Länsi-Suomi

Laatumarja

Laatumarja

Laatumarja
Laatumarja - Lounais-Suomi tuoremarjan kärkituottajaksi -hankkeessa viime vuosi oli koronasta huolimatta vilkas.

Lounais-Suomen alueella toimivassa ProAgria Länsi-Suomen ja Luonnonvarakeskuksen yhteisessä Laatumarja-hankkeessa viime vuosi oli koronasta huolimatta vilkas. Hankkeessa tehtiin mm. laajaa kartoitusta lounaissuomalaisten mansikkaviljelmien kasvukunnosta erilaisin maa-, tauti- ja kasvianalyysein sekä viljelijähaastatteluin.

Hankkeessa valmistui myös diplomityö kasvutunnelien maisemallisista vaikutuksista yhteistyössä Aalto-yliopiston kanssa. Kasvutunnelituotanto lisääntyy Lounais-Suomen alueella voimakkaasti ja investointia suunnitellessa on hyvä ottaa myös maisemalliset näkökulmat huomioon.

Lisäksi testattiin sekä uusia mansikka- että vadelmalajikkeita, joista toivotaan vaihtoehtoja monipuolistamaan kotimaista lajikevalikoimaa.

Myös kiinnostus pensasmustikan viljelyyn lisääntyy koko ajan ja uusia viljelmiä perustetaan alueelle. Laatumarja-hankkeessa haluttiinkin auttaa viljelijöitä lisäämään pensasmustikan viljelyosaamista, ja erittäin suosituksi muodostuneeseen pensasmustikkapienryhmään otti osaa lähes 30 tilaa.

Hankkeessa perustettiin myös yhteistyössä Livian ammattiopiston kanssa terttuherukan koeviljelmä, jossa on tarkoitus havainnollistaa Cordon-herukan tuotantomallia.