Nappaa vinkit viljelysuunnitteluun

Kasvukauden päätöksessä on aika suunnata katseet jo tulevaan. 

Varaa aika asiantuntijalle
Pro Agrian asiantuntija seisoo sankipellolla

Mitä opimme kuluneesta kasvukaudesta? Autamme sinua tekemään päätöksiä tulevaa kasvukautta varten.

Mitä huomioida viljelysuunnittelussa

  • Miltä viljamarkkina näyttää? Saat meiltä ajankohtaista tietoa viljamarkkinoista, jotta voit tehdä tietoon perustuvia päätöksiä.
  • Mitä kannattaa viljellä? Laskemme kanssasi sadon hintavaatimuksen ja simuloimme kannattavimpia vaihtoehtoja. Autamme valitsemaan kannattavimmat viljelykasvit ja -menetelmät.
  • Miten varmistaa sadon laatu ja hallita riskejä? Suunnittelemme kanssasi kokonaisvaltaisesti maan kasvukunnon kehittämistä, kasvinsuojelua ja esimerkiksi kevätkuivuuteen varautuvaa muokkauskiertoa. 

Varaa aika asiantuntijalle yhteiseen suunnitteluun

Jätä yhteydenottopyyntö

Katso tästä Kasvukauden opit -webinaaritallenne 

Kysymyksiä ja vastauksia

Kasvukauden opit -webinaarissa kasvintuotannon kehityspäällikkö Sari Peltonen ja johtava kasvintuotannon asiantuntija Netta Leppäranta vastasivat osallistujien ennakkokysymyksiin sekä webinaarin aikana tulleisiin kysymyksiin. Tässä vastauksia kysymyksiin, joihin ei webinaarin aikana ehditty vastata.

Kysymys 1. Jos viljelet erilaisia LHP-, maisema- ym. lajikkeita siten, että niiden ala kokonaispinta-alasta on yli 25 %. Maksetaanko tukia halvemman vai kalliimman tukitason mukaan? Olisi mukava kuulla, onko tästä kokemusta.

Vastaus:
Viranomaisillakaan ei tällä hetkellä ole varmaa tietoa, mutta tukilaskelmia tutkiessa, havainto on, että maksetaan kalliimman mukaan maksimiin asti ja prosentin ylimenevästä osasta leikkautuu halvimman mukaan. Eli kysymyksen tapauksessa maksetaan monimuotoisuuspeltojen mukaan maksimiin asti ja tuet leikkautuvat LHN-alalta. Lisäksi on muistettava, että jos LHN ja kesannot ylittävät 25 %, leikkautuu tuolloin myös LHK, jolloin tukimenetykset ovat suurempia.

Kysymys 2: Italian raiheinä kerääjäkasvina tähki tänä vuonna ja kasvoi isoiksi typpäiksi. Miten raiheinä hävitetään ja estetään tuollainen pääviljaa häiritsevä kasvu?

Vastaus: Huomio kannattaa kiinnittää lajikevalintaan. Osalla lajikkeista, etenkin Meroa-lajike, on tiettyinä vuosina taipumus tehdä tähkiä, jolloin on vaarana itämiskykyisten siementen muodostuminen ja talvehtiminen. Tällöin on seuraavana vuonna kiinnitettävä erityistä huomiota siihen alkaako italianraiheinä lisääntyä haitaksi asti. Muokkaus ja kemiallinen torjunta heinämäisiin rikkoihin tehoavilla valmisteilla pitää kasvin aisoissa, mutta on huomioitava herbisidiresistenssin riski.

Kysymys 3: Onko tietoa, mistä/mitä kautta rikkakananhirssi on Suomeen levinnyt, mitä siemeneriä kannattaa välttää? Ilmeisesti juuri monimuotoisuuskasviseoksista ulkomailta saapunut monille.

Vastaus: 
Rikkakananhirssin osalta kaikkia ulkomaisia siemenseoksia tulee välttää. Sitä on jo 10 vuotta sitten tavattu tillin ja porkkanan siementen joukosta. Sitä on kesäkukkaseoksissa ja lintujen siemenseoksissa. Ulkomaiset monimuotoisuuskasviseokset, maanpeitekasvit, kerääjäkasveina käytettävät heinät myös riski.

Lisää keskustelua rikkakananhirssistä voit kuunnella tallenteelta. Asiantuntijat vastasivat webinaarin aikana myös mm. viljelijäsopimuksiin, öljykasvien hintakehitykseen sekä viherpinta-alaan liittyviin kysymyksiin. 

Kiitos runsaista kysymyksistä osallistujille!

Haluatko yhteydenoton?

Jätä meille yhteydenottopyyntö, niin olemme sinuun mahdollisimman pian yhteydessä.