Kasvinsuojelututkinto nyt vain 40 € (sis. alv), yrittäjä- ja yritysjäsenillemme 35 €! Suorita tutkinto nyt

TechCoach - Älymaatalouden hyvät käytännöt jakoon ja käyttöön

ProAgria Keskusten Liitto

Digitalisaatio ja tiedolla johtaminen· Osaava ja oppiva organisaatio

Älymaatalous auttaa viljelijöitä optimoimaan tuotantopanoksia ja mukauttamaan viljelykäytäntöjä kasvien tarpeiden mukaan. Vaikka teknologioilla on suuri potentiaali parantaa maataloutta, niiden käyttöönotto on Euroopassa edelleen vähäistä. TechCoach-hankkeen tavoitteena on edistää viljelijöiden kykyä arvioida ja hyödyntää älykkäitä viljelytekniikoita maatiloilla.

Kuva: Hannele Antila
Drone tuottaa tarkkaa paikkatietoa pellon tilasta – data tukee päätöksentekoa ja resurssien tehokasta käyttöä.
Euroopan unionin rahoittama logo

TechCoach-hankkeessa tuetaan Maaseudun innovaatioryhmiä (EIP-ryhmiä*) ja yhteistyöprojekteja, jotka tarjoavat keinoja tämän tavoitteen saavuttamiseen. Näissä ryhmissä eri sidosryhmät, kuten viljelijät, asiantuntijat ja tutkimusorganisaatiot, jakavat tietoa ja kokemuksia yhteisten haasteiden äärellä. 

Viljelijöiden on tärkeää saada tukea ymmärtääkseen ja hyödyntääkseen erilaisia innovaatioita, ja juuri viljelijäkeskeiset, hyvin organisoidut monitoimijaryhmät voivat tehdä tämän mahdolliseksi.

Hankkeessa hyödynnetään olemassa olevia verkostoja ja uusia yhteistyömuotoja eri puolilla Eurooppaa, jotta jo kerätty tieto voidaan jakaa ja soveltaa paikallisissa viljelyolosuhteissa. Hankkeessa halutaan luoda vahva perusta, joka auttaa viljelijöitä ottamaan käyttöön älykkäitä viljelytekniikoita ja parantamaan maatilojen tuottavuutta ja kestävyyttä.

TechCoach lähestymistapa

TechCoach-hanke palvelee kahta tarkoitusta: (i) vahvistaa EIP-ryhmien tuloksia ja (ii) nopeuttaa näiden tulosten leviämistä verkostojen kautta niin kansallisella kuin EU-tasollakin. Lähestymistapa jakautuu kolmeen vaiheeseen:

  1. Ensimmäisessä vaiheessa tarkastelemme, miten EIP-toimintaryhmät tukevat jäseniään älykkään viljelytekniikan käyttöönotossa. Hyvät käytännöt dokumentoidaan ja mahdolliset puutteet tunnistetaan. Hankkeen alussa TechCoach työskentelee noin 10 toimintaryhmän kanssa viidessä maassa.
  2. Toisessa vaiheessa yhdistämme hankkeen EIP-ryhmät, muut toimintaryhmät ja AKIS**-toimijat kansallisiin verkostoihin. Näin voidaan jakaa tietoa ja kokemuksia älykkään viljelyn käyttöönoton edistämisestä ja tunnistettujen puutteiden korjaamisesta.
  3. Kolmannessa vaiheessa luomme rajat ylittäviä verkostoja eri puolilla Eurooppaa, mikä tehostaa yleiseurooppalaista oppimista ja yhteistyötä älykkään viljelyn saralla.

Hankkeen tuloksena syntyy muun muassa e-oppimisympäristö älymaatalouden parhaiden käytäntöjen jakamiseksi ja niistä oppimiseksi kasviviljelyn tueksi. Lisäksi hankkeessa koulutetaan innovaatio ”bootcamp” monitoimijatapahtumien vetäjiä ympäri Eurooppa, varmistamaan jatkuvuutta älymaatalouden sidosryhmien yhteistyölle myös tulevaisuudessa. Kaiken kaikkiaan hankkeen toimenpiteillä tähdätään maatalousteknologian käytön lisääntymiseksi maatiloilla kestävyyden ja tuottavuuden parantamiseksi.

 

*EIP=  European Innovation Partnership
**AKIS= Agricultural Knowledge and Innovation System