Haluatko viljamarkkinoilta hyvää taloudellista tuottoa?

Viljaa ja öljykasveja myyvät tilat toimivat hyvinkin erilaisista lähtökohdista, riippuen esimerkiksi varastojen suuruudesta tai velan ja tukien määrästä per liikevaihto.

Ensimmäisenä kannattaa miettiä, mitkä oman tilan lähtökohdat ovat. Mitä suurempi merkitys myyntituloilla on tulokseen ja mitä pienempi tilan omavaraisuusaste on, sitä enemmän kehotan spekuloinnin sijaan paneutumaan hintariskin hallintaan.

Tämä tarkoittaa täysin ympärivuotista myyntistrategian hiomista sekä markkinoiden ja ennusteiden tarkkailua. Jo keskikokoisen kasvinviljelytilan viljan myyntiajankohdalla on ollut suuri merkitys tilan taloudelliseen tulokseen viime vuosina. Viivan alle jäävän euromäärän kasvattaminen pitkässä juoksussa pelkästään myyntistrategiaa kehittämällä on mahdollista lähes jokaisella tilalla.

Ensimmäinen askel on omien tuotantokustannusten laskeminen. Tuotantokustannusten perusteella voi muodostaa itselleen näkemyksen tyydyttävästä hinnasta. Seuraava askel on myyntistrategian muodostaminen, jota sitten vuoden kuluessa hiotaan, mutta myös kylmäpäisesti toteutetaan.

Jos ensi syksyn termiinihinnat kuulostavat tyydyttäviltä tuotantokustannushaarukkaan nähden, voi olla järkevää kiinnittää osa sadon hinnasta ja päättää lopun sadon kohtalosta syksyllä. Myös futuurien käyttö on joustava ja varteenotettava vaihtoehto hintojen suojaamiseen, joskin se vaatii perehtymistä ja voi tuottaa hiukan lisäkuluja. Jos termiinihinnat eivät tyydytä, kannattaa suunnitella mahdollisimman tehokas, markkinoita mukaileva myyntien ajallinen hajautus. Vuodesta toiseen onnistuvaan markkinaspekulointiin ei kuitenkaan kukaan taida pystyä.

Kevään aikana ilmestyviä viljatase-ennusteita maailmalta kannattaa tutkailla tarkasti, markkinoiden seuraamisen ohella. Silti historia on opettanut, kuinka vaikeaa eri viljalajien keskinäisen hintakehityksen ennustaminen on nykyaikojen seilaavilla markkinoilla. Viljelykasvien ja –lajikkeiden valinta tilan omien lähtökohtien, paremman viljelykierron ja tänä keväänä erityisesti saatavilla olevan hyvän kylvösiemenen perusteella on aina hyvä peruste.

Mitä haluaisit kysyä Huippuosaajalta? Esitä kysymyksesi ProAgrian Facebook-sivuilla.

Jaa

Asiantuntijat

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
    Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.

Palvelut