Kunnostuskohteet

 

Kunnostuskohteita ilmoitettiin eri puolilta Kainuuta ja Pohjois-Karjalaa

Kevään aikana haimme kumpaankin maakuntaan kahta vesistökunnostuskohdetta kaikille avoimena ilmoittautumiskierroksena.

Maakunnista ilmoitettiin 10 erilaista vesistökunnostuskohdetta. Osa näistä oli hyvinkin laajoja vesistöalueita. Syksyllä 2020 järjestettiin työnäytöksiä osalla mukaan valituista kohteista. Yhteistyössä ELY-keskusten kanssa olemme ottaneet yhteyttä kaikkiin ilmoittautuneisiin ja tarjonneet tietoa kunnostusmahdollisuuksista sekä ohjanneet eteenpäin mm. rahoitusmahdollisuuksien osalta. Voit edelleen olla yhteydessä ja kysyä neuvoa kunnostusta kaipaavista vesistöistä.

Pilottikunnostuskohteet vuonna 2020:

Puolangan Luoteenjärvellä toteutettiin koeverkkokalastus mahdollisen hoitokalastustarpeen selvittämiseksi syyskuussa.

Sotkamon Ison Sapsojärven Haapalanlahdella niitettiin kortteikkoa koneellisesti syyskuun lopulla ja kortetta kerättiin vedestä raivausnuotalla.

Valtimolla Ylä-Valtimojärven Pertunlahdella poistettiin uimarannan edustalta ulpukkaa pohjajyrsinnällä lokakuun alussa.

Luoteenjärvellä ja Haapalanlahdella työt toteutti Oulun kalatalouskeskus / ProAgria Oulu ja Oulun Maa- ja kotitalousnaiset ja Ylä-Valtimolla IMH-Tekniikka. Käytännön töihin, kuten niitettyjen kasvien siirtoon vedestä maalle osallistui myös paikallisia kyläläisiä. Vesistöistä poistettu kasvimassa päätyy maanparannusaineeksi peltoon.

Kunnostustoimenpiteiden yhteydessä keskusteltiin myös vesistön kuntoon liittyvistä havainnoista ja kunnostuksen jatkosuunnitelmista kyläläisten kanssa. Vesistöjen tila ja kunnostustoimenpiteet kiinnostivat monia: Ylä-Valtimon tilaisuudessa poikkesi päivän aikana lähemmäs sata katsojaa. Kunnostustoimenpiteiden vaikutuksia seurataan ja kohteiden kunnostuksen suunnittelua jatketaan yhdessä paikallisten asukkaiden kanssa.

Kohteet löytyvät myös vesistökunnostajan karttapalvelusta.

Jaa

Hanketoimijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
    Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.

Palvelut