Pohjois-Savo

Asiantuntijatyön vaikuttavuus Itä-Suomessa

Asiantuntijatyön vaikuttavuus Itä-Suomessa

Asiantuntijatyön vaikuttavuus Itä-Suomessa
Jatkamme panostusta asiakastiimityöhön ja asiakasyritysten tuotannon monipuolinen kehittäminen näkyy tuloksissa.

Näiden maitosektorin asiakkaiden kanssa olemme saaneet tehdä tiivistä yhteistyötä monipuolisesti niin navetan prosesseissa kuin talouden hallinnassa sekä pellolla nurmentuotannon parissa.

Pohjois-Savossa asiakasryhmä on vahvasti toimintaansa kehittävää ja vuosiin mahtuu merkittäviä investointeja. Vuodesta 2014 keskilehmäluvun noustessa vuoteen 2018 66:sta 80:en ja samalla keskituotoksen noustua meijerimaidosta mitattuna noin 422 l/lehmä voi todeta yhdessä onnistumista tapahtuneen. 

Maidontuotannon laajentaminen ja tuotostason nosto on tehty monipuolisesti prosesseja kehittämällä. Tässä näkyy ProAgrian moniammatillisen tiimin vaikuttavuus hyvin asiakkaalle muodostuvana hyötynä. Vaikeassakin talouden tilanteessa on saatu tälle joukolle asiakasyrityksistämme muodostumaan hyötyä n. 23 000 € lisätuottoina (vertailuryhmänä kaikki Suomen yli 40-lehmän tuotosseurantakarjat) ja vastaavasti 2 000 € säästöinä.

Monipuolista asiakastiimityötä käyttävillä asiakkailla oli vertailujoukkoa yli 1,4 sentti/kg parempi maidon hinta rasva- ja valkuaispitoisuuksista johtuen. Keskituotoksen ero oli 334 kg ja ensikoilla 89 kg. Tuotannon kustannuksista kertova tunnusluku maitotuotto miinus rehukustannus oli 0,28 snt/kg vertailujoukkoa paremmalla tasolla. Säilörehun syönti-indeksi oli vertailujoukon kanssa samalla tasolla. 

Kaikki tämä on mahdollista, koska tuotantoa on saatu nostettua samalla kustannuksia alentaen. Yhdessä asiantuntijatiimin ja asiakkaan kanssa luotu hyöty palvelusta on siis yhteensä n. 80 lehmän lypsykarjassa keskimäärin 25 000 €, joka tarkoittaa yrittäjäpariskunnalle n. 6 €/h lisää palkkaa jokaiselle tehdylle työtunnille. Tämän lisäksi kunnalle tai valtiolle on muodostunut lisää verotuloa noin 7500 €/tila.