Elektroniset maitomittarit (EMM) tuovat apua koelypsyyn ja näytteenottoon. Elektroninen maitomittari mittaa maitomäärän, lypsyajan ja maidon virtausnopeuden sekä tallentaa lypsytiedot. Lisäksi mittari sekoittaa ja annostelee maitonäytteen automaattisesti viivakoodilliseen näytepikariin. Koelypsyn jälkeen aikaa ei kulu tarrojen liimaamiseen, sillä näytepikareissa on valmiina satunnaiset viivakoodit, joihin lehmän korvanumero yhdistetään lypsyn aikana. Viivakoodilliset maitonäytepikarit toimitetaan meijeriauton mukana laboratorioon analysoitavaksi.
Elektronisen maitomittarin toimintaa ohjataan tiedonkäsittelijän, DataHandlerin avulla. Maitomittarin takaosassa oleva viivakoodinlukija lukee tiedot näytepikarin viivakoodista. Tiedot tallentuvat EMM-mittarista DataHandleriin langattomasti lypsyn aikana, joten koelypsyn eri työvaiheet sujuvat joustavasti. Tallennetut tiedot siirretään lopuksi tietokoneelle. Maidonmittaus ja näytteenotto eivät hidasta lypsyä, vaan koelypsy sujuu vaivattomasti ja tehokkaasti isoissakin karjoissa.
Imetyksen alkuvaiheessa tuotosta ei merkitä koelypsyyn, sillä maito tulee mitata lehmiltä, joiden poikimisesta on kulunut vähintään 72 tuntia. Jos lehmä imettää pidempään, käytetään koelypsyssä imettäjä -merkintää. Imettäjä- ja sairas-merkinnät ovat lisätietomerkintöjä, ja toimivat tuotoslaskennassa yhtäläisesti.
Tuotoslaskennassa ohitetaan lisätietomerkinnällä merkitty koelypsy. Tällöin tuotos lasketaan ympäröivien koelypsyjen maitotuotosten keskiarvolla tai, mikäli lisätieto-merkintä rajoittuu poistoon, ostoon, poikimiseen tai umpeenpanoon, koelypsyn maitotuotoksella sellaisenaan. Useampi lisätieto-merkintä lypsykauden aikana muuttaa lehmän tuotoksen epäviralliseksi kyseisenä tuotosvuonna, mutta ei vaikuta elinikäistuotokseen eikä karjan tietojen virallisuuteen. Epävirallisuuden välttämiseksi suositellaan kahden lisätieto-merkinnän sijaan kirjaamaan imettävä lehmä umpeen loppulypsykaudella.
2. Valitse ruutuun Päivien määrä, kuinka monta päivää taaksepäin haluat kerätä tietoja raportille. Raportille on haettava tiedot myös neljä päivää kauempaa kuin koelypsypäivä, jotta mukaan saadaan 96 tunnin lypsytiedot.
HUOM! Tietoja ei voi hakea kauempaa kuin 121 päivää, joten lähetä tiedot mieluiten heti koelypsypäivän jälkeen.
ESIMERKKI: lähetät koelypsytietoja Minun Maatilaani ja olet valinnut koelypsypäiväksi eilisen. Laita silloin Päivien määrä kohtaan 5 (eilinen 1 + 4 päivää taaksepäin). Näin saat kaikki tarvittavat tiedot raportille.
3. Paina lopuksi oikeasta alakulmasta painiketta Vie ohjelmaan. Tallennusikkuna avautuu (tai jos sinulla ei ole Chromen asetuksista valittuna kohtaa ”kysy mihin tiedostot tallennetaan”, tiedosto tallentuu automaattisesti Ladatut tiedostot –kansioon). Tallenna tiedosto haluamaasi paikkaan.
Tuotosseurannan uudistuksen myötä on T4C-ohjelmaan syötettävä eläinten EU-tunnukset, jotta eläimen maitomäärät saadaan lähetettyä Ammu-ohjelmaan. EU-tunnus tallennetaan Lehmäkortille (Tietojen syöttö – Eläin – Lehmäkortit).
T4C-ohjelmaan EU-tunnus voidaan syöttää seuraavissa muodoissa:
FI 009876543-2
FI009876543-2
fi 009876543-2
fi009876543-2
Jätä siis alusta pois nollia sen verran, että FI jälkeen tulee 9 numeroa – tarkistenumero, siis yhteensä 10 numeroa.
Ei siis ole väliä, ovatko kirjaimet isoja vai pieniä eikä välilyönnillä kirjainten ja numeroiden välissä ole merkitystä.
Kun tunnus on syötetty ja tallennettu, tarkistenumero hyppää ensimmäiseksi ja väliviiva jää pois. Tämä tapahtuu sen takia, että tunnusta on helpompi käsitellä tietokannassa näin.
1. Avaa Delpro-tuotannonohjausjärjestelmässä Raportit - Raportit > Omat raportit > Testiraportti Delpro 2. Aseta alku- ja loppupäivämäärä kohtaan "Käyttäjän määrittämä". Aloita onnistuneen näytteenoton aloitushetkestä. Päivitä (F5) 3. Klikkaa sivun oikeassa reunassa olevaa tallennuspainiketta ja valitse "Tallenna tekstimuotoon". 4. Korjaa avautuvassa ikkunassa kohtaan Text separator ”TAB” tilalle puolipilkku ”;” > ”OK” Tiedosto tallentuu ennalta valituun sijaintiin, useimmiten ladatut tiedostot.
Koodin tulee olla muotoa FI000012345678. Koodista poistetaan viiva ja tarkistenumero.
GEA
1. Avaa tietokoneen työpöydältä NäyteLinkki-raportti
2. Kirjaa raportin vasempaan reunaan ajankohta, jolloin näytteenotto on alkanut onnistuneesti, sekä päättymisajankohta. 3. Päivitä sivu > OK. Raportti on oikein, jos siitä löytyy jokaiselle robotille juokseva näytenumerointi alkaen numerosta 1. 4. Tallenna raportti vasemmasta yläkulmasta > Tiedosto > Tiedonsiirto. 5. Avautuu ikkuna, jossa tulee olla kuvan valinnat.
EU-tunnuksen tulee olla muotoa FI0000123456789. Koodiin jäävät nollat ja tarkistenumero paikoilleen, viiva poistetaan.
Tuotosseurantaan liittyessä tarvitaan seuraavat tiedot:
karjanumero
nimi
meijerin tuottajanumero
liittymispäivä
maitomittareiden merkki, malli ja määrä
näytteiden ja maitomäärien ottamisen tiheys (vaihtoehdot 2, 4, 6 ja 8 viikkoa ja näiden yhdistelmät)
Lisäksi tilan tulee ilmoittaa omalle meijerille tuotosseurantaan liittymisestä.
Tuotosseurannasta eroamisessa tarvitaan karjanumero ja nimi.
Jos karjanpito on jo päättynyt, tarvitaan lehmien lähtemisen päivämäärä, johon tuotosseuranta päätetään. Jos karjanpito jatkuu, tuotosseurantaero on ilmoitettava erokuukauden 15 päivään mennessä.
Jos karja halutaan siirtää HIEHO-tarkkailuun, siitä tulee ilmoittaa samassa yhteydessä.
Ilmoitetaan MinunMaatilani Ohjelmistotukeen (Mtech) 09 8566 5959
Tarvittavat tiedot:
nykyinen tilatunnus + ”vanhan” asiakkaan nimi
mahdollinen uusi tilatunnus
uuden yrittäjän tai yrityksen nimi, osoite, puhelinnumerot, sähköpostiosoitteet ja y-tunnus
uusi tuottajanumero
ilmoittajan puhelinnumero
Tarvittavat tiedot:
karjanumero
uuden lypsyjärjestelmän merkki, malli ja määrä
robottitiloilla myös näytteenottolaitteiden malli ja määrä