Vedet haltuun valuma-alueilla
Vedet haltuun valuma-alueilla -hankkeessa suunnitellaan ja toteutetaan yhteensä noin 10 vesienhallinnan toimenpidettä 2–3 pilottialueella Pohjois-Pohjanmaalla. Pilottikohteiden toteutuksesta saatujen kokemusten pohjalta kootaan kansantajuinen vesienhallinnan toimenpiteiden edistämisen toimintamalli, johon kytketään myös vesienhallinnan rahoitusmahdollisuuksiin liittyvä tietopaketti.
Hankkeessa tuotetaan maanomistajille suunnattua, laadukasta ja kansantajuista vesienhallintaan liittyvää viestintämateriaalia. Materiaalit jaetaan viljelijöiden ja metsänomistajien käyttöön ja niiden avulla lisätään maanomistajien tietoisuutta vesienhallinnasta sekä sen vaikutuksista ja hyödyistä.
Hankkeella edistetään valuma-aluetason yhteistyötä ja sen myötä vahvistetaan vesienhallinnan toimenpiteiden hyväksyttävyyttä. Kehitetyt toimintatavat sekä viestintämateriaalit lanseerataan myös aktiivisesti toimivan, vesienhoidon toimenpiteitä edistävän VYYHTI-verkoston kautta.
Toteuttaja: ProAgria Oulu ry / Oulun Maa- ja kotitalousnaiset
Osatoteuttaja: Metsänhoitoyhdistys Pyhä-Kala ry
Rahoittajat: Valio, Osuuskunta Pohjolan Maito, Ylivieskan kaupunki, Salaojituksen Tukisäätiö, MTK:n Säätiö, Metsämiesten Säätiö
Myönnetty avustus: Ympäristöministeriö on rahoittanut hanketta 192 115 eurolla vesiensuojelun tehostamisohjelmasta.
Tutustu valuma-alueen vesienhallintaan hankkeessa tuotetun piirrosvideon avulla:
Turvepellon vettämiskohde Utajärvellä
Vuoden 2024 aikana Utajärvelle, Naamanjoen latvoille toteutetaan osana Vedet haltuun valuma-alueilla -hanketta vesienhallinnan esimerkkikohde, kun Aholan Maito Oy:n heikkotuottoinen turvepelto vetetään ja muutetaan kosteikoksi. Noin kahden hehtaarin kokoiselle turvepellolle perustettavalla kosteikolla tavoitellaan vesienhallinnan ja -hoidon hyötyjen lisäksi ilmastovaikutusten hillintää.
Blogit
Uutiset
Vesienhallinta tutuksi -podcast
Vesienhallinta tutuksi -podcast-sarjassa pureudutaan vesienhallinnan eri keinoihin maa- ja metsätalousmaalla, rahoitusmahdollisuuksiin sekä ympäristönsuojelullisiin vaikutuksiin asiantuntijoiden ja maanomistajien kanssa.
Kosteikkoretkeily Liejuojan pellon kosteikolle
Vuoden 2024 aikana Utajärvelle, Naamanjoen latvoille on toteutettu osana Vedet haltuun valuma-alueilla -hanketta vesienhallinnan esimerkkikohde. Aholan Maito Oy:n heikkotuottoinen turvepelto on vetetty ja muutettu kosteikoksi. Noin kahden hehtaarin kokoiselle turvepellolle perustetulla kosteikolla tavoitellaan vesienhallinnan ja -hoidon hyötyjen lisäksi ilmastovaikutusten hillintää.
9.10.2024 järjestetyssä tilaisuudessa tutustuttiin alkusyksystä valmistuneeseen kosteikkoon. Kosteikkohankkeesta oli kertomassa kohteen suunnittelijat ja maanomistaja. Tilaisuudessa tarjottiin tietoa myös vesienhallinnan rahoitusmahdollisuuksista ja vesienhoidon tavoitteista. Katso kiinnostavat puheenvuorot ja palaa tapahtuman tunnelmiin katsomalla alasvetovalikosta löytyvät videot.
Uutiskirjeet ja tiedotteet
Materiaalit
Kosteikot, yhteiset ojitusinvestoinnit ja muut vesienhallinnan keinot -webinaari 8.5.
Vesienhallinta pähkinänkuoressa – Riina Rahkila, ProAgria Oulu/Oulun Maa- ja kotitalousnaiset
Yhteinen Ojitusinvestointi – Piritta Salminen, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus
Kaksitasouomat vesienhallinnan keinona – Janne Pulkka, KVVY tutkimus Oy
Kosteikkokohteiden edistäminen – Heli Ronkainen, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Metsänhoitoyhdistyksen kokemuksia vesienhallinnasta – Markus Niskanen, Mhy Pyhä-Kala
Kosteikkosuunnittelijan käytännön vinkkejä vesienhallintaan – Juha Siekkinen, Kosteikkomaailma
Tilaa uutiskirje
Yhteistyökumppanit: