Tuotosseurannan ohjeet

Tuotosseurannan ohjesääntö
Suomessa tuotosseuranta perustuu kansainvälisen järjestön The International Committee for Animal Recording (ICAR) ohjesääntöön.
- Tätä sisältöä isännöi kolmas osapuoli. Näytämällä ulkoista sisältöä hyväksyt verkkotunnuksen youtube.com käyttöehdot.
Waikato MK5 -maitomittarin käyttöohje
Tru-Test WB EZI-test -maitomittarin käyttöohje
Milko Scope MKII -maitomittarin käyttöohje
Tru-Test HI irrotettavalla mittaputkella -maitomittarin käyttöohje
Parsinavetan kiinteän Delaval MU480 -maitomittarin näytteenotto-ohje
Elektroniset maitomittarit (EMM) tuovat apua koelypsyyn ja näytteenottoon. Elektroninen maitomittari mittaa maitomäärän, lypsyajan ja maidon virtausnopeuden sekä tallentaa lypsytiedot. Lisäksi mittari sekoittaa ja annostelee maitonäytteen automaattisesti viivakoodilliseen näytepikariin. Koelypsyn jälkeen aikaa ei kulu tarrojen liimaamiseen, sillä näytepikareissa on valmiina satunnaiset viivakoodit, joihin lehmän korvanumero yhdistetään lypsyn aikana. Viivakoodilliset maitonäytepikarit toimitetaan meijeriauton mukana laboratorioon analysoitavaksi.
Elektronisen maitomittarin toimintaa ohjataan tiedonkäsittelijän, DataHandlerin avulla. Maitomittarin takaosassa oleva viivakoodinlukija lukee tiedot näytepikarin viivakoodista. Tiedot tallentuvat EMM-mittarista DataHandleriin langattomasti lypsyn aikana, joten koelypsyn eri työvaiheet sujuvat joustavasti. Tallennetut tiedot siirretään lopuksi tietokoneelle. Maidonmittaus ja näytteenotto eivät hidasta lypsyä, vaan koelypsy sujuu vaivattomasti ja tehokkaasti isoissakin karjoissa.
Tätä sisältöä isännöi kolmas osapuoli. Näytämällä ulkoista sisältöä hyväksyt verkkotunnuksen youtube.com käyttöehdot.Imetyksen alkuvaiheessa tuotosta ei merkitä koelypsyyn, sillä maito tulee mitata lehmiltä, joiden poikimisesta on kulunut vähintään 72 tuntia. Jos lehmä imettää pidempään, käytetään koelypsyssä imettäjä -merkintää. Imettäjä- ja sairas-merkinnät ovat lisätietomerkintöjä, ja toimivat tuotoslaskennassa yhtäläisesti.
Tuotoslaskennassa ohitetaan lisätietomerkinnällä merkitty koelypsy. Tällöin tuotos lasketaan ympäröivien koelypsyjen maitotuotosten keskiarvolla tai, mikäli lisätieto-merkintä rajoittuu poistoon, ostoon, poikimiseen tai umpeenpanoon, koelypsyn maitotuotoksella sellaisenaan. Useampi lisätieto-merkintä lypsykauden aikana muuttaa lehmän tuotoksen epäviralliseksi kyseisenä tuotosvuonna, mutta ei vaikuta elinikäistuotokseen eikä karjan tietojen virallisuuteen. Epävirallisuuden välttämiseksi suositellaan kahden lisätieto-merkinnän sijaan kirjaamaan imettävä lehmä umpeen loppulypsykaudella.

Tuotosseurantanäytteet
Tuotosseurantanäytteiden laatu ja näytepikareiden käyttöohjeet
Onnistuneen analysoinnin varmistamiseksi maitonäytteiden korkea laatu on jatkossa entistäkin tärkeämpää. Varmista, että näytelypsyssä on käytössä uudet, puhtaat näytepikarit. Hävitä näytteenottolaitteessa jo olleet pikarit, joissa on maito ja/tai vesiroiskeita.
Näytteen oikea määrä on 2/3 pikarillista
Jos näytettä on liian vähän:
- Analysaattorin pipetti ei laskeudu pikarin pohjaan asti, joten näytettä ei saada siirrettyä pikarista analysaattorille.
- Pikarin paikkaa tunnistelevat anturit saavat väärän tiedon, mikäli anturin valonsäde läpäisee kirkkaan näytepikarin sen sijaan, että se heijastuisi maitopinnasta. Tämä haittaa automaation näyteaskellusta.
Jos pikari on liian täysi:
- Maito ei mahdu sekoittumaan pikarissa. Vaikka näyte lämmitetään ennen sekoitusta, liian täysinäisessä pikarissa rasva voi jäädä pikarin kanteen.
Maitonäytteen tulee olla puhdas
Maitonäytteen tulee sisältää ainoastaan maitoa eli näytteen tulee olla puhdas. Hiekka, turve tai muu maa-aines aiheuttavat ongelmia laboratoriossa. Huolehdi kesällä kärpästorjunnasta etenkin näytteenoton aikana. Näytettä imevä pipetti voi tukkeutua osuessaan kärpäseen. Lisäksi kärpäsestä voi siirtyä näytteeseen aineita, jotka eivät siihen kuulu. Verinen näyte ei ole kelvollinen.
Analyysilaitteet rikkoontuvat, jos näytteen seassa analysaattoriin kulkeutuu edellä mainittuja materiaaleja. Tästä seuraa katkoksia analysointiin, joka hidastaa tulosten saamista ja lisää kustannuksia laboratoriossa. Varmista, että näytteet ovat kelvollisia.
Näytteen seassa turvetta tai muuta roskaa.
Näytteen seassa näytteenottimen päältä tiivisteen välistä valunutta likaa.
Näytteen pilaantumisen syyt
Pilaantumista aiheuttavat:
- näytepikarin epäpuhtaus
- vähäinen säilöntäaineen määrä ja sen kostuminen ennen näytteenottoa
- säilöntäaineen heikko sekoittuminen näytteeseen
- korkea lämpötila näytteenoton aikana, säilytyksessä ja kuljetuksessa
- näytteen jäätyminen
- näytteen pitkä säilytysaika
Käytettyjen pikareiden uudelleen käyttäminen aiheuttaa kontaminaatiota, eli uuteen maitonäytteeseen joutuu epäpuhtauksia (esim. vanhoista maitoroiskeista), jolloin näyte pilaantuu. Myös ilmankosteus ja lämpötilojen vaihtelu aiheuttavat säilöntäaineen kostumista. Säilytä käyttämättömät pikarit kuivassa tilassa suljetussa pussissa. Uusia käyttämättömiä näytepikareita ei kannata varastoida suuria määriä pitkään, joten varaa niitä vain lähikuukausien tarpeen verran.
Säilöntäainetta tulee olla riittävästi ja sen tulee olla hyvän laatuista. Kastunut ja kuivunut säilöntäaine ei toimi. Pikarissa on riittävästi säilöntäainetta, kun näyte värjääntyy kauttaaltaan sekoituksen jälkeen. Säilöntäaineen määräksi riittää yksi tabletti. Varmista, että jokaisessa pikarissa on yksi tabletti tai pikarin pohjalle on suihkutettu säilöntäaine. Liikaa säilöntäainetta ei saa käyttää. Kahdella pillerillä ei pitäisi olla merkittävää vaikutusta.
Näytteiden oton aikana
- Sekoita säilöntäaine näytteeseen ja vie näytteet jääkaappiin mahdollisimman pian. Tämä on tärkeää etenkin hellekaudella.
- Näytteenottolaatikon alla voi tarvittaessa käyttää kylmäpatruunaa.
- Säilytä näytteet jääkaapissa kuljetukseen saakka. Seuraa jääkaapin toimintaa, ettei se lämpene tai jäädy.
- Estä jäätyminen. Säilytä lähetyslaatikko jääkaapissa siten, ettei se ota kiinni jääkaapin takaseinään. Jäätyneessä ja sulaneessa näytteessä maidon rasva lähtee helpommin erottumaan ja nousemaan näytteen pinnalle jo lyhyessäkin ajassa. Tällöin rasvan tulos voi olla epäluotettava.
- Lähetä maitonäytteet heti seuraavassa maitoautossa laboratorioon, kun viivakoodit on skannattu ja lähetetty.
Maitoauton kuljettajalla tulee olla tieto, saako näytelaatikon ottaa kyytiin. Merkitse laatikon päälle erillisellä lapulla selkeästi, jos näytteitä ei saa vielä viedä laboratorioon.
Tuotosseurannan analyysitulokset yhdistyvät karjan lehmiin viivakoodilla ja lehmän korvanumerolla. Lehmien korvanumeroiden tulee olla oikein. Tallenna ja lähetä esikoodattavien näytepikareiden viivakoodit heti, kun koodien skannaus on tehty. Lähettämisen lisäksi koodien oikeellisuus on tärkeää. Skannatessa tarkista, että koodi on ruudulla sama kuin pikarin kyljessä oleva numerosarja.
Skannerin toiminta
Viivakoodien lukemisen onnistumiseksi:
- puhdista kameran tai skannerin linssi
- lue koodit hyvässä valaistuksessa ja pikarien ollessa tasaisella tasolla telineessään
- jos skanneri ei lue, kannattaa kokeilla toista USB porttia
Koodi voi tallentua virheellisenä, jos valaistus on huono, viivakoodi on likainen tai skanneri on asennettu väärälle standardille. Tarvittaessa ohjelmoi skanneriin sen käyttöohjeesta 2/5 interleaved GTIN-8 standardin asetus. Älylaitteella toimivassa MobiLinkki-sovelluksessa kameran käyttö tulee olla sallittu nettiselaimen asetuksissa.
Kuvassa kaksi ylintä koodia ovat liian pitkät. Numerosarjoista voi päätellä, että pikarit ovat samaa sarjaa. Viimeinen numero virheellisestä koodista tulee poistaa ennen lähetystä tai skannata/kuvata nämä kaksi koodia uudelleen.
Eläinten tunnistaminen
Lehmän lyhytkorvanumeron pitää olla oikein. Analyysitulos ei yhdisty oikealle lehmälle, jos karjassa on kahdella eläimellä sama numero. Korvanumeron muutoksesta on ilmoitettava laboratorioon (Valio), koska ne eivät päivity sinne automaattisesti. Ostettaessa eläimiä, muuta lyhytkorvanumero ostoilmoituksen yhteydessä, jos karjassa on samalla korvanumerolla olevia eläimiä. Myöhemmin voit muuttaa eläimen tietoja Minun Maatilassani Haltijakohtaisissa tiedoissa.
Muista viivakoodien lähettäminen ja tuottajanumero!
Lähetä viivakoodit skannauksen jälkeen tietokantaan viiveettömästi. Puuttuvien viivakoodien ja karjan tietojen selvittely työllistää laboratoriota ja tuotosseurannan asiakaspalvelua. Tunnisteettomat näytteet vievät tilaa kylmiössä ja ne hävitetään kahden viikon kuluttua niiden saapumisesta laboratorioon.
Tuotosseurantanäytelaatikkoon tulee merkitä tuottajanumero, jotta tiedetään, kenen näytteistä on kyse. Oikeat tunnistetiedot nopeuttavat analysointia ja varmistavat tulosten saannin. Lyhyt viive näytteenotosta analysointiin vähentää pilaantumisen mahdollisuutta ja edesauttaa analysoinnin onnistumista.
Maitoauton kuljettajalla tulee olla tieto, saako näytelaatikon ottaa kyytiin. Merkitse laatikon päälle erillisellä lapulla selkeästi, jos näytteitä ei saa vielä viedä laboratorioon.
Tunnistetietojen lähetyksen tarkistus:
MobiLinkissä
Voit tarkastella jo lähetettyjä viivakoodeja sovelluksen ”Lähetetyt viivakoodit” valikossa, jossa näkyy viivakoodien tallennuspäivä, kappalemäärä ja tilattujen tiineystestien määrä.Minun Maatilassani
Koelypsy- tai NäyteLinkki robottitiloille näytöllä: lähettämättömän viivakooditiedoston perässä on tähti merkintä. Päivämäärän perässä oleva (v) tarkoittaa viivakooditiedostoa.Koelypsynäyttö
Näytelinkki robottitiloille näyttö
Usein kysytyt kysymykset esikoodattavista maitonäytepikareista
Koelypsyt ja näytteenotto robottitiloilla
- Tätä sisältöä isännöi kolmas osapuoli. Näytämällä ulkoista sisältöä hyväksyt verkkotunnuksen youtube.com käyttöehdot.
Lely
1. T4C Valitse Tiedonsiirto ohjelmiin – Maitonäytteiden vienti. Klikkaa painiketta LEC export file Denmark.
1. Horizon valitse Hallitse - Näytteenottotietojen vienti. Klikkaa painiketta LEC export file Denmark.
2. Valitse ruutuun Päivien määrä, kuinka monta päivää taaksepäin haluat kerätä tietoja raportille. Raportille on haettava tiedot myös neljä päivää kauempaa kuin koelypsypäivä, jotta mukaan saadaan 96 tunnin lypsytiedot.
HUOM! Tietoja ei voi hakea kauempaa kuin 121 päivää, joten lähetä tiedot mieluiten heti koelypsypäivän jälkeen.
ESIMERKKI: lähetät koelypsytietoja Minun Maatilaani ja olet valinnut koelypsypäiväksi eilisen. Laita silloin Päivien määrä kohtaan 5 (eilinen 1 + 4 päivää taaksepäin). Näin saat kaikki tarvittavat tiedot raportille.
3. Paina lopuksi oikeasta alakulmasta painiketta Vie ohjelmaan. Tallennusikkuna avautuu (tai jos sinulla ei ole Chromen asetuksista valittuna kohtaa ”kysy mihin tiedostot tallennetaan”, tiedosto tallentuu automaattisesti Ladatut tiedostot –kansioon). Tallenna tiedosto haluamaasi paikkaan.
Tuotosseurannan uudistuksen myötä on T4C-ohjelmaan syötettävä eläinten EU-tunnukset, jotta eläimen maitomäärät saadaan lähetettyä Ammu-ohjelmaan. EU-tunnus tallennetaan Lehmäkortille (Tietojen syöttö – Eläin – Lehmäkortit).
T4C-ohjelmaan EU-tunnus voidaan syöttää seuraavissa muodoissa:
FI 009876543-2
FI009876543-2
fi 009876543-2
fi009876543-2
- Jätä siis alusta pois nollia sen verran, että FI jälkeen tulee 9 numeroa – tarkistenumero, siis yhteensä 10 numeroa.
- Ei siis ole väliä, ovatko kirjaimet isoja vai pieniä eikä välilyönnillä kirjainten ja numeroiden välissä ole merkitystä.
- Kun tunnus on syötetty ja tallennettu, tarkistenumero hyppää ensimmäiseksi ja väliviiva jää pois. Tämä tapahtuu sen takia, että tunnusta on helpompi käsitellä tietokannassa näin.
DeLaval VMS
1. Avaa Delpro-tuotannonohjausjärjestelmässä Raportit - Raportit > Omat raportit > Testiraportti Delpro
2. Aseta alku- ja loppupäivämäärä kohtaan "Käyttäjän määrittämä". Aloita onnistuneen näytteenoton aloitushetkestä. Päivitä (F5)
3. Klikkaa sivun oikeassa reunassa olevaa tallennuspainiketta ja valitse "Tallenna tekstimuotoon".
4. Korjaa avautuvassa ikkunassa kohtaan Text separator ”TAB” tilalle puolipilkku ”;” > ”OK” Tiedosto tallentuu ennalta valituun sijaintiin, useimmiten ladatut tiedostot.Koodin tulee olla muotoa FI000012345678.
Koodista poistetaan viiva ja tarkistenumero.
GEA
1. Avaa tietokoneen työpöydältä NäyteLinkki-raportti
2. Kirjaa raportin vasempaan reunaan ajankohta, jolloin näytteenotto on alkanut onnistuneesti, sekä päättymisajankohta.
3. Päivitä sivu > OK. Raportti on oikein, jos siitä löytyy jokaiselle robotille juokseva näytenumerointi alkaen numerosta 1.
4. Tallenna raportti vasemmasta yläkulmasta > Tiedosto > Tiedonsiirto.
5. Avautuu ikkuna, jossa tulee olla kuvan valinnat.EU-tunnuksen tulee olla muotoa FI0000123456789.
Koodiin jäävät nollat ja tarkistenumero paikoilleen, viiva poistetaan.
Muutostilanteet karjassa
Ilmoita aina muutostilanteista karjassa Tuotosseurannan asiakaspalveluun.
Tuotosseurantaan liittyessä tarvitaan seuraavat tiedot:
- karjanumero
- nimi
- meijerin tuottajanumero
- liittymispäivä
- maitomittareiden merkki, malli ja määrä
- näytteiden ja maitomäärien ottamisen tiheys (vaihtoehdot 2, 4, 6 ja 8 viikkoa ja näiden yhdistelmät)
Lisäksi tilan tulee ilmoittaa omalle meijerille tuotosseurantaan liittymisestä.
Tuotosseurannasta eroamisessa tarvitaan karjanumero ja nimi.
Jos karjanpito on jo päättynyt, tarvitaan lehmien lähtemisen päivämäärä, johon tuotosseuranta päätetään. Jos karjanpito jatkuu, tuotosseurantaero on ilmoitettava erokuukauden 15 päivään mennessä.
Jos karja halutaan siirtää HIEHO-tarkkailuun, siitä tulee ilmoittaa samassa yhteydessä.
Ilmoitetaan MinunMaatilani Ohjelmistotukeen (Mtech) 09 8566 5959
Tarvittavat tiedot:
- nykyinen tilatunnus + ”vanhan” asiakkaan nimi
- mahdollinen uusi tilatunnus
- uuden yrittäjän tai yrityksen nimi, osoite, puhelinnumerot, sähköpostiosoitteet ja y-tunnus
- uusi tuottajanumero
- ilmoittajan puhelinnumero
Tarvittavat tiedot:
- karjanumero
- uuden lypsyjärjestelmän merkki, malli ja määrä
- robottitiloilla myös näytteenottolaitteiden malli ja määrä
- käyttöönottopäivä