Vastuullisuudesta kasvua ja kannattavuutta

ProAgria Keskusten Liitto, ProAgria Etelä-Savo

Vastuullisuudesta kasvua ja kannattavuutta -hanke kokosi yhteen elintarvikealan toimijat. Tuotimme ruokaketjuun yhtenäistä näkemystä vastuullisuudesta, sen kehittämistavoitteista sekä selkeästä viestinnästä kuluttajille.

Vastuull www 0

Vastuullisuus on ruokakeskustelun päivän puheenaihe. Tulevaisuudessa sen merkitys ja kiinnostus tulee entisestään kasvamaan. Nyt on aika nostaa vastuullisuus aktiivisesti mukaan maatilojen ja maaseutuyritysten tulevaisuuden strategioihin. Tarvitaan tietoa ja tekoja. Vastuullisuus on aina ollut kantavana tekijänä suomalaisessa ruoantuotannossa. Jatkossa entistä tavoitteellisemman ja näkyvämmän vastuullisuustyön on tuotettava kilpailuetua ja lisäarvoa kotimaiselle korkealaatuiselle ruoantuotannolle.

Vastuullisuudesta kasvua ja kannattavuutta -hankkeessa luotiin vuoropuhelua eteläsavolaisen elintarvikeketjun sisälle keskustelutilaisuuksilla, verkostotapaamisilla ja työpajoilla. Näissä kokoontumisissa muodostettiin maakuntamme ruokaketjun yhtenäistä näkemystä vastuullisuudesta, sen kehittämistavoitteista ja yhteisestä kuluttajalle suunnattavasta selkeästä ja ymmärrettävästä viestinnästä.

Vastuullisten toimintatapojen määrittely

Hankkeessa mukana oleva maatila tai maaseutuyritys sai konkreettisen tiedon, missä vaiheessa oman tilan tai yrityksen vastuullisuustyö on sen viidellä eri osa-alueella: ympäristö, eläinten hyvinvointi, työntekijöiden hyvinvointi, paikallisuus ja talous. Yhdessä hankkeen asiantuntijoiden kanssa määritettiin omien vastuullisten toimintatapojen tavoitetasot ja arjessa toteutettavat kehittämistoimenpiteet. Mukana olevat maatilat ja maaseutuyritykset kasvattivat osaamistaan, kuinka viestiä yhdessä muun ruokaketjun kanssa vastuullisista toimenpiteistä niin, että kotimaisen ruoan arvostus ja kilpailukyky kasvavat. Vastuullisen tuotantotavan on oltava jatkossa selkeä hankinta- ja hinnoitteluperuste, ei vain toiminnan peruslähtökohta.

Hankkeen tavoitteena oli saada osallistujille ja koko elintarvikeketjuun uutta osaamista, tietoa, yhteisiä tavoitteita, yrityskohtaisia mittareita, uusia toimintamalleja ja yhteisiä viestejä vaikuttavuuden konkretisoimiseksi ja kilpailukyvyn rakentamiseksi. Näiden tekijöiden avulla varmistetaan, että elintarvikeketju kehittyy alueellisesti vastuullisuuden näkökulmasta ja kytkeytyy vahvana osana valtakunnallisiin ketjuihin.

Hankeaika ja rahoitus

Hankeaika: 1.11.2020 – 31.5.2023.

Toteuttajat: ProAgria Etelä-Savo ry, ProAgria Keskusten Liitto ry
Rahoitus: Euroopan sosiaalirahasto, Etelä-Savon ELY-keskus, Etelä-Savon kunnat

Yhteydenotto

Sari Heltelä, lammastuotannon erityisasiantuntija, sari.heltela@proagria.fi, p. 043 824 9500

Menneet tapahtumat

Loppuseminaari 22.3.

Yrittäjän hyvinvointi perustana vastuulliselle ruokaketjulle -verkkoseminaari 22.3. 

Katso alta seminaarin tallenteet.

Yrittäjän hyvinvointi perustana vastuulliselle ruokaketjulle -verkkoseminaari

1. Tervetuloa, vastuullisuuskartoitukset kertovat tilojen tilanteesta. Sari Heltelä, lammastuotannon erityisasiantuntija, ProAgria Etelä-Savo

Näkökulmia vastuullisuuteen liittyen Anna-Leena Miettinen, maatalousneuvos, maa- ja metsätalousministeriö, ruokaosasto


2. Vastuullinen energianhallinta maatalousyrityksille tukemaan vastuullisesti tuotettuja maataloustuotteita, Sami Kurunsaari, toimitusjohtaja, Lumme Energia Oy


3.  Talous: Mikä merkitys vastuullisuudella on lisäarvon tuottamisessa vai onko? -paneelikeskustelu

Keskustelemassa mm. Nina Elomaa, vastuullisuusjohtaja S-ryhmä, Ilkka Pohjamo, alkutuotantojohtaja Valio, Harri Mäkivuokko, toimitusjohtaja, ProAgria Keskusten Liitto

Viljelijän voimavarat ja vastuullisuus – miten sovittaa yhteen? Maatilayrittäjä Tuomas Laitinen, Ollinahon tila sekä Tanja Kyckling, Hietalan luomutila ja Popini-vaatteet


Työpaja Rantasalmella 14.9.2021

Tutustu 14.9.2021 Rantasalmella pidetyn työpajan tunnelmiin:

Podcastit


REKRY-podcast -sarja. Viisi podcast-jaksoa, jotka käsittelevät rekrytointiprosessia alusta loppuun. Keskustelemassa rekrytoinnin asiantuntija Riikka Koskinen Töitä Suomesta Oy:stä sekä HR-konsultti Virpi Reinikainen ProAgria Etelä-Savosta. https://feeds.transistor.fm/rekry-podcast

1. Mistä rekrytointi aloitetaan.

2. Työpaikkailmoituksen laadinta

3. Markkinointi

4. Haastattelu ja valinta

5. Lopputyöt

Materiaalit

  • Tulevaisuuden ruokaa hyvällä omalla tunnolla kick off 3.6. ryhmätyöt (pdf)
  • Tuloksellinen toimintaympäristö ja hyvinvoiva henkilöstö -työpaja 3.11. ryhmätyöt (pdf) ryhmä 1, ryhmä 2, ryhmä 3 (tulossa)
EU ESR FI ale
Vipuvoimaa EU 2014 2020 rgb netti
Ely-keskus logo