Mainio Maito

Mainio Maito-hanke

Ilmastonmuutos ja väestönkasvu tuovat haastetta maailman kotieläintuotantoon. Tarvitaan enemmän ruokaa, mutta samalla tuotannon ympäristövaikutuksia täytyy pystyä vähentämään merkittävästi. Nurmilla on merkittävä rooli niin maidontuotannossa kuin ilmastonmuutoksen hillinnässä. Ympäristötyö on kaikkien asia ja valiolaisilla maitotiloillakin on tavoite saavuttaa hiilineutraali tuotanto vuonna 2035.  

Hankkeessa parannetaan suomalaisen maidontuotannon ilmastotehokkuutta keräämällä tietoa siitä mitä maidon hiilijalanjälki tiloilla on ja miten sitä saadaan tehokkaimmin pienennettyä. Etelä-Pohjanmaalla on hankkeessa mukana kuusi pilottitilaa, joiden kansa suunnitellaan pellonkäytön optimointia hiilijalanjäljen pienentämiseksi. Samalla suunnataan tilan resursseja eri pelloille ottamalla huomioon eri maalajien ominaisuudet ja niiden potentiaalin hiilensidontaan ja sitä kautta myös viljelykierrossa ja rehuntuotannon suunnittelussa.  

Kotieläimistämme naudat ovat parhaita nurmen hyödyntäjiä, sillä ne muuntavat nurmirehun ihmisravinnoksi. Tämä aiheuttaa väistämättä myös ilmastopäästöjä, mutta niitä voidaan hillitä ruokinnan ja kestävän eläinaineksen avulla.

Hankkeen tulevissa nurmi- ja tuotantopienryhmissä opastetaan tiloja tekemään tilalleen hiiliviljelysuunnitelma sekä laskemaan tuottamansa maidon hiilijalanjälki ja toteuttamaan toimenpiteitä sen pienentämiseksi. Toinen ohjelma keskittyy nurmituotannon tehostamiseen ja toinen maidontuotannon managementin tehostamiseen ja sitä kautta lehmien kestävyyden parantamiseen.

Toiminta-alue
Etelä-Pohjanmaa, Pohjanmaa ja Keski-Suomi.

Hankeaika 1.5.2020 -31.12.2022.

Pääyhteistyökumppanimme on Osuuskunta Maitosuomi. 

Toteuttajat
Hankkeen toteuttajina toimivat ProAgria Etelä-Pohjanmaa, ProAgria Keski-Suomi, Österbottens Svenska Lantbrukssälskap ja ProAgria Keskusten Liitto.

Hanketoimijat

ProAgria Etelä-Pohjanmaa, Keski-Suomi ja ÖSL:
Hankekoordinaattori Tiina Soisalo

Nurmiasiantuntijat Sari Vallinhovi,
Juho Kotala,
Juhani Peltola,
Sanna-Maija Minkkinen ja 
Margareta Slotte

Kotieläinasiantuntijat Sini Kuiri, Sanna Minkkinen ja Jessika Eklund

ProAgria Keskusten Liitto:
Kasvintuotanto Sari Peltonen
Kotieläintuotanto Sanna Nokka

 


Yhteydenottopyyntö

Jaa

Hanketoimijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
    Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.

Palvelut