Pohjois-Savo

Kasvi- ja puutarhayrityksille

Kasvi- ja puutarhayrityksille

Kasvi- ja puutarhayrityksille
Vuosi 2018 oli Pohjois-Savossa kasvintuotannon kannalta hyvin erilainen kuin edellinen kesä.

Alkukesä oli kuiva ja harvinaisen lämmin. Pellot kuivuivat nopeasti liiankin kuiviksi, niin että itämisen ja orastumisen kanssa oli ongelmia. Ongelmia korosti vielä vuoden 2017 märästä loppukesästä johtunut siemenen harvinaisen vahva itämislepo, joka yhdistettynä lämpöön ja kuivuuteen aiheutti harvoja kasvustoja. 

Koko kesä oli vähäsateinen ja keskimääräistä lämpimämpi. Kasvustot olisivat tarvinneet enemmän vettä, mutta paikalliset sadekuurot pelastivat osin tilannetta – viljakasveista saatiin lopulta kohtuullinen sato, joka laadultaan oli aika hyvä. Joskin jyväkoko kärsi kuivuudesta, mutta siementen itävyys oli yleensä hyvä. 

Epätasaisen itämisen ja orastumisen takia kasvustot olivat koko kasvukauden epäyhtenäisiä ja kirjavia. Lämmin ja pitkä syksy kuitenkin valmisti hyvin kirjavatkin kasvustot joten puintikosteudet olivat harvinaisen alhaisia ja kuivauksessa säästyi sähköä ja öljyä.

Pohjois-Savossa on laajentunut palko- ja valkuaiskasvien sekä maissin viljely. Uutena aluevaltauksena on laajentumassa mallasohran viljely. Yhdessä Savonia ammattikorkeakoulun kanssa toteutettavassa KasviTaito-hankkeessa on järjestetty koulutustilaisuuksia mm. maissin, mallasohran sekä siementen viljelyyn.

Kasvintuotannon asiantuntijapalvelut 

Asiantuntijoidemme käytössä oli vuonna 2018 WebWisu-ohjelma. Ohjelmaa voidaan hyödyntää yhteiskäytössä asiakkaan ja asiantuntijan kesken, ohjelma on saatavilla myös asiakkaiden käyttöön. Viljelysuunnittelun rinnalla suunnittelemme viljelykiertoa, joka on erityisen tärkeä peltoalan muutostilanteissa. Kasvinsuojelusuunnittelu on osa kannattavaa kasvintuotantoa. Lisäksi toteutimme useita kasvinsuojelututkintotilaisuuksia myös päättyneenä vuotena. Asiantuntijoitamme toimivat Eviran valtuuttamina siemenviljelysten tarkastajina, luomutarkastajina sekä siemenpakkaamojen näytteenottajina. Kasvukauden aikaisilla peltokäynneille on vahva yhteys jokaiseen tuottamaamme kasvintuotannon asiantuntijapalveluun. 

Marjat, vihannekset ja perunat

Kasvukausi 2018 oli lämmin ja kuiva. Talvi oli runsasluminen. Kevät tuli kuitenkin vauhdikkaasti ja lämpimänä. Alkukesästä kukinta lähti hyvin käyntiin ja näytti jo hetken siltä, että mansikan pääsatokausi alkaa yhtä aikaa koko maassa. Kesäkuun alussa erityisesti Pohjois-Savon eteläosassa halla vaurioitti kukintaa. Lisäksi tuli kesäkuun alussa viileä jakso, joka hidastutti satokauden alkua. Lämpösummaa kertyi merkittävästi enemmän kuin keskivertokesänä ja erityisesti edelliseen vuoteen verrattuna.  Poimintakauden aikana oli pitkiä hellejaksoja ja kuivuutta mikä vaikutti satomääriin alentavasti. Kokonaisuutena satokausi oli kuitenkin marjatilojen näkökulmasta kohtuullinen. 

Kuivuus ja kuumuus aiheutti myös peruna ja vihannestuotantoon haasteita, erityisesti mikäli viljelyssä ei ollut mahdollisuutta kasteluun. Satomäärät jäivät huipputasojen alapuolelle, mutta toisaalta sadon laatu oli varsin hyvää.

ProAgria Pohjois-Savon yhteistyö puutarha- ja perunantuotannon kehittämiseksi jatkui marja¬osaamiskeskuksen, Itä-Suomen yliopiston, Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin ja LUKE:n eri yksiköiden kanssa asiantuntijakontakteissa ja hanketyössä.