Keskusten Liitto

Energiatehokkuutta verkostona

Energiatehokkuutta verkostona

Energiatehokkuutta verkostona
ProAgrian energia-asiantuntijat toteuttivat tilojen energialaskelmia Neuvo2020 -palveluna.
Energian kustannukset ovat kasvintuotannossa kymmeniä prosentteja tuotteen hinnasta. Myös maidontuotannossa rehun tuotanto ja energian kulutus navetassa kipuavat yli kymmeneen prosenttiin maidon hinnasta. 
 
Energiatehokas tila on myös kustannustehokas. Tuotannon energiatehokkuus on helppo kartoittaa energialaskelmalla, joka auttaa selvittämään tärkeimmät kehityskohteet.  Toteutunut tai ennustettu kulutus on tärkeä työväline esimerkiksi laajennusten suunnittelussa. Aurinkopaneeli-investoinnissa se on tärkein mitoitusperuste. Laskelmia tarvitaan myös investointitukihakemuksessa. 
 
Neuvo 2020 -palvelulla haarukoidaan myös biokaasupotentiaalia ja vertaillaan eri lämmitysmuotojen ja  -energioiden kannattavuutta. 
Ilmastoviisas maatilayritys
Energia oli näkyvästi esillä marraskuussa julkaistussa Ilmastoviisas maatilayritys -kirjassa. Se oli myös yksi seitsemästä teemasta kirjaan pohjautuvassa Ilmastoviisas-podcast -sarjassa, jonka neljännessä jaksossa energiatehokkuudesta ja uusiutuvasta energiasta keskustelivat johtava asiantuntija Maarit Kari ja maanviljelijä, biokaasulaitoksen osakas Markus Eerola.