Oulun Maa- ja kotitalousnaiset
Visiomme on maistuva, viihtyisä ja elinvoimainen maaseutu – hyvinvoivat suomalaiset. Rakennamme tulevaisuuden maaseutua, jonka vahvuuksia ovat vahva paikallinen ruokakulttuuri, hoidettu maaseutu- ja kulttuurimaisema, kilpailukykyinen yritystoiminta ja yhteisöllisyys.
Oulun Maa- ja kotitalousnaiset on osa valtakunnallista neuvontajärjestöä, joka saa neuvontatyöhönsä opetus- ja kulttuuriministeriön harkinnanvaraista valtionapua.
Oulun piirikeskus järjestää koulutuksia, luentoja, tapahtumia ja kampanjoita sekä toteuttaa maakunnallisia kehittämishankkeita eri sidosryhmien kanssa. Piirikeskuksessa työskentelee 9–12 asiantuntijaa – ruoka-, elintarvike-, luonto-, ympäristö-, maisema- ja yritysosaajaa
Maa- ja kotitalousnaisten strategiset avaintavoitteet vuosina 2016–2020 ovat arvon tuottaminen jäsenille, asiakkaille ja yhteiskunnalle, tunnettuuden ja myönteisen mielikuvan kasvattaminen, vetovoimaisuuden ja yhteisöllisyyden lisääminen sekä taloudellisesti kannattavan toiminnan vahvistaminen.
Oulun Maa- ja kotitalousnaisten tavoitteena on maaseudun naisten, perheiden ja ihmisten hyvinvoinnin edistäminen, yritystoiminnan vahvistaminen, kotitaloudellinen ja kuluttajaneuvonta sekä laaja-alainen ympäristö- ja maisemanhoidon neuvonta sidosryhmien kanssa. Tärkeimpiä teemoja ovat olleet ruoka ja elintarvikkeet, ympäristön-, vesien- ja luonnonhoito sekä maaseudun yrittäjyys.
Kevättalvella neuvontamme muuttui kaikilla osa-alueilla merkittävästi COVID 19 -viruksen vyöryessä Suomeen. Jouduimme perumaan lähes kaikki sovitut tilaisuudet, ottamaan käyttöön uusia digitaalisia välineitä ja opastamaan asiakkaitamme niiden käyttöönotossa sekä itse huolehtimaan omasta suojautumisesta. Käsidesistä, maskeista ja etätöistä tuli koko vuodelle uusi toimintamalli. Loppuvuodesta saimme opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämän avustuksen tasoittamaan koronan aiheuttamia menetyksiä ja lisäkustannuksia.
Hanketyössä tehtiin aktiivista neuvonta- ja vaikuttamistyötä laajalla rintamalla koronasta huolimatta. Läpi toimintavuoden etsittiin aktiivisesti alueellisia kehittämiskohteita ja kumppanuuksia sekä kartoitettiin rahoituslähteitä maa- ja kotitalousnaisten avainalueiden mukaisesti. EU:n ohjelmakausi 2014-2020 jatkui muuttuneiden olosuhteiden vuoksi vuoteen 2022. Moneen kehittämishankkeeseen haettiin jatkoaikoja, kun tilaisuuksia ja pienryhmiä ei voitu toteuttaa alkuperäisten hankesuunnitelmien mukaan.
Ruoka, ravitsemus ja kotitalous
Oulun Maa- ja kotitalousnaisten ruokaneuvonnan perusta on monipuolinen, terveellinen ja maistuva alueellinen ruoka- ja ruokakulttuuri. Teemme neuvonta- ja kehittämistyötä erityisesti paikallisen ruoan ja ruoanvalmistustaitojen lisäämiseksi sekä ruoanvalintojen helpottamiseksi.
Ruoka-asiantuntijamme osallistuvat ruoka- ja ravitsemusneuvonnan palveluiden tuotteistamiseen sekä sisäisissä ryhmissä että osana valtakunnallista ruoka-asiantuntijaverkostoa. Teemme neuvonta- ja kehittämistyötä erityisesti paikallisen ruoan ja ruoanvalmistustaitojen lisäämiseksi sekä ruoanvalinnan helpottamiseksi sekä ryhmäneuvontana että asiakaskohtaisesti.
Ruokakursseja on järjestetty kymmenen seuraavista aiheista: maukasta kananmunasta, maukasta gluteenittomasti, herkän vatsan valinnat, Maijan maukkaat kasvisruoat, gluteenitonta ruokaa, arkiruokatyöpaja, villiyrttikurssi, kotimakkarakurssi sekä maukkaat salaatit ja syötävät koristeet.
Opetus- ja kulttuuriministeriön tuella on järjestetty luentoja ja esittelypisteitä 9 kpl ja niille on osallistunut 220 henkilöä. Luentoja/esittelypisteitä pidettiin ja järjestettiin yhdeksän 220 henkilölle seuraavista aiheista: ikääntyneiden ravitsemus ja aivoterveys, vireyttä seniorivuosiin, erikoishedelmät, pihlajanmarjojen elintarvikekäyttö, pakkausmerkinnät luonnontuotteissa, terveyttä kasviksilla ja viittä väriä päivässä.
Palautteita ruokakursseilta ja -luennoilta:
- Villiyrttikurssilta/-luennolta ulkona: ”Paikalle saapuessa maistiaisista ja tarjoiluista tuli niin tervetullut olo!”
- Maukasta gluteenittomasti: ”Uusia, hyviä ohjeita toteutettavaksi.”
- Maijan maukkaat kasvisruoat: ”Kevätkääryleet olivat minulle ihan uusi juttu, täytyypä tehdä myös kotona!”
- Arkiruokatyöpaja yhteistyössä Hyvän mielen talon ja Auta lasta ry:n kanssa: ”En tiennyt, että kesäkurpitsaa voi laittaa mokkapaloihin, tulipa näistä hyviä ja meheviä.”
- Kotimakkarakurssi: ”Onpa kiva päästä itse testaamaan makkaran tekoa, minulla on tämä oma lihamylly, mutta en ole tätä ikinä kokeillut.”
- Maukkaat salaatit ja syötävät koristeet: ”Kiva saada uusia ideoita, kun aina tulee syötyä vain sitä tomaattia, jääsalattia ja kurkkua. Pitääpä heti testata kotona näitä ideoita. ”
Sosiaalinen media korvasi lähitilaisuuksia
Kun lähitilaisuuksia ei pystytty pitämään normaalisti, päätettiin hyödyntää sosiaalisen median kanavia. Huushollin retrokorneri -videoissa nostettiin esille muutamia Pohjois-Pohjanmaan maakunnan perinneruokia: makaronivelli, maitopotut, rössypotut, ohrarieskat, pannukakku ternimaidosta, piimä- eli huituvelli ja juustokeitto. Suosituimmat videot olivat Meijän äitin ohrarieskat, jota on katsottu Youtubessa jo yli 2 700 kertaa ja juustokeitto, jota on katsottu TikTokissa 20 000 kertaa. Videot ovat tavoittaneet Facebookissa yli 12 000 katselua, YouTubessa 4 831 ja TikTokissa 25 456 eli yhteensä 42 287 katselukertaa.
Oulun Maa- ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntija perusti ja ylläpiti valtakunnallista ruokaneuvonnan ruokavinkit_mkn -tiliä sosiaalisen median TikTok-sovelluksessa. Oulun piirikeskuksen asiantuntijoiden kuvaamia ja editoimia ohjeita on katsottu yhteensä 264 000 kertaa.
Asiantuntijamme järjestivät syksyllä yhteistyötahojen kanssa livelähetyksiä sosiaalisen median kanavissa. Hillolive ja Kekrilive järjestettiin yhteistyössä Keski-Pohjanmaan ruoka-asiantuntijan kanssa ja Joulukalalive Oulun kalatalouskeskuksen toiminnanjohtajan kanssa. Lisäksi omana lähetyksenä järjestettiin Pihakasvit pikkelsiksi -live.
Oulun Maa- ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntija kouluttautui Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin ja Oulun Kesäyliopiston yhteistyöopintojaksolla elintapaohjaajaksi. Lisäksi kolme asiantuntijaa kouluttautui varautumiskouluttajaksi.
Oulun ruoka-asiantuntijat olivat mukana valtakunnallisessa Kädet multaan -hankkeessa. Pohjois-Pohjanmaan osalta pilottikohteet olivat Limingassa ja Pyhännällä. Hankkeen pääasiallisena rahoittajana on ympäristöministeriö. Hanke jatkuu vuonna 2021.
Oulun Maa- ja kotitalousnaiset ovat toteuttaneet vuodesta 2018 asti toiminnallisia, ruoanvalmistuspainotteisia painonhallintaryhmiä yhteistyössä Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kanssa. Vuonna 2020 aloitettiin laajempi yhteistyö Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kanssa kehittämishankkeena. Arjen sankarit – miehet kuntoon ja työllistymisen polulle -hanketta hallinnoi PPSHP ja se kestää vuoden 2022 loppuun. Hankkeessa Oulun Maa- ja kotitalousnaiset ovat vastuussa toiminnallisten hyvinvointia ruoasta -ryhmien toteuttamisesta. Ryhmätoimintaa toteutettiin kolmella paikkakunnalla vuonna 2020, Kärsämäellä, Oulaisissa ja Oulussa. Pilotointitoiminta jatkuu vuonna 2021.
Maiseman- ja luonnonhoito
Maiseman- ja luonnonhoidon neuvonnassa toteutettiin opetus- ja kulttuuriministeriön tuella maaseudun maiseman-, ympäristön- ja vesienhoitoon liittyvää neuvontaa eri menetelmin koko Pohjois-Pohjanmaan alueella.
Vuoden maisemateko – Niityn lumo
Kuudetta kertaa järjestetyn Vuoden maisematekokilpailun teemana oli Niityn lumo ja tavoitteena oli kannustaa ihmisiä vaalimaan erilaisten niittyjen monimuotoisuutta ja kiinnittämään huomio luonnon monimuotoisuuden köyhtymiseen. Vetoapua kampanjalle haettiin muun muassa kilpailun suojelijan Pirkka-Pekka Peteliuksen kanssa laadituilla markkinointivideoilla ja YLE:n Pelasta pörriäinen -kampanjan kanssa tehdyllä yhteistyöllä.
Kilpailuun saatiin maakunnastamme kuusi kriteerit täyttävää ehdotusta, jotka olivat kaikki hyviä esimerkkejä niittyjen monimuotoisuuden vaalimistyöstä. Joukossa oli isompia ja pienempiä kohteita. Monilla kohteilla hoito oli jatkunut jo 20-30 vuotta yhtäjaksoisesti. Pohjois-Pohjanmaan maisemateoksi valittiin Taivalkosken Tyrävaaran Kankkulan niittyjen hoito. Asko Räisänen on hoitanut valtakunnallisesti arvokkaalla maisema-alueella olevaa neljän hehtaarin niittyä traktoriniitolla jo 25 vuoden ajan. Palkintolaatta ja kunniakirja luovutettiin Oulussa voittajalle 28.10. Muut osallistujat olivat Oulun kaupungin kiertotalousniityt (CircVol), Tyrnävän Keiterin niityt, Vuoton Joutsenen niityt Ylikiimingissä, Vaalan Uutelan niityt sekä niittymäisten alueiden hoitaminen vieraskasveja poistamalla Pudasjärvellä.
Taajamaniityt ja maisemapellot
Maisema-asiantuntijat toteuttivat opetus- ja kulttuuriministeriön tuella 12 tilaisuuden Taajamaniityt ja maisemapellot -kiertueen Pohjois-Pohjanmaalla. Aiheeseen liittyviä infoja pidettiin kunnille, kuntapäättäjille, yrityksille ja yhteisöille. Tilaisuuksissa tuotiin esille erilaisten niittyjen ja maisemapeltojen mahdollisuuksia viherympäristön hoidossa. Kannustimme edistämään luonnon monimuotoisuutta ja virkistysarvoa resurssitehokkaasti. Annoimme tietoa alueiden suunnittelusta, kustannusrakenteesta ja hoidon koordinoinnista sekä alueiden urakoinnista.
Kartoituksia ja suunnitelmia Neuvo 2020 -palveluna
Vuoden aikana tehtiin seitsemän Neuvo 2020 Ympäristö -käyntiä, kaksi ympäristösopimussuunnitelmaa, neljä LUMO-kartoitusta Valion maitotiloille sekä Metsähallituksen Luontopalveluille hoitosuunnitelma kahdelle kohteelle Pudasjärvellä ja Muhoksella Helmi-rahoituksella. Kartoitukset olivat hyvä tapa päästä keskustelemaan lypsykarjatilojen kanssa luonnon monimuotoisuusasioista. Ympäristönäkökulma ja tuotannon vastuullisuus nousee koko ajan yhä enemmän esille.
Kiertotalous ja vesiympäristön hoito
Kiertotalous, vesienhoito ja verkosto-osaaminen ovat nousseet viime vuosien aikana Oulun Maa- ja kotitalousnaisten maisema-asiantuntijoiden vahvoiksi osaamisalueiksi. Nämä teemat luovat maakuntaamme elinvoimaisuutta ja siksi on ollut tärkeää olla ohjaamassa paikallistoimijoita erilaisiin rahoitushakuihin. Pitkäjänteinen työ on tuonut Oulun Maa- ja kotitalousnaisten toimintaan uusia palveluita ja vahvistanut taloutta.
Vuoden 2020 aikana toteutettiin Oulun kalatalouskeskuksen kanssa laaja Osaajia vesistökunnostukseen -koulutus, joka koski laaja-alaisesti erilaisia vesienhoitotoimenpiteitä, rahoituskanavia ja taustatietoja. SOsallistujat olivat pääosin Kainuun ja Koillismaan alueelta.
Vesienhoitoon liittyviä inventointiraportteja ja selvityksiä laadittiin viisi yhdessä Oulun kalatalouskeskuksen kanssa.
Yrityspalvelut
Portaat yrittäjäksi ja Green Care
Portaat yrittäjäksi -lähikoulutus oli suunniteltu keväälle 2020, mutta se jouduttiin koronan vuoksi perumaan. Koulutukseen ilmoittautuneet eivät olleet halukkaita osallistumaan etäkoulutukseen. Kesän aikana helpottuneen koronatilanteen jälkeen toteutettiin koulutus lähitapaamisina. Alkuvuodesta koulutukseen ilmoittautuneista vain yksi yrittäjä oli halukas osallistumaan. Muut olivat jo tehneet muita suunnitelmia. Portaat yrittäjäksi -koulutuskokonaisuus toteutettiin ohjelman mukaisesti (viisi teemaa) yhden yrittäjän kanssa Teams -yhteyksin.
Niin ikään opetus- ja kulttuuriministeriön tuella toteutettiin Pohjois-Pohjanmaalla kaksi Green Care -lähitilaisuutta. Tilaisuuksien teemana oli erilaisia tapoja toteuttaa Green carea yritystoiminnassa..
Maistuva maaseutuyritys
Ruoka-, yritys- ja maisema-asiantuntijat valitsivat avoimella nettiäänestyksellä marraskuussa neljännen kerran Pohjois-Pohjanmaan Maistuva maaseutu -yrityksen. Tällä tunnustuksen sai Törmälän Tila. Vuoden 2020 valinnassa painottuivat erityisesti lähiruoan näkyminen ja käyttö omassa keittiössä, siitä kertominen yrityksen viestinnässä sekä ratkaisut ja selviytyminen koronakriisissä. Yrityksen ympäristö ja maisemakokonaisuus olivat myös arvioinnin kohteena.
Törmälän tilalla on pitkä historia menestyvästä maitotilasta kokonaisvaltaista palvelua tarjoavaksi maaseutumatkailuyritykseksi. Yrityksessä on tehty onnistunut sukupolvenvaihdos, ja työ jatkuu edelleen kehittävällä ja positiivisella otteella.
Yrittäjälle luovutettiin kunniakirja ja rakennuksen seinään kiinnitettävä laatta.
Oulun Maa- ja kotitalousnaiset nimesi vuoden 2020 Maistuvaksi maaseutuyritykseksi Pohjois-Pohjanmaalla Törmälän tilan Siikajoelta. Tunnustuksen otti vastaan yrittäjä Sanna Loukkaanhuhta.
Elintarvikehygienia, laatu ja omavalvonta
Ruoka- ja elintarvikeyrityksille suunnattu omavalvontaan ja hygieniaan liittyvä koulutus ja neuvonta ovat tärkeitä yritysneuvonnan palveluja. Hygieniaosaamistestejä eri kieliversioineen, erityishygieniaosaamistestejä, uusintatestejä ja hygieniakoulutuksia järjestettiin eri puolilla Pohjois-Pohjanmaata kahdeksan ja niihin on osallistui 51 henkilöä.
Muita elintarvikeyritysten ohjauskohteita olivat muun muassa omavalvontaan, teurastukseen, maidonjalostukseen ja pakkausmerkintöihin liittyvät ohjaukset. Maakuntamme elintarvikealanyrittäjille on lähetetty uutiskirje, jossa on tietoa sekä valtakunnallisista elintarvikealan tapahtumista ja koulutuksista että ajankohtaisista asioista. Uutiskirje on lähetty kerran kuukaudessa, jakelu on noin 300 osoitteeseen. Suoramyynnistä ja pakkausmerkinnöistä on pidetty eri puolilla maakuntaa erillisiä koulutustilaisuuksia yhdessä eri sidosryhmien kanssa. Elintarvikeyritysten laatutyötä on edistetty muun muassa auditointikäynnein.
Oulun Maa- ja kotitalousnaisten yritysasiantuntija on tehnyt taloushallinnon asiantuntijatyötä tilitoimistopalveluissa, jossa hänellä on ollut 14 elinkeinoverolainmukaista yrittäjäasiakasta. Eri asiantuntijat ovat osallistuneet ProAgria Oulun hallinnoimissa YritysAgro- ja Avaimet yrittäjyyteen -hankkeisiin. Molemmat hankkeet on suunnattu maaseutuyrittäjille.
Oulun Maa- ja kotitalousnaisten yritysasiantuntija on tehnyt taloushallinnon asiantuntija työtä tilitoimistopalveluissa, jossa hänellä on ollut 14 elinkeinoverolainmukaista yrittäjä asiakasta. Asiakkaiden kanssa on käyty keskusteluja yrityksen kehittämisestä ja talouden vahvistamisesta Neuvo 2020 -palveluja hyödyntäen.
Järjestötoiminta ja yhteisöllisyys
Toimintavuoden aikana kiinnitettiin edelleen huomioita maa- ja kotitalousnaisten tunnettuuteen, myönteiseen mielikuvaan sekä järjestön vetovoimaisuuteen ja yhteisöllisyyteen.
Yhteisöllisyyttä tukivat Naisvoimaa-päivä alkuvuodesta ja Impin päivä kesäkuussa. Yhdistyksille ja sidosryhmille välitettiin tietoa Kasviskampanjasta. Yhteisöllistä toimintaa varjosti läpi toimintavuoden jatkunut koronapandemia.
Yhteisöllisiä etätapaamisia eli Perjantai-pööniä jäsenistölle ja aiheista kiinnostuneille järjestettiin Teamsin välityksellä ja livetapaamisina. Aiheita olivat Pieni pala maaseutua -järjestökampanjan teemat kuten puutarhan- ja ympäristönhoitotyöt, ilmastoviisas viljely, niittyjen hoito, Itämeripäivä, sadon säilöntä, lähimatkailukohteet ja retkieväät ja kalaruokien valmistaminen.
Oulun Maa- ja kotitalousnaiset ovat jatkaneet kansainvälistymistä pitämällä kirjeitse yhteyksiä Saksan Baden-Württembergin alueen maaseudun naisten järjestön toimijoihin. Pitkään suunniteltu opintomatka Slovakiaan jouduttiin perumaan koronan vuoksi.
Oulun Maa- ja kotitalousnaisten edustajat ovat mukana Naisten valmiusliiton Oulun alueneuvottelukunnassa ja Vapepan Maakuntatoimikunnassa. Paikallisia maa- ja kotitalousnaisia osallistuu koulutuksiin ja erilaisten valmiusryhmien toimintaan. Yhdistysten jäseniä on kannustettu osallistumaan Nasta -harjoituksiin.