Pohjois-Savo

Luomutiloille

Luomutiloille

Luomutiloille
Luonnonmukaisessa tuotannossa koettiin vuonna 2018 Pohjois-Savossakin normaalia suurempi kasvupyrähdys.

Jo vuonna 2017 alkoi vaikuttaa sille, että luomumäärärahat saattaisivat loppua kesken rahoituskauden, joten kiinnostuneet pyrkivät mukaan sitoumuksiin keväällä 2018. Uusia hakemuksia tuli kolmisenkymmentä kappaletta, mikä on kaksin-kolminkertainen määrä aiempiin vuosiin verrattuna. Loppuvuodesta 2018 saatiinkin sitten jo tieto, että luomun kasvu loppuu joksikin aikaa, koska uusia sitoumuksia ei lähivuosina voida tehdä rahoitusvajeen vuoksi. Vuonna 2018 luomumenetelmin viljeltiin jo 12,8%:a maakuntamme pelloista. Keskimääräinen luomutilakoko kasvoi edelleen ja on nyt 51,8ha. Kasvilajivalikoima luomupelloilla oli kesällä 2018 entisen kaltainen eli valtaosalla tuotettiin nurmea joko rehuksi omille tuotantoeläimille tai lähitiloille, viljeltiin viherlannoitusnurmia tai tähdättiin sertifioidun nurmensiemenen tuotantoon. Rukiin viljelyala luomussa pieneni edelleen, koska syksy 2017 ei ollut kovin otollinen kylvöille. Lisäystä nähtiin vehnä- ja ohra-aloissa, mikä on varsin positiivinen kehityssuunta. Yleisin peltokasvi nurmen jälkeen oli kuitenkin edelleen kaura, jota kasvatettiin paitsi rehuksi, myös huomattavia määriä suurimokäyttöön jopa puhdaskaurana.

Luonnonmukaisen kotieläintuotannon valvontaan kuului vuonna 2018 yhteensä 92 tilaa. Emolehmätuotanto jatkoi edelleen yleisimpänä tuotantosuuntana. Maakuntamme luomueläintuotantoa voi kuvata monipuoliseksi, koska meiltä löytyy luomuna myös maidontuotantoa, lampaita, munivia kanoja sekä sikoja ja mehiläisiä. 

Uusia luomutuotannosta kiinnostuneita viljelijöitä koulutettiin poikkeuksellisesti kolmella viisipäiväisellä luomuperuskurssilla, joista yksi toteutettiin yhdessä Savon koulutuskuntayhtymän Muuruveden toimipisteen kanssa. Luonnonmukaisen kotieläintuotannon kaksipäiväisiä peruskursseja pidettiin kaksi kappaletta, joista toinen SAKKY:n kanssa yhteistyössä Muuruvedellä. Neuvo-palveluiden hyödyntäminen jatkui aiempien vuosien tapaan varsin vilkkaana ja eniten apua tarvittiin luomuun siirtymisen suunnitteluun sekä luomutarkastusta edeltävään dokumentoinnin läpikäyntiin. Neuvo-palvelut soveltuvatkin hyvin madaltamaan kynnystä siirtyä luomutuotantoon. Luomutuotanto oli vuoden mittaan mukana monen hankkeen toiminnassa ja pienryhmäkokoontumisia oli mm. luomusiementuotantoon ja satotasojen parantamiseen liittyen. Lisäksi Pohjois-Savo oli mukana valtakunnallisessa Luomumaitohankkeessa tuottamassa materiaalia alan kehittämiseen.