Tuohta tarinoista

ProAgria Itä-Suomi

Vastuullinen ruokaketju

Hankkeen tavoitteena on Saimaan alueen ruokakulttuuritarinoiden esille nostaminen, yritysten osaamisen lisääminen tarinallisten ruokamatkailutuotteiden tuotteistamiseen ja markkinointiin, uusien elämyksellisten ruokamatkailupalvelujen kehittäminen sekä nuorten kiinnostuksen lisääminen ruokakulttuuriin ja lähiruokaan liittyen.

Huippuhieno poytakuva Villavalkea
Taste Saimaa: karjalainen ruokapöytä VillaValkeassa Pellolta pöytään -makumatkalla

Tavoitteet

Tuohta tarinoista -hankkeen tavoitteena on Saimaan alueen ruokakulttuuritarinoiden esille nostaminen, yritysten osaamisen lisääminen tarinallisten ruokamatkailutuotteiden tuotteistamiseen ja markkinointiin, uusien elämyksellisten ruokamatkailupalvelujen kehittäminen sekä nuorten kiinnostuksen lisääminen ruokakulttuuriin ja lähiruokaan liittyen.

Toimenpiteet

  • Alueen ruokakulttuuriin liittyviä tarinoita kerätään ja hyödynnetään ruokamatkailutuotteiden tuotteistamisessa.
     
  • Yrittäjiä valmennetaan ruokamatkailutuotteiden tuotteistamiseen, tarinallistamiseen ja markkinointiin.
  • Nuorille järjestetään Challenge 2024 –kilpailu ruokakulttuuriin ja ruokajärjestelmän kestävyyteen liittyvien ideoiden esiin tuomiseksi.
     
  • Paikallista ruokajärjestelmää ja -kulttuuria tuodaan näkyväksi nuorille pelillistämisen keinoin (peli/ pelillinen tapahtuma).
     
  • Ruokakansalaisuusviikon järjestäminen peruskouluissa

Tulokset
 

  • Uutta osaamista alueellisesta ruokakulttuurista
     
  • Käyttökelpoisia malleja ruokakulttuurin hyödyntämiseen liiketoiminnassa
     
  • Tuotteistettuja uusia ruokamatkailutuotteita/ -tapahtumia
     
  • Yrittäjien yhteistyö on lisääntynyt
     
  • Uusien ruokamatkailutuotteiden ja toteutettujen ruokatapahtumien myötä lisätään Saimaan seudun ruokakulttuurin ja ruokamatkailun näkyvyyttä
     
  • Nuorten tietämys Saimaan ruoka-alasta ja alan vetovoima on lisääntynyt

Hanke on yhteishanke, joka liittyy Saimaan seudun ruokaa ja ruokamatkailua tunnetuksi tekevään European Region of Gastronomy - / Taste Saimaa partner -yhteistyöhön.  

Hanketta hallinnoi Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu. Osatoteuttajana Itä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset / ProAgria Itä-Suomi ry.
 

Kokonaisbudjetti

329 477 € (MKN Itä-Suomen / ProAgria Itä-Suomen osuus 46 704 €)

Rahoitus

 Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan ELY-keskukset, Euroopan unioni, yksityisrahoitusosuus

Lisätiedot

Johanna Rinnekari, yritysasiantuntija 
Koordinaattori, Karelia à la carte -verkosto
MKN Itä-Suomi / ProAgria Itä-Suomi ry
p. 040 301 2441, johanna.rinnekari@maajakotitalousnaiset.fi, johanna.rinnekari@proagria.fi

Minna Komppa, projektipäällikkö
Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu XAMK
p. 050 350 7451, minna.komppa@xamk.fi

PP logorimpsu lyhyt 002
Xamk logo tiivis kehys rgb 002
Tuohta tarinoista norppakuva