Etelä-Pohjanmaa

Monipuolisuutta viljelykiertoon

Monipuolisuutta viljelykiertoon

Monipuolisuutta viljelykiertoon
ProAgria Etelä-Pohjanmaan Monipuolisuutta viljelykiertoon -hanke päättyi loppuvuodesta 2020. Hankkeen aikana pureuduttiin kauran, herneen ja härkäpavun viljelyn kehittämiseen ja näiden kasvien kannattavaan tuottamiseen. Hankkeeseen kuului olennaisena osana taloustietojen kerääminen tiloilta hankekasvien kannattavuustekijöiden löytämiseksi.

Kaksi hyvää hernevuotta ja karttuneet viljelyopit siivittivät valtakunnallisen hernealan 25 000 hehtaariin, mikä tarkoittaa 80% lisäystä edellisvuodesta, myös Etelä-Pohjanmaalla. Miksi valita herne viljelykiertoon? Herneen viljely onnistuu perinteisellä peltokalustolla ja herne katkaisee hyvin viljojen tautipainetta. Herneen juurinystyrät sitovat typpeä ilmakehästä, jolloin herneestä saadaan selkeä typpilannoitushyöty seuraavalle kasville. Parhaiten typpi saadaan hyödynnettyä syysviljalle. Hernepeltoa ei kannata muokata syksyllä, mikäli typpihyöty halutaan maksimoida seuraavan vuoden kevätviljalle, sillä muokkaus saa herneen lahoamaan ja typen muuttumaan talven aikana liukenevaan muotoon. Herneen paalujuuri kuohkeuttaa hyvin maata ja herneen typpipitoinen massa vilkastuttaa peltomaan mikrobitoimintaa, lisäten parhaimmillaan maan multavuutta. Herne ei ole yhtä varma viljeltävä kuin kevätviljat, joten tietynlaista riskinsietokykyä ja viitseliäisyyttä viljelijältä vaaditaan, mutta parhaimmillaan tulos on taloudellisesti ja maan kasvukunnollisesti selvästi parempi kuin monella muulla kasvilla.  

Herneen viljely tässä laajuudessa on uusi asia koko Suomessa. Neuvojien, ostajien ja viljelijöiden kokemusten vaihto on ollut ja tulee olemaan erittäin suuressa roolissa herneen viljelyn kehittämisessä.

 

Tutustu ja hyödynnä Monipuolisuutta viljelykiertoon -hankkeen materiaalit täältä: www.proagria.fi/monipuolisuuttaviljelykiertoon