä.
Ammattilaisille suunnattujen toimenpiteiden tavoitteena on
- Tehdä markkinaselvitystä lähikalan kysynnästä ja tarjonnasta Perämeren kalatalousalueella.
- Edistää lähikalan ja erityisesti vajaasti hyödynnettyjen kalalajien käyttöä ammattikeittiöissä ja
valmisruokateollisuudessa. - Kalastajien, kala-alan jalostajien, ammattikeittiöiden ja elintarvikeyritysten yhteistyön kehittäminen
ja uusien kalatuotteiden tuotekehityksen aktivoiminen.
Kuluttajille ja nuorille suunnatut toimenpiteet
Ruokakasvatuksellisten toimenpiteiden pääasiallisena kohderyhmänä ovat kuluttajat ja erityisesti tulevaisuuden kuluttajat, eli lapset ja nuoret. Kuluttajille ja nuorille suunnattujen toimenpiteiden tavoitteena on
- Lisätä lähikalan näkyvyyttä ja tuoda esiin kalastajia ja kala-alantoimijoita lähiruoan tuottajina.
- Lisätä nuorten tietoisuutta lähikalasta ja kala-alan koulutusmahdollisuuksista.
- Nimisuojan hakeminen karisiialle tunnettuuden ja markkinoinnin tueksi.
Tutustu myös vuosina 2021–2022 toteutettuun Lähikalaa ammattikeittiöihin -hankkeeseen ja materiaaleihin: Lähikalaa ammattikeittiöihin / ProAgria Oulu.
Hallinnoija: Oulun Maa- ja kotitalousnaiset/ProAgria Oulu ry
Toiminta-alue: Perämeren rannikon Kalaleaderin toiminta-alue
Rahoitus: Euroopan meri-, kalatalous- ja vesiviljelyrahasto (Perämeren rannikon Kalaleader), Lapin ELY-keskus
Tulevat tapahtumat
Julkaisut
24.4.2024 Nimisuojasta lisäarvoa lähituotteille, Perämeren pikkusiian nimisuojausta selvitetään, artikkeli Maaviesti-lehdessä
Materiaalit
Viestintämateriaalit ammattikeittiöille:
Tarjoatteko lähikalaa ravintolan asiakkaille tai kouluruokalassa? Hyödynnä valmiit materiaalit ruokailijoille viestimiseen.
- Tulostettava juliste
- Sähköisiin infonäyttöihin soveltuvat tietoiskut: vaaka (1920 x 1080) ja pysty (1080x1920)
- Video: lähikalan matka lautaselle!
Valtakunnallisen Itämeripäivän merkeissä to 29.8. vietämme alueellista Pelasta Perämeri -teemaa. Tapahtumapäivää koordinoi Bothnian Arc ja Oulun kaupunki. Lue lisää täältä. Teemapäivä on hyvä tilaisuus tarjota asiakkaille lähikalaa!
Materiaalia kouluille
Ala- ja yläkouluun
Kalatalouden Keskusliiton opetusmateriaalit: Ahven.net
- Kalasta tietoa -PPT-materiaalissa kalat esitellään lajeittain
- Kalasta tietoa -visa ja tehtävät alakouluun
- Kalasta tietoa -visa ja tehtävät yläkouluun
Ruokatiedon materiaalit ja ideota opetukseen: Ruokatieto.fi
- Kalan reitti -PPT-materiaali opettajalle
- Kalan reitti -juliste, Ruokatieto ja Pro Kala
Kotitaloustunnille
- Kalasta ruokaa -opetusmateriaali, Ahven.net
- Nappaako kala? - opettajan materiaali, Pro Kala
- Nappaako kala? - oppilaan materiaali, Pro Kala
Esimerkkejä ja videoita kala-alan yrittäjyydestä oppitunnille
- Ajatuksia yrittäjyydestä, Pro Kala
- Kalastajatarinat ja yrittäjäesittelyt, Hätälä
Kuluttajille ja kouluissa kotiväelle
Toiminnallisia ideoita tapahtumiin
- Kalalajien tunnistustehtävä: suuret kalalajit ja pienet kalalajit, tulosta ja leikkaa kuvat ja nimet erilleen
- Kalan sisäelinten tunnistus, tulosta ja leikkaa osat erilleen
- Tulostettava reseptivihko
Tehtävät on tuotettu Lähikalaa lautaselle -hankkeessa.
14.8.2024 Lähikala mukaan Lähiruokapäivään!
- Kuinka mukaan Lähiruokapäivään 7.–8.9.2024, Mervi Tiermas, Lähikalaa lautaselle -hanke, Oulun Maa- ja kotitalousnaiset
- Rahoituksen hakeminen tapahtumajärjestelyihin, Mikko Tenhunen, kalatalousaktivaattori, Perämeren rannikon Kalaleader
31.1.2024 Nimisuojasta lisäarvoa Perämeren kalatuotteille
- Nimisuojajärjestelmä ja Suomen hakemustilanne, Piritta Sokura, Ruokavirasto
- Nimisuojauksen perusteet, erikoissuunnittelija Marjo Särkkä, Helsingin yliopisto
21.11.2023 Lähikalaa lautaselle – yhdessä kohti kalaisampaa tulevaisuutta, Oulu
- Yhteenveto tilaisuudesta
- Tervetuloa! Lähikalaa lautaselle -hankkeen toiminta, Essi Keränen, Oulun Maa- ja kotitalousnaiset
- Yritysesittely: Pielisen kalajaloste, Juha Halonen
- Yritysyhteistyöllä lähikalatuotteita ammattikeittiöihin – Mitä asioita tuotekehityksessä tulee huomioida?, Jarkko Malmberg, Kaarea Oy
Tiedotteet ja uutiskirjeet
18.4.2024 Lähikalaa lautaselle uutiskirje 4/2024
1.11.2023 Lähikalaa lautaselle uutiskirje 10/2023