Vuosikertomus 2019
Meistä lyhyesti
Avainlukumme ja kohokohdat
- Palvelujamme käytti yli 1500 asiakasta.
- Palvelumyynnin kasvu oli 3 prosenttia.
- Maatilan, metsätilan ja yrityksen tilinpäätös ja veroilmoitus -palveluja teimme yhteensä 597 asiakkaalle.
- Neuvo 2020-palvelujamme käytti yhteensä 428 maatilaa. Kysytyin Neuvo-palveluosio oli Maatilan nykyaikaistaminen ja kilpailukyvyn kehittäminen, jota tehtiin 200 kpl.
- Viljelysuunnitteluasiakkaita oli 429.
- Tuotosseurantaan kuului 239 eteläsavolaista maitotilaa, joilla oli yhteensä 9 682 lehmää. Tuotosseurantaan kuului 82,4 % lehmistä ja keskikarjakoko oli 41,6 lehmää.
- Ruokinnan ohjaus -palveluja käytti 186 maatilaa.
- Palveluja kehitettiin edelleen aktiivisesti yritys/tilakokonaisuuden näkökulmasta.
- Uusi palvelutuote Bisnes+ lanseerattiin ensimmäiseksi maitotiloille
- Yksi asiantuntijamme osallistui ProArgian valtakunnallisesti käynnistettyyn Strategia+ verkostoon
- Liikevaihtomme oli 2,54 miljoonaa euroa. Se muodostui palvelu- ja projektituotoista sekä vuosittain maa- ja metsätalousministeriön kanssa tehtävästä tulossopimukseen liittyvästä rahoituksesta.
- Toteutimme 17 kehittämishanketta, joista 13 toteutettiin yhdessä kumppaniorganisaatioiden kanssa. Hankkeissa kehitettiin asiakkaiden tuotanto-, talous-, johtamis- ja henkilöstöjohtamisosaamista.
- Organisaatiossamme työskenteli 42 ammattilaista.
- Agile- eli ketterätoimintamalli otettiin käyttöön ryhdittämään tiimityötä.
Toimintamme perusta
- asiakkaidemme ylivoimaisin, lisäarvoa tuottava kumppani
- kestävästi kannattava ja vaikuttava
- aktiivisesti asiakkaan yrityskokonaisuutta kehittävä
- suunnannäyttäjä ja arvostettu järjestö
Ajatuksia avainhenkilöiltä
Toimitusjohtajan katsaus
Hallituksen näkökulma
Jäsenistömme, hallintomme ja organisaatiomme
ProAgria Etelä-Savo
Jäsenet
Tilintarkastaja
Karjavaliokunta
Jäsenet
Asiantuntijajäsenet
Etelä-Savon maa- ja kotitalousnaisten piirikeskus
Jäsenet
ProAgria Etelä-Savo ry:n jäsenet 2019
Kunniajäsenet
Kannattajajäsenet
Tunnustukset, järjestömerkit
ProAgria Keskusten Liiton kullattu ansiomerkki
ProAgria Keskusten Liiton Kultainen järjestömerkki
ProAgria Keskusten Liiton Hopeinen järjestömerkki
Yhteiskunnallinen vaikuttavuus
Palvelumme kasvintuotantotiloille
Kasvukauteen 2019 valmistautumista väritti edellinen kuiva kasvukausi. Kotieläintilojen rehuomavaraisuus oli paikoin haasteellinen ja tämä vaikutti monen tilan viljelynsuunnitteluun. Kasvinviljelyn markkinatilanne haastoi kasvinviljelyä yleensäkin. Asiakkaiden taloudenhallinta ja yrityskokonaisuus olivat vahvasti esillä palvelujen tuottamisessa. Asiantuntijatyössä korostui vastuullisuuden teema, näkökulmina muun muassa asiakkaan menestyminen, ilmastoviisaus ja resurssitehokkuus. Panostimme myös asiantuntijoiden väliseen yhteistyöhön, palvellaksemme jokaista asiakasta parhaalla mahdollisella tavalla. Edistimme toimintamallia, jossa eri alueiden osaajat analysoivat ja varmistavat palvelun soveltuvuutta yrityksen tavoitteisiin.
Maatilan ilmastoratkaisut ja hiiliviljely
Ilmastokysymykset nousivat voimakkaasti keskusteluun ja se välittyi myös palvelutarjontamme kehittämiseen. Käynnistimme Hiili hallintaan - ravinne ruokkimaan (HIHAT) -hankkeen ja valmistauduimme sen aloitusseminaariin, jossa käsiteltiin maatalouden ilmastoon vaikuttavia ratkaisuja. Suunnittelimme hiiliviljeyyn keskittyviä pienryhmiä ja aloitimme kehitystyötä hiilijalanjäljenlaskennan kehittämiseksi maatiloille. Organisaationa olimme mukana Etelä-Savon ilmastotyöryhmässä.
Digitaaliset palvelut yleistyivät
Vuoden 2019 aikana asiakaspalvelu siirtyi yhä enemmän sähköisiin kanaviin ja panostimme mm. verkossa tapahtuvaan asiakaspalveluun. Viljelynsuunnittelua, tukihakuja ja muita asiantuntijatöitä teimme sähköisiä yhteyksiä hyödyntäen. Tästä saimme paljon positiivisia kokemuksia ja hyvää palautetta asiakkailta. Hyvin valmisteltu etäpalaveri osoittautui tehokkaaksi tavaksi viedä asioita eteenpäin. Kasvineuvontaa veimme suuntaan, jossa suunnitelmia tehdään ja keskustelua käydään etänä digityövälineitä hyödyntäen ja asioita tarkennetaan kasvustokäyntien ja -havainnoinnin avulla. Sähköisesti tehtävän kasvinsuojelututkinnon suosio kasvoi. Sähköinen kasvinsuojelututkinto onkin hyvä esimerkki digitalisaation mahdollisuuksista tulevaisuudessa.
Luomupalvelut
Kiinnostus luomutuotantoon siirtymiseen jatkui edelleen vakaana. Järjestimme luomuperuskurssin sekä lisäpäiviä, jossa perehdytimme viljelijöitä luomumenetelmiin sekä luomutuotannon kasvi- ja kotieläintuotantoehtoihin. Muissa luomutuotannon palveluissa Neuvo 2020-rahoitus oli aktiivisessa käytössä. Asiakkaita avustettiin luomusitoumuksen ja tukihakemuksen tekemisessä.
Energiakonsultointi
Maatilan energia-asioihin liittyvää konsultointia kysytään yhä enemmän. Energiankäyttö, -säästäminen ja -tuotantokysymykset ovat tuotannon kannattavuuden kehittämisessä keskeisessä asemassa tuotantosuunnasta riippumatta. Asiakkaiden määrä kasvoi 2019 ja palveluita tehtiin Etelä-Savosta käsin laajemmalla alueella.
Etelä-Savon alueen kunnille, pk-yrityksille ja kuluttajille tuotimme energianeuvontaa Energiaviraston valitsemana asiantuntijaorganisaationa .
Palvelumme maitotiloille
Ruokinnan ohjaus
Karjatsekki
Täsmäpalvelut
Palvelumme naudanlihatiloille
Palvelumme lammastiloille
Strategia+
Tilipalvelut
Asiakkainamme on kaikkien yritysmuotojen yrityksiä, maatiloja, yhtymiä, toiminimellä toimivia, yhdistyksiä ja osakeyhtiöitä. Tuotamme ns. täyden palvelun tilitoimistopalveluja. Teemme lisäksi rakentamisilmoituksia, investointimaksatushakemuksia ja tuloksen analysointia.
Tilipalvelujen liikevaihto kasvoi edellisvuodesta noin 12 %. Myös asiakasmäärä kasvoi edellisestä vuodesta ollen 570 kpl. Määrällisesti eniten on maatila-asiakkaita, mutta yritysasiakkaiden ja yhtiömuotoisten maatilojen määrä on lisääntynyt. Sähköisten palvelujen kysyntä on kasvusuunnassa.
Olemme kehittäneet tilipalveluja sekä järjestelmien että toimintamallin näkökulmasta. Sähköisen toimintatavan edistämiseksi olemme ottaneet käyttöön edistyneempiä ohjelmistosovelluksia, jotka mahdollistavat sujuvamman sähköisen toimintavan tilipalveluissa. Kehitystyötä vauhdittamaan käynnistettiin loppuvuodesta valtakunnallinen tili- ja talouspalveluiden kehittämisohjelma. Osallistuimme osakeyhtiömuotoisten maatilojen tilinpäätöskoulutukseen ja työstimme kustannuspuntaria, jonka avulla on helppo hahmottaa yrityksen kulurakennetta sekä vertailla sitä vastaavan kokoisten tilojen kustannuksiin. Puntariin tuodaan kirjanpitotietoja valmiiksi niille asiakkaille, joiden kirjanpito löytyy WebWakan tietokannasta. Ensimmäisessä vaiheessa kustannuspuntari aukeaa maitoyrityksille.
Yrityspalvelut
Eteläsavolaisista maatiloista tutkitusti (*) runsaat 63 % harjoittaa maatalouden rinnalla muuta yritystoimintaa. Eniten monialaisista tiloista oli koneurakoinnin harjoittajia, 36 % tiloista. Matkailu-, majoitus ja virkistyspalveluja tuotti 18 % tiloista ja polttopuuta tai haketta tuotti myyntiin 11 % tiloista. Monialaisten tilojen suhteellisen määrän ennustetaan pysymään samana tai kasvamaan vuoteen 2022 mennessä. Tulovirtojen näkökulmasta Etelä-Savossa on merkittävästi sivuansiotoimintaa. Maatilojen bruttotulot Etelä-Savossa (**) olivat vuonna 2018 noin 293 milj. €, josta maatalouden osuus oli 48 % (tuet ja maataloustulo), metsätalouden 29 % ja sivuansioiden osuus 23 %. Yli kolmannes kaikista maakunnan mikroyrityksistä toimii maaseudulla. Maatalouden ohella harjoitettava yritystoiminta ja maaseudulla toimivat mikroyritykset vahvistavat maaseudun elinvoimaisuutta ja työllisyyttä.
ProAgria Yrityspalvelut ja MKN yrityspalvelut
ProAgria ja MKN yrityspalvelujen kärkitoimialoiksi ovat muodostuneet matkailu-, elintarvike-, urakointi-, energia-, puunjalostus- ja palveluyrittäjyys. Näillä sektoreilla yritysasiantuntijoillamme on vahvaa toimialaosaamista ja tunnemme yritysten toimintaympäristön niin maaseudulla kuin kaupungeissa. Vuonna 2019 asiakkaille toteutettiin erityisesti kehittämistarpeiden kartoituksia, investointi- ja laajennustarpeisiin sekä yleisesti yritystoiminnan käynnistämiseen liittyviä palveluja sekä muodostettiin yritysryhmiä eri toimialoille. Palvelujen tuloksena asiakasyrityksillemme syntyi mm. liiketoiminta- ja kehittämissuunnitelmia, erilaajuisia toimintaa tukevia laskelmia sekä tuote- ja palvelukehitystä.
Yritysten kehittämisen aktivointia, yhteistyötä ja yritysryhmien käynnistämistä
Toimintavuoden aikana tehtiin tilannekartoitus 64 monialaiselle maatilalle ja mikroyritykselle. Tilannekartoituksessa tarkastellaan yrityksen nykytilaa ja konkretisoidaan kehittämistarpeita. Näiden perusteella määritettiin yrityksen kehittämiskohteita ja tarpeen mukaan kehittämistyötä varten suunniteltiin yritysryhmähankkeita. Tämän työn mahdollisti käynnissä ollut ProKasvu-hanke.
Yritysten liiketoiminnan kehittämistä tehtiin 20 yrityksen kanssa. Kehittämistyötä tehtiin Yritysten kehittämispalveluna, Neuvo 2020-palveluna, yritysryhmissä sekä normaalina asiantuntijapalveluna.
ProKasvu-hankkeen kautta tehtiin monimuotoista hankeyhteistyötä ja pystyttiin tiivistämään yhteistyötä alueellisten toimijoiden kanssa. Hanke mahdollisti myös muun monimuotoisen yhteistyön, josta tuloksena oli Mikkelissä syyskuussa järjestetty SYKE2019-työelämätapahtuma. Monimuotoisen yhteistyön kautta ProAgria Etelä-Savo on päässyt mukaan muiden yhteistyöhankkeiden suunnittelupöytiin.
Useita yrityksiä aktivoitiin kehittämään toimintaansa yritysryhmähankkeissa. Yritysryhmähanke on ollut keskeinen yrityskohtaisen kehittämistyön väline tällä ohjelmakaudella. Kaksi uutta yritysryhmähanketta sai rahoituspäätöksen vuonna 2019: Saimaa Näkyvissä ja Järvi Suomen AR. Nämä yritysryhmähankkeet suunniteltiin yhteistyökumppanin hallinnoitavaksi. Yritysryhmähankkeiden yhteenlaskettu budjetti oli noin 163 000 €.
Hallinnoimme itse neljää yritysryhmähanketta: Nettikaupparyhmä, Joroisten Biokaasu, PuumalaMikkeli Georeitti ja Saimaan maaseutuhelmet. Yritysryhmähankkeissa kehitettiin muun muassa yritysten tuotteita, pakkauksia, liiketoimintaa ja markkinointia. Keskeinen asia oli myös yritysten yhteistyön kehittäminen. Yritysryhmissä oli mukana yhteensä mukana 20 yritystä.
ProAgria on mukana toteuttamassa laajaa Digiportaat hanketta, jonka tavoitteena on lisätä yritysten ja maatilojen digiosaamista monella osa-alueella. Digiportaat tarjoaa vuosina 2019-2020 eteläsavolaisille yrityksille tarvelähtöistä digikoulutusta lähtötasosta riippumatta Etelä-Savon alueella. Ennen koulutusta yrityksille on tehty digiosaamiskartoitus, jonka avulla on saatu näkyväksi monia osaamistarpeita kuten atk-laitteiden peruskäyttöön, sosiaalisen median hyödyntämiseen yrityksen markkinoinnissa jne. ProAgria teki digiosaamiskartoituksen noin 30 yritykselle.
Toimimme tiiviisti eri sidosryhmien kanssa
ProAgria Etelä-Savo toimii yhteistyössä eri sidosryhmien kanssa. Yhteistyö yritysrajapintaa lähellä olevien toimijoiden kanssa on vakiintunut. ProAgria on mukana eri seutujen yritystoimijoiden verkostoissa. Myös alueellisten tutkimus- ja oppilaitosten Etelä-Savon ammattiopiston (Esedu), Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun (Xamk) sekä Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin kanssa on tehty tiivistä yhteistyötä mm. hanketoiminnan osalta.
Alueellinen energianeuvonta Etelä-Savossa
Etelä-Savon Maa- ja kotitalousnaiset
Ruoka-, ravitsemus- ja kotitalousneuvonta
Maa- ja kotitalousnaisten vuosien 2018−2019 teema Hyppää hyvän kierteeseen – vastuullisilla valinnoilla kestävää hyvinvointia oli esillä koko vuoden 2019 ruoka- ja kotitalousneuvonnan koulutuksissa ja tapahtumissa. Eri puolilla Etelä-Savoa järjestettiin kestävää kehitystä edistävää koulutuksia ja tapahtumia. Ruokakursseilla kestävää kehitystä edistäviä kurssiaiheita olivat kasvikset, villiyrtit ja kaikki ruhon osat lautaselle. Osallistuimme myös koululaisille Savonlinnan seudulla järjestettyyn Maa- ja metsätalouspäivää, jossa vieraili 365 alueen 4-luokkalaista. Toiminnallinen tapahtuma toteutettiin useiden yhteistyökumppaneiden kanssa. Maa- ja kotitalousnaisten tehtävärastilla koululaiset maistelivat mm. kyssäkaalia ja tutustuivat satokauden kasviksiin. Etelä-Savossa järjestettiin yhteensä 30 ruokaneuvonnan koulutusta ja tapahtumaa, joissa tavoitettiin yhteensä 778 lasta ja aikuista. Edellä mainittujen erilaisten tapahtumien ja ruokaneuvonnan toteuttamiseen olemme kohdentaneet tukea Opetus- ja kulttuuriministeriöltä.
Ruoka-asiantuntija oli yksi Ruokaneuvot 2019 -asiantuntijoista. Perinteiset kahvikutsut olivat aiheena Koti ja maaseutulehden numerossa 4/2019 ja Syksyn punaiset marjat numerossa 6/2019. Ruoka-asiantuntija kirjoitti ruokajutun Savonlinnan alueella ilmestyvään Savonmaa-lehden kuuteen numeroon. Aiheina olivat mm. Suomalaisella superruualla kohti kevyempää kevättä, Tervetuloa kahvikutsuille ja Syksyn punaiset marjat.
Ympäristöministeriön rahoittamalla kaksivuotisen Ruokahukka ruotuun, katse vesistöihin -kärkihankkeen yhdellätoista tapahtumalla perehdyttiin ruokahävikkiin ja ruokahävikin vähentämiseen. Ruokakursseille osallistui 120 aikuista. Juvan S-marketissa järjestettiin infotapahtuma, jossa tavoitettiin 200 eri-ikäistä kuluttajaa. Infon järjestelyissä apuna ja ruokahukkana toimivat Juvan maa- ja kotitalousnaisten vapaaehtoiset. Ruoka-asiantuntija oli järjestämässä yhdessä maisema-asiantuntijan kanssa kolme Hyppää hyvän kierteeseen -rantatapahtumaa.
Maiseman- ja luonnonhoidon palvelut
Etelä-Savon MKN Maisemapalvelut toimii tiiviissä yhteistyössä asukkaiden, maanomistajien, yhdistysten, viranomaisten ja kulttuuriympäristön- sekä vesienhoidon sidosryhmien kanssa eteläsavolaisen kulttuuriympäristön, luonnon monimuotoisuuden ja maaseudun hyväksi. Painopisteinä ovat neuvonta ja suunnittelu sekä muu kehittämistyö.
Järjestimme Etelä-Savon vuoden maisemateko-kilpailun viidettä kertaa teemalla ”Suuret suomalaiset vieraslajitalkoot”. Tunnustus myönnettiin Sulkavalle, Lohilahden koulun ja Lohikosken Maa- ja kotitalousseuran vieraslajiyhteistyölle Lohikosken kulttuurihistoriallisesti arvokkaassa maisemassa. Voittajan lisäksi kilpailussa myönnettiin kolme kunniamainintaa muille osallistujille.
Toteutimme ensimmäistä kertaa eurooppalaisen maisemapäivän 20.10. kunniaksi maisemakävelyn Mikkelissä Kaihunharjulla Mikkelin kaupungin ja Mikkelin Maa- ja kotitalousnaisten kanssa. Kampanjassa olivat mukana Ympäristöministeriö, Kotiseutuliitto, Suomen ympäristökeskus ja Maa- ja kotitalousnaisten keskus. Kävelytapahtumaan osallistui kaikkiaan 50 henkilöä.
Teimme aktiivista sidosryhmäyhteistyötä erilaisissa tapaamisissa tunnettavuutemme lisäämiseksi. Osallistuimme seuraavien maakunnallisten yhteistyö- ja kehittämisryhmien toimintaan: Etelä-Savon vesienhoidon yhteistyöryhmä ja Etelä-Savon kulttuuriympäristötyöryhmä. Olimme mukana neljän maakunnan yhteisen Saimaa-Ilmiö 2026 -hankkeen tapaamisissa, joiden tavoitteena on vahvistaa Saimaan alueen kulttuuritoimintaa ja -yhteistyötä ja mm. nostaa Savonlinna EU:n kulttuuripääkaupungiksi vuodelle 2026. Osallistuimme myös Maa- ja kotitalousnaisten keskuksen LUMO-palvelukehitysryhmän työhön. Edellä mainittujen toimenpiteiden toteuttamiseen olemme saaneet tukea mm. Opetus- ja kulttuuriministeriöltä.
Ruokahukka ruotuun, katse vesistöön -hankkeessa maisema-asiantuntija järjesti yhdessä ruoka-asiantuntijan kanssa kolme Hyppää hyvän kierteeseen -rantatapahtumaa. Tapahtumissa oli useita yhteistyökumppaneita. Juvalla 9.3.2019 Hatsolan koulun pilkkitapahtumassa tavoitettiin yhteensä 150 osallistujaa. Mikkelin satamassa valtakunnallisena koululaisten kalastuspäivänä 15.5.2019 tavoitettiin 165 osallistujaa ja 3.8.2019 Savonlinnan Kerimäellä Puruveden Muikun päivässä ja tavoitettiin 70 osallistujaa.
Teimme alueen maatalousyrittäjille maisema-, luonnonmonimuotoisuus- ja kosteikkokartoituksia Neuvo 2020 -palveluna ja laadimme hoitosuunnitelmia maatalousluonnon monimuotoisuuden ja maisemanhoidon sekä kosteikon hoidon ympäristösopimusta varten. Valio CARBO -yhteistyön merkeissä teimme kolme maitotilan luonnon monimuotoisuuskartoitusta Mikkelissä ja Kangasniemellä. Osallistuimme myös hankkeeseen liittyvän biodiversiteettityökalun kehittämiseen. Fingrid-yhteistyönä teimme kaksi voimajohtoalueen kartoitusta ja hoitosuunnitelmaa Mikkelissä ja Kouvolassa.
Syksyllä 2015 aloitetut tiedotushankkeet Ravinnepiika- ja Kulttuuriympäristö näkyväksi KYNÄ päättyivät 30.9.2019. Etelä-Savossa yhdessä Luonnonvarakeskuksen kanssa toteutettava Ravinnepiika-hanke tiedotti ja loi vuoropuhelua etenkin viljelijöiden, viranomaisten, neuvonnan ja tutkimuksen välille peltojen ravinnetalouteen ja maatalouden vesienhoitoon liittyvistä ajankohtaisista aiheista. Hankkeessa järjestettiin mm. tilaisuuksia vuonna 2019 yhteensä 7 kpl, ja niihin osallistui yhteensä 328 henkilöä.
Etelä-Savossa ja Keski-Suomessa toteutettava Kulttuuriympäristö näkyväksi, KYNÄ-hanke yhdessä Keski-Suomen Maa- ja kotitalousnaisten ja ProAgria Keski-Suomen kanssa pyrki lisäämään yleistä tietoisuutta kulttuuriympäristöstä ja sen arvoista sekä innostamaan maaseudun asukkaita, maanomistajia, viljelijöitä, yhdistyksiä, yrityksiä ja muita toimijoita hoitamaan kulttuuriympäristöä sekä hyödyntämään sitä yritystoiminnassa. Hankkeessa järjestettiin Etelä-Savossa vuonna 2019 mm. vieraslaji-, perinnebiotooppi- ja kulttuuriympäristöinfoja yhteensä 5 kpl, joihin osallistui yhteensä 47 henkilöä.
Yrityspalvelut
MKN yrityspalvelujen asiantuntijat Etelä-Savossa ovat vahvoja matkailuun ja ruokaan liittyvän yrittäjyyden toimialaosaajia. Asiantuntijat opastavat liiketoiminnan aloittamiseen, kasvuun ja kehittämiseen sekä kansainvälistymiseen liittyvissä asioissa. Vuonna 2019 palvelujen tuloksena asiakasyritysten johtamisen avuksi syntyi mm. liiketoiminta- ja kehittämis- sekä investointisuunnitelmia, näihin liittyviä laskelmia sekä eri laajuista tuote- ja palvelukehitystä.
Vastasimme Etelä-Savossa syyskuussa järjestetyn valtakunnallisen Osta tilalta ja Makumatka maalle päivän tiedottamisesta. Välitimme tietoa päivästä yrittäjille ja kannustimme heitä järjestämään myyntitapahtumia ja ilmoittamaan yrityksensä valtakunnallisiin tapahtumakanaviin. Opastimme heitä myös tapahtumaan liittyvässä facebook-markkinoinnissa. Ennen tapahtuma-ajankohtaa kokosimme maakunnan tapahtumat ja lähetimme niistä tiedotteen tiedotusvälineille. Sekä mukana olleiden yrittäjien määrä, että tapahtumaan osallistuneiden kävijöiden määrä kasvoi jälleen edellisvuodesta. Yhteistyössä Helsingin Yliopiston Ruralia Instituutin kanssa järjestettiin joulukuussa Ajankohtaista ruoka-alalla -koulutuskiertueen infotilaisuus EU:n nimisuojajärjestelmästä elintarvikkeille. Infotilaisuuteen kutsuttiin toimijoita koko ruokaketjusta kalastajia, leipomoita, jalostajia, kauppaa, ravintoloita ja viranomaisia.
Unelmakauppa – elintarvikkeesta euroja -hankkeessa jatkettiin maatilayrittäjien osaamisen kehittämistä oman tilan tuotteiden jalostamisessa ja myynnissä. Keskiössä oli edelleen asiakastarpeisiin vastaava suoramyyntitoiminta. Hankkeen 14 valmennuspäivissä yhteensä 81 osallistujaa sai tietoa mm. alkuperään, laatuun, tuotekehitykseen ja -brändäykseen, tuoteilmeeseen ja -pakkauksiin sekä digitaaliseen markkinointiin liittyen. Hankkeessa toteutettiin myös kaksi kokeilutoimenpidettä, joista toinen liittyi kotimaisen karitsanlihan tuotekehitykseen ja toisena järjestettiin ruokatapahtuma puutarhatilalla. Ruokatapahtuma muodostui menestykseksi, johon myytiin 100 illalliskorttia reilussa viikossa. Hankkeessa toteutettiin myös lihan suoramyynnin pienryhmä ja ohjattiin 2 agrologiopiskelijan opinnäytetyötä. Yrittäjät ovat kiittäneet hankkeen toimenpiteiden käytännönläheisyyttä. Hankkeessa on syntynyt uusia yrittäjien välisiä yhteistyöketjuja, jotka jatkavat jo itsenäisesti toimintaansa. Hankkeen osatoteuttajana on mukana Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti.
Neljälle asiakkaalle toteutettiin myös eri laajuisia Neuvo 2020 -palveluja ja Analyysi -yritysten kehittämispalvelu tehtiin 13 kappaletta. Palvelujen tuloksena yrityksille mm. myönnettiin Maaseuturahaston tukea yli miljoonan euron investointeihin.
Asiantuntijamme ovat työskennelleet myös ProKasvu -hankkeessa, jossa on tehty aloittavien yrityksien neuvontaa, toimivien yritysten kehittämissuunnitelmia sekä yritysryhmähankkeiden kokoamista. Maa- ja kotitalousnaisten yritysasiantuntija toimi kahden käynnissä olevan yritysryhmähankkeen hankevastaavana.
Järjestötoiminta ja yhteisöllisyyden kehittäminen
Vuoden 2019 aikana yhdistykset torjuivat edelleen aktiivisesti ruokahukkaa järjestämällä tilaisuuksia yhteistyössä kauppojen ja muiden toimijoiden kanssa eri puolilla Etelä-Savoa. Tapahtumissa koottiin muun muassa hukkaruokapöytiä, jossa oli esillä yhden ihmisen vuodessa hukkaan heittämä ruoka. Kangasniemen Maaseutuseura palkittiin Maa- ja kotitalousnaisten valtakunnallisella tunnustuspalkinnolla aktiivisesta ja näkyvästä työstään ruokahukan torjumiseksi yhdessä alueensa eri toimijoiden kanssa. Etelä-Savon MKN Piirikeskus taas myönsi yhdistysteko -palkinnon Enonkosken Maa- ja kotitalousseuralle. Enonkoskelaiset ovat tuoneet aktiivisesti ajankohtaisia teemoja esille omassa toiminnassaan ja järjestäneet niistä useita paikallisia tapahtumia.
Impin päivän -tapahtumat ovat vakiintuneet Etelä-Savossa yhdistysten perustoiminnaksi. Vuonna 2019 erityisesti Roskareippailtiin ja siistittiin yhteisiä alueita ja teiden pientareita. Piirikeskus on tukenut tapahtumien järjestämistä neuvonnalla, koordinoinnilla, materiaaleilla ja viestinnällä. Vuoden 2019 maa- ja kotitalousnaiseksi valittiin Outi Kiesilä Hirvensalmelta. Syksyinen järjestömatka 27.8 -1.9.2019 vei 37 matkaajaa Ruotsin ja Norjan kautta Hurtigrutenin risteilylle. Asiantuntijamme ovat myös vuoden aikana toimineet keskeisissä rooleissa Farmari 2020 -maatalousnäyttelyn järjestelyissä.
Kehittämishankkeemme
Kehittämishankkeet ovat ydinpalvelutarjontaamme merkittävästi täydentävää toimintaa maatila- ja maaseutuyritysten kehittämiseksi. Toistasataa eteläsavolaista maatila- ja maaseutuyritystä täydensi osaamistaan hankkeiden järjestämissä valmennuksissa, koulutuksissa ja infotilaisuuksissa. Osaamispääoman lisäämisen ohella kehittämishankkeet synnyttävät uusia toimialaa ja yrityksiä tukevia työkaluja, ratkaisuja ja verkostoja.
Toiminnassa oli 17 kehittämishanketta, joista 12 toteutettiin yhdessä kumppaniorganisaatioiden kanssa maakuntatasolla, maakuntien välisenä tai osin valtakunnallisena yhteistyönä. Päätoteuttajana olimme 16 hankkeessa. Vahvoja ja nousevia teemoja olivat yrityksen johtaminen ja henkilöstö, digitalisaatio, biokaasu ja ja hiiliviljely. Lisäksi paneuduimme hankkeissa asiakkaidemme kanssa omistajanvaihdoksiin, maatalousyritysten tuotannonalakohtaiseen kehittämiseen, ravinteiden hyväksikäytön parantamiseen viljelyssä ja kulttuuriympäristön huomioimiseen.
Maaseudun pk-yritysten yritysryhmiä toimi kolme kappaletta, joista kaksi matkailu- ja yksi verkkoliiketoiminnan kehittämisen alalla.
Hankkeemme vuonna 2019
Talouden tunnusluvut
TULOSLASKELMA | 1.1. - 31.12.2019 | 1.1. - 31.12.2018 | ||
€ | € | |||
Palvelu- ja myyntituotot | ||||
Palvelumaksut | 1 509 206 | 1 473 198 | ||
Muut toiminnan tuotot | 4 864 | 5 294 | ||
Avustukset ja tuet | ||||
Valtion varsinainen määräraha | 271 935 | 308 966 | ||
Hankemaksatukset | 723 687 | 952 318 | ||
Saadut avustukset/tuet | 49 120 | 44 240 | ||
Myynnin oikaisuerät | -19 289 | -20 280 | ||
Tuotot yhteensä | 2 539 523 | 2 763 736 | ||
Kulut | ||||
Palvelutoiminnan kulut | -249 668 | -287 426 | ||
Henkilöstökulut | -1 724 252 | -1 848 166 | ||
Poistot | -9 088 | -9 073 | ||
Muut kulut yhteensä | -682 443 | -695 004 | ||
Kulut yhteensä | -2 665 451 | -2 839 670 | ||
Varsinaisen toiminnan tuotto/kulujäämä | -125 928 | -75 933 | ||
Varainhankinta | 61 077 | 64 770 | ||
Sijoitus- ja rahoitustoiminta | 7 323 | 6 817 | ||
Sanunnaiset erät | ||||
Tilinpäätössiirrot | 0 | 0 | ||
Verot | 0 | -810 | ||
Tilinpäätöserät | 0 | 0 | ||
Tilikauden yli-/alijäämä | -57 528 | -5 157 | ||
TASE | 31.12.2019 | 31.12.2018 | ||
VASTAAVAA | € | € | ||
PYSYVÄT VASTAAVAT | ||||
Aineettomat hyödykkeet | 11 241 | 16 861 | ||
Aineelliset hyödykkeet | 9 413 | 11 230 | ||
Sijoitukset | 93 958 | 93 958 | ||
VAIHTUVAT VASTAAVAT | ||||
Vaihto-omaisuus | 0 | 1 344 | ||
Saamiset yhteensä | 751 435 | 889 008 | ||
Rahat ja pankkisaamiset | 841 539 | 669 852 | ||
VASTAAVAA YHTEENSÄ | 1 707 585 | 1 682 253 | ||
VASTATTAVAA | ||||
OMA PÄÄOMA | ||||
Muut rahastot | 175 583 | 175 926 | ||
Edellisten tilikausien yli-/alijäämä | 1 104 827 | 1 109 983 | ||
Tilikauden yli- /alijäämä | -57 528 | -5 157 | ||
Oma pääoma yhteensä | 1 222 882 | 1 280 752 | ||
Sidotut rahastot | ||||
Vapaaehtoiset varaukset | ||||
Pakolliset varaukset | ||||
VIERAS PÄÄOMA | ||||
Lyhytaikainen | ||||
Ostovelat | 36 603 | 38 457 | ||
Muut lyhytaikaiset velat | 135 532 | 81 496 | ||
Siirtovelat | 312 569 | 281 548 | ||
Lyhytaikainen vieras pääoma yht. | 484 704 | 401 501 | ||
VASTATTAVAA YHTEENSÄ | 1 707 585 | 1 682 253 |
Yhteystiedot
Hallitus
Henkilöstö
Johtoryhmä
Tukipalvelut
Kasvi-, puutarha-, sika- ja siipikarjayritykset
Maito-, nauta- ja lammasyritykset
Maaseutuyritykset, tilipalvelut
Maa- ja kotitalousnaiset
Savolainen Mervi, talouspäällikkö, 0400