Yrittäjä selätti hankebyrokratian asiantuntijan avulla

3 min lukuaika

Referenssit

Juho Papinkivi on tyytyväinen, kun investointituen haku sujui sutjakkaasti.

Kuva Jouni Lehtonen
Lammilainen yrittäjä Juho Papinkivi istuu tyytyväisenä ProAgrian Hämeenlinnan toimistolla. Hänen yrityksensä Erkamet Oy on hiljattain ostanut 70 000 euron metallisorvin ja yritysasiantuntija Päivi Tiura-Paavolan kanssa on saatu valmiiksi investointituen maksatushakemus Hämeen Ely-keskukseen.
Haussa on Linnaseutu ry:n Leader-rahoituksesta myöntämä 14 000 euron tuki investointiin. Papinkivi osti sorvin käytettynä, sillä ohjelmakauden alusta muuttuneet tukiehdot mahdollistavat nyt investointituen myös käytettyihin koneisiin ja laitteisiin.
– Olisimme ostaneet tarvitsemamme sorvin ilman tukeakin, mutta tällä on merkitystä tulevaisuutta ajatellen, yrittäjä miettii.
Päivi Tiura-Paavola kertoo, että useimmissa tapauksissa tarpeelliset investoinnit eivät jää tuen saamisesta kiinni, mutta tuki mahdollistaa investoinnin toteuttamisen laadukkaampana tai laajempana.
Investoimalla kasvuun
Hammaspyöriä valmistava Erkamet Oy työllistää Lammin Jahkolassa kolme henkilöä. Papinkiven mukaan kasvumahdollisuuksia on, tilat ja laitteet antavat siihen mahdollisuuden. Hankitulla sorvilla pystyy myös poraamaan kappaleita. Se vähentää työvaiheiden määrää, kun työstettävää kappaletta ei tarvitse vaihtaa koneelta toiselle.
– Voimme ottaa uusia asiakkaita ja laajentaa toimintaa, yrittäjä iloitsee.
Seurantatietojen mukaan sorvin hankkimisen jälkeen liikevaihto on vuoden ensimmäisellä neljänneksellä kasvanut verrattuna vuoden takaiseen tilanteeseen.
Juho Papinkivi kertoo saaneensa vihiä yritystuista kollegoilta, jotka neuvoivat ottamaan yhteyttä paikalliseen maaseudun kehittämisyhdistykseen. Linnaseutu ry:n toiminnanjohtaja Jussi Pakari ohjasi Papinkiven alkupalaverin jälkeen ProAgrian yritysasiantuntijoiden pakeille.
Asiantuntija-apua suunnitteluun ja hakuun
ProAgrian HYMY Häme II -hanke auttaa yrittäjän alkuun ideoinnista suunnitteluun, ja neuvontajärjestön yrityspalvelut tuottavat yrittäjälle hakemuksessa tarvittavaa taustatietoa. Asiantuntijat kääntävät sitten kaiken tämän hakemukseen ”viranomaiskielelle”.
– Yrittäjällä ei tarvitse olla valmista suunnitelmaa ottaessaan meihin yhteyttä. Yrityksen tilanne kartoitetaan ja rahoitusvaihtoehdot sekä -laskelmat tehdään yhdessä yrittäjän kanssa. Sen pohjalta muotoilemme täällä ProAgriassa rahoitushakemuksen, Päivi Tiura-Paavola kertoo prosessin etenemisestä.
Juho Papinkivi myöntää, että jos olisi lähtenyt yksin ja pystymetsästä hakemusta tekemään, juttu olisi tyssännyt alkuunsa. Asiantuntijoiden avulla homma sujui sutjakkaasti ja hankkeen kautta oli mahdollisuus saada maksutonta ohjausta ja neuvontaa 8 tunnin verran.
– Kannustan ja suosittelen tätä muillekin yrittäjille. Hakuprosessin myötä olen itsekin pysähtynyt miettimään yrityksen liiketoimintaa, tulevaisuuden näkymiä ja toiminta-ajatusta. Täällä on esitetty minulle hyviä kysymyksiä, joihin on ollut mielenkiintoista miettiä vastauksia.
Nyt on hyvä hetki toimia
Tiura-Paavola muistuttaa, että maaseuturahaston yritystukia voi hakea muutkin kuin maatalousyrittäjät. Kanta-Hämeen alueella suuri osa yrityksistä on maaseutualueelta. Vain Hämeenlinnan ja Riihimäen ydinkeskusta-alueilla sijaitsevat yritykset on rajattu maaseuturahoituksen ulkopuolelle. – Heitäkin voimme palvella suoraan ProAgrian yrityspalvelujen kautta, hän huomauttaa.
HYMY Häme II -hanke palvelee mikro- ja pk-yrityksiä koko Kanta- ja Päijät-Hämeen alueella.
Nyt on aika toimia, sillä Hämeen Ely-keskuksella on alueen mikro- ja pk-yrityksille tarkoitettua rahaa vielä hyvin jäljellä. EU:n ohjelmakauden päättymisen vuoksi hankkeet on saatava liikkeelle tuota pikaa. Seuraava yritystukien valintajakso päättyy 31.7.2019.
– Hyödyntäkää maksutonta yritystukiin ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvää palvelua! Hämeen Elyssä on hyvä tilanne, rahaa vielä jaettavissa, joten nyt kannattaa lähteä suunnittelemaan investointia yhdessä yritysasiantuntijan kanssa. Alkuun riittää yhteydenotto minuun, niin kartoitetaan yhdessä tilanne ja mietitään askeleet eteenpäin, Tiura-Paavola kannustaa.
Teksti: Jouni Lehtonen
Juttu on julkaistu Hämeen Yrityssanomissa toukokuussa 2019