Marjatilan yrittäjältä vaaditaan monenlaista osaamista

Kuvat: Marjo Marttinen

Marjatilan yrittäjältä vaaditaan monenlaista osaamista. Muuramelaisen Pirttiahon puutarhan isäntä Markku Kankaanperä pitää markkinointia menestymisen tärkeimpänä tekijänä.

Hän on luotsannut Muuramessa isänsä Yrjö Kankaanperän perustamaa puutarhaa 16 vuotta. Puutarhan päätuote on mansikka. Vadelma, pensasmustikka, mustaherukka ja omena jatkavat satokautta. Tilalla kasvatetaan myös muun muassa omenapuun ja herukan taimia. Marjat myydään lähialueen kauppoihin ja suoraan tilalta.

Viljelypäätöksissä lohkojen hehtaarisato on tärkeimpiä päätöksenteon mittareita.

– Viljelyominaisuuksien ohella seuraamme ostajien makumieltymyksiä. Olemme esimerkiksi luopumassa Ottawa-vadelmasta ja vaihtamassa sen Muskokaan ja Stioraan. Mitään ei pidä istuttaa, ennen kuin on käsitys siitä, kenelle tuote myydään, Markku Kankaanperä korostaa.

Ajankäyttö on yksi päätöksentekoa määrittävä tekijä. Pirttiahossa, kuten monessa muussa puutarhayrityksessä, työvoimakulu on suurin yksittäinen menoerä.

– Meillä noin 45 prosenttia liikevaihdosta. Työt on kuitenkin tehtävä.

Marjojen satokausi päättyi tänä vuonna edellistä aikaisemmin. Syyskuun alussa marjatarhojen syystyöt oli jo pääosin tehty ja työntekijät palanneet kotiinsa.

Työnjaolla tolkkua

Työnjako estää kaaosta kiivaimpaan marja-aikaan. Työntekijöiden luottohenkilö vastaa poiminnan työnjohdosta ja valvoo kastelun. Perheenjäsenet hoitavat asiakaspalvelun ja laskutuksen. Palkanmaksua ja kirjapitoa hoitaa tilitoimisto.

Marjatilan tulot tulevat lyhyellä aikavälillä, niinpä menoja on ennakoitava. Markku Kankaanperä tietää kokemuksesta, kuinka paljon vuodenvaihteessa pitää olla tilillä rahaa, jotta seuraavan vuoden voi aloittaa turvallisin mielin.

– Arvonlisäveron maksuun on oltava rahaa, samoin tuotantopanosten ostoon. Seuraan hintoja ja pyrin ostamaan osan tarvikkeista jo ennen vuodenvaihdetta. Kevättöiden palkat tulevat maksuun ennen kuin ensimmäistäkään marjaa on myyty.

Apua ProAgriasta

ProAgrian palveluista puutarhatiloille tutuimmat liittyvät lannoitukseen ja kasvinsuojeluun.

– Käytettävissä ovat myös tilipalvelut, budjetointi, talouden analysointi sekä neuvonta investointi- ja omistajanvaihdostilanteissa. Strategiatyö ja ProAika työajan seurantaan sopivat myös puutarhatiloille, sanoo monia puutarhatilojakin opastanut palvelupäällikkö Hannu Laitinen ProAgria Keski-Suomesta.

– Me talousasiantuntijat teemme yhteistyötä puutarha-asiantuntijoiden kanssa. Neuvo-rahat ovat myös puutarhatilojen käytettävissä.

Pirttiahon puutarha

 • perustettu 1985
 • avomaatuotantoa kuutisen hehtaaria, tunneli- ja kasvihuonetuotantoa alle puoli hehtaaria
 • kaksi työntekijää noin viisi kuukautta vuodessa
 • noin 20 kausityöntekijää
 • TekMarja- ja Marjamaat 2 -hankkeiden kasvinsuojelu- ja lajikekokeiluja

Jaa

Asiantuntijat

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

 • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
  Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
 • Tilaa palvelu
  Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.

Palvelut