Saimaa lautasella
Saimaa lautasella -hankkeessa kehitetään Savonlinnan alueen ruokajärjestelmää, parannetaan paikallisten raaka-aineiden saatavuutta, lisätään lähiruokatuotteiden tunnettuutta ja edistetään ruoka- ja maatilamatkailua. Yrittäjien valmiuksia markkinoinnissa ja tuotteistamisessa parannetaan koulutuksella ja markkinoinnilla.
![Fried vendace Visit Saimaa Visit Saimaa mainittava ID 516656](/uploads/ProAgria/Etela-Savo/_1280x853_crop_center-center_82_line/Fried-vendace-Visit-Saimaa-VisitSaimaa-mainittava-ID-516656.jpg 1280w, /uploads/ProAgria/Etela-Savo/_2560x1706_crop_center-center_61_line/Fried-vendace-Visit-Saimaa-VisitSaimaa-mainittava-ID-516656.jpg 2560w, /uploads/ProAgria/Etela-Savo/_640x426_crop_center-center_60_line/Fried-vendace-Visit-Saimaa-VisitSaimaa-mainittava-ID-516656.jpg 640w)
![Euroopan unionin osarahoittama www](/uploads/ProAgria/Etela-Savo/_250x52_crop_center-center_line/Euroopan-unionin-osarahoittama_www.png 250w)
![Maakuntaliitto varillinen vaakalogo www](/uploads/_150x60_crop_center-center_line/maakuntaliitto_varillinen_vaakalogo_www.png 150w)
Hanke tukee Savonlinnan seudun elinkeinoelämän monipuolistamista hyödyntämällä alueen ruokaan ja ruokamatkailuun liittyvää potentiaalia. Tavoitteena on korostaa alueen erityispiirteitä, kuten wildfood, Puruveden muikku sekä lähituottajien puhtaat ja terveelliset raaka-aineet. Hankkeessa pyritään luomaan uudenlaista, ekologisesti ja sosiaalisesti kestävää liiketoimintaa alueelle.
Hankkeen tavoitteet
Hanke kokoaa ja aktivoi B2B-lähiruokaverkoston alkutuottajista, jatkojalostajista sekä ravintola- ja ruokapalveluyrityksistä. Tavoitteena varmistaa paikallisten tuotteiden saaminen ravintoloihin ja kauppoihin sekä uusien palveluiden ja tuotteiden avulla kasvattaa maaseudun, ruoan, ravintoloiden ja matkailuyritysten myyntiä ja vahvistaa Savonlinnan asemaa houkuttelevana ruokamatkailukohteena.
Maakunnallista ruoka-alan synergiaa kehitetään saattamalla yrityksiä mukaan Etelä-Savon ruokaklusteriin, D.O. Saimaa -verkostoon ja Taste Saimaa -partneriverkostoon. Yhteistyötä kehitetään myös eri hankkeiden ja toimijoiden välillä Savonlinnan seutukunnissa, mikä tehostaa ruoka-alan kehitystoimien vaikuttavuutta ja tavoittavuutta.
Matkailun osalta panostetaan kylien ja maaseudun vetovoimaan uusien ruokamatkailureittien ja -palveluiden avulla, vahvistetaan ruokamatkailun merkitystä ja vähennetään matkailun kausiluonteisuutta. Muikun tunnettuutta vahvistetaan, ja Savonlinna profiloituu Suomen muikkupääkaupungiksi. Saimaa European Region of Gastronomy 2024 -juhlavuoden hyödyt integroidaan konkreettisesti alku- ja elintarviketuotantoon, horaca- ja matkailualoille. Hankkeessa kehitetyt sisällöt tukevat osaltaan koko juhlavuoden tarjontaa ja lisäävät Saimaan vetovoimaa matkailukohteena.
Toimenpiteet
Ruoka-alan yrittäjiä tuetaan liiketoiminnan kehittämisessä D.O. Saimaan ja muiden ruokamerkkien avulla. Mikro- ja pk-yrittäjille järjestetään valmennusta markkinointiin, messuosallistumiseen sekä lähiruokapalvelujen tuotteistamiseen.
B2B-yhteistyöverkostoa kehitetään luomalla toimintatavat alkutuottajien, jatkojalostajien sekä ravintola- ja ruokapalveluja tarjoavien yritysten kohtaamiseen. Digitaalisia myyntikanavia aktivoimalla tehostetaan raaka-aineiden saatavuutta.
Lähiruokatuotteiden tunnettuutta kasvatetaan rakentamalla ravintoloihin Taste Saimaa -tuoteperhe, lähiruokatuotteita hyödyntävää reseptiikkaa sekä järjestämällä ruokatapahtumia. Alueen koulutustarjontaa lähiruoan valmistukseen sekä erä- ja luontomatkailuosaamiseen liittyen kehitetään.
Yhteistyössä matkailuyritysten kanssa kehitetään paikallisia elämyksiä ja uusia kylä- ja ruokamatkailutuotteita. Seudullisia ruokamatkailureittejä kartoitetaan ja rakennetaan, liiketoimintaosaamista ja yhteisöllisyyttä ruokamatkailun saralla tuetaan vahvistaen Saimaan vetovoimaa matkailukohteena. Pilotoidaan ruokatapahtumia ja kehitetään Taste Saimaa -alasivusto VisitSavonlinna.fi-alustalle.
Käynnissä olevia ja tulevia toimenpiteitä
- Ruokamatkailun ja sen tuotteistamisen sparrauspäiviä keväällä 2024. Lue lisää
- Näkyvyys ruoka-alan yrityksille www.visitsavonlinna.fi/paikallisiamakuja-sivustolla. Lue lisää
- Näkyvyys tapahtumille Visit Savonlinna -tapahtumakalenterissa sekä Taste Saimaa -tapahtumakalenterissa (Saimaa European Region of Gastronomy 2024 -juhlavuoden online-kalenteri) Lue lisää
- Ruokateemainen tapahtuma syyskuussa 2024 (yhteistyössä Saimaa lautasella ja SMEOrigin -hankkeet)
- Sisällöntuotannon ja myynnin tuki, sisällöntuotanto, osaamisen kehittäminen ja tuotekehitys (maksullinen, de minimis). Lue lisää
- Messuvalmennukset syksyllä 2024
- Opintomatka ruokamessuille (de minimis)
- Markkinointivalmennukset (tarinallistaminen, ruoka-alan myynti ja markkinointi) 2024 ja 2025
- Tietoiskut, työpajat ja asiantuntijaluennot 2024 ja 2025
Toteuttajat ja rahoitus
Saimaa lautasella on neljän toimijan yhteishanke, jonka päätoteuttaja on Savonlinnan Hankekehitys Oy ja osatoteuttajina ovat ProAgria Etelä-Savo ry, Itä-Savon koulutuskuntayhtymä Ammattiopisto Samiedu ja Savonlinnan Seudun Matkailu Oy.
Hanketta rahoittavat Etelä-Savon Maakuntaliitto EU:n alue ja rakennepolitiikan ohjelman oikeudenmukaisen siirtymän rahastosta (80 %), osatoteuttajat sekä yksityiset rahoittajat.
Ota yhteyttä!
ProAgria: Tarja Pajari, tarja.pajari@progaria.fi, Sanna Lento-Kemppi, sanna.lento-kemppi@progaria.fi, Katja Rissanen, katja.rissanen@proagria.fi
Savonlinnan Hankekehitys Oy: Niina Lallukka, niina.lallukka@savonlinna.fi, https://elinkeinopalvelut.fi/hanke/saimaa-lautasella/
Savonlinnan Seudun Matkailu Oy: Anu Ahlström, anu@visitsavonlinna.fi, https://www.savonlinnatravel.fi/saimaa-lautasella
Ammattiopisto Samiedu: Sanna Muhonen, sanna.muhonen@samiedu.fi, https://samiedu.fi/project/saimaa-lautasella-hanke/