Saimaa lautasella

ProAgria Etelä-Savo

Vastuullinen ruokaketju

Saimaa lautasella -hankkeessa kehitetään Savonlinnan alueen ruokajärjestelmää, parannetaan paikallisten raaka-aineiden saatavuutta, lisätään lähiruokatuotteiden tunnettuutta ja edistetään ruoka- ja maatilamatkailua. Yrittäjien valmiuksia markkinoinnissa ja tuotteistamisessa parannetaan koulutuksella ja markkinoinnilla.

Fried vendace Visit Saimaa Visit Saimaa mainittava ID 516656
Euroopan unionin osarahoittama www
Maakuntaliitto varillinen vaakalogo www

Hanke tukee Savonlinnan seudun elinkeinoelämän monipuolistamista hyödyntämällä alueen ruokaan ja ruokamatkailuun liittyvää potentiaalia. Tavoitteena on korostaa alueen erityispiirteitä, kuten wildfood, Puruveden muikku sekä lähituottajien puhtaat ja terveelliset raaka-aineet. Hankkeessa pyritään luomaan uudenlaista, ekologisesti ja sosiaalisesti kestävää liiketoimintaa alueelle.

Saimaa lautasella on neljän toimijan yhteishanke, jonka päätoteuttaja on Savonlinnan Hankekehitys Oy ja osatoteuttajina ovat ProAgria Etelä-Savo ry, Itä-Savon koulutuskuntayhtymä Ammattiopisto Samiedu ja Savonlinnan Seudun Matkailu Oy.

 

Hankkeen tavoitteet
 

Hanke kokoaa ja aktivoi B2B-lähiruokaverkoston alkutuottajista, jatkojalostajista sekä ravintola- ja ruokapalveluyrityksistä. Tavoitteena varmistaa paikallisten tuotteiden saaminen ravintoloihin ja kauppoihin sekä uusien palveluiden ja tuotteiden avulla kasvattaa maaseudun, ruoan, ravintoloiden ja matkailuyritysten myyntiä ja vahvistaa Savonlinnan asemaa houkuttelevana ruokamatkailukohteena.

Maakunnallista ruoka-alan synergiaa kehitetään saattamalla yrityksiä mukaan Etelä-Savon ruokaklusteriin, D.O. Saimaa -verkostoon ja Taste Saimaa -partneriverkostoon. Yhteistyötä kehitetään myös eri hankkeiden ja toimijoiden välillä Savonlinnan seutukunnissa, mikä tehostaa ruoka-alan kehitystoimien vaikuttavuutta ja tavoittavuutta.

Matkailun osalta panostetaan kylien ja maaseudun vetovoimaan uusien ruokamatkailureittien ja -palveluiden avulla, vahvistetaan ruokamatkailun merkitystä ja vähennetään matkailun kausiluonteisuutta. Muikun tunnettuutta vahvistetaan, ja Savonlinna profiloituu Suomen muikkupääkaupungiksi. Saimaa European Region of Gastronomy 2024 -juhlavuoden hyödyt integroidaan konkreettisesti alku- ja elintarviketuotantoon, horaca- ja matkailualoille. Hankkeessa kehitetyt sisällöt tukevat osaltaan koko juhlavuoden tarjontaa ja lisäävät Saimaan vetovoimaa matkailukohteena.

Toimenpiteet

Ruoka-alan yrittäjiä tuetaan liiketoiminnan kehittämisessä D.O. Saimaan ja muiden ruokamerkkien avulla. Mikro- ja pk-yrittäjille järjestetään valmennusta markkinointiin, messuosallistumiseen sekä lähiruokapalvelujen tuotteistamiseen.

B2B-yhteistyöverkostoa kehitetään luomalla toimintatavat alkutuottajien, jatkojalostajien sekä ravintola- ja ruokapalveluja tarjoavien yritysten kohtaamiseen. Digitaalisia myyntikanavia aktivoimalla tehostetaan raaka-aineiden saatavuutta.

Lähiruokatuotteiden tunnettuutta kasvatetaan rakentamalla ravintoloihin Taste Saimaa -tuoteperhe, lähiruokatuotteita hyödyntävää reseptiikkaa sekä järjestämällä ruokatapahtumia. Alueen koulutustarjontaa lähiruoan valmistukseen sekä erä- ja luontomatkailuosaamiseen liittyen kehitetään.

Yhteistyössä matkailuyritysten kanssa kehitetään paikallisia elämyksiä ja uusia kylä- ja ruokamatkailutuotteita. Seudullisia ruokamatkailureittejä kartoitetaan ja rakennetaan, liiketoimintaosaamista ja yhteisöllisyyttä ruokamatkailun saralla tuetaan vahvistaen Saimaan vetovoimaa matkailukohteena. Pilotoidaan ruokatapahtumia ja kehitetään Taste Saimaa -alasivusto VisitSavonlinna.fi-alustalle.

ProAgria Etelä-Savon toimenpiteitä ja tapahtumia

 

Tietoiskut, työpajat ja asiantuntijaluennot 2025

  •  ti 11.2.2025 klo 14-15  Vinkkejä suoramyyntiin
    Maatila tai elintarvikejatkojalostaja, jos suunnittelet suoramyynnin aloittamista tai olet jo aloittanut suoramyynnin, mutta haluat kehittää omaa toimintaasi, tule kuulolle!
    Tässä webinaarissa kerromme vinkkejä mm. myyntipaikkaan ja pakkauksiin liittyen, kuulemme infoa elintarvikelainsäädännöstä ja elintarvikevalvonnan näkökulmia suoramyyntiin. Tilaisuus on maksuton, mutta vaatii ennakkoilmoittautumisen. Ilmoittaudu viimeistään 11.2. klo 13.

     

  • ti 11.3.2025 klo 14-15 Osta ja myy – toimivat jakelukanavat   
    Webinaarissa kuullaan paikallisten raaka-aineiden ostajien ja myyjien puheenvuorot, kerrotaan puolin ja toisin toiveista ja tarpeista ja miten osta ja myy -prosessi toimii sujuvasti. Tämä tilaisuus sopii maatiloille, elintarvikejatkojalostajille, jotka ovat kiinnostuneita myymään tuotteitaan ravintoloille ja ruokapalveluyrityksille sekä vastaavasti ravintoloille, ruokapalveluyrityksille, jotka haluavat ostaa paikallisia raaka-aineita, elintarvikkeita suoraan tuottajilta tai valmistajilta. Tilaisuus on maksuton, mutta vaatii ennakkoilmoittautumisen. Ilmoittaudu viimeistään 11.3. klo 13.
     

Tietoiskut, työpajat ja asiantuntijaluennot 2024 

  •  31.10.2024 Tehoa suoramyyntiin - hyödynnä digiä
    Tilaisuudessa kuultiin, miten tuottaja  ja jatkojalostaja voi hyödyntää Graani-työkalua suoramyynnissä. Työkalu yhdistää yrittäjän suoraan asiakkaisiin ilman välikäsiä ja tekee myyntiprosessista sujuvan. Maksuton ja kaikille avoin digi-info järjestettiin verkossa yhdessä Digiportaat-hankkeen sekä KISMET-hankkeen kanssa. Ennakkoilmoittautuminen.

     

  • 29.10.2024 Paikallisten makujen juhla - ideariihi Savonlinnassa
    Keskustelua ja ideointia vuoden 2025 ruokatapahtumaksi Savonlinnan seudulle. Mikä onnistui viimeksi, mitä pitäisi kehittää eteenpäin? Voitaisiinko asioita tehdä isommin? Olisiko Saimaalla innostusta järjestää alueen oma Skördefest? Tilaisuus tuoda esiin oma näkemys ja vaikuttaa. Kaikille avoin ja maksuton tilaisuus järjestettiin tiistaina 29.10. klo 13-15.30 Ravintola Paviljongissa, Rajalahdenkatu 4, 57200 Savonlinna. Ennakkoilmoittautuminen.

     

  • 20.10.2024 Maisemaa ja matkailua - Maisemapäivän kävely Kommerniemellä Savonlinnassa
    Maatilojen muu yritystoiminta, mm. matkailu, on tärkeä osa Savonlinnan seudun maaseutualueiden elinvoimaa. Kansainvälisenä maisemapäivänä su 20.10.2024 klo 12-15 tutustuttiin Kommerniemen kylän talojen ja tilojen historiaan ja nykypäivään asukkaiden kertomana. Kaikille avoin ja maksuton  tapahtuma Saimaan saaristokylän maisemissa järjestettiin yhteistyössä Etelä-Savon maa- ja kotitalousnaisten kanssa. Ei ennakkoilmoittautumista.
     

Kumppaniemme tapahtumia ja toimenpiteitä

Savonlinnan Hankekehitys Oy: https://elinkeinopalvelut.fi/hanke/saimaa-lautasella/
Savonlinnan Seudun Matkailu Oy: https://www.savonlinnatravel.fi/saimaa-lautasella
Ammattiopisto Samiedu:  https://samiedu.fi/project/saimaa-lautasella-hanke/

Kustannusarvio ja rahoitus 

ProAgria Etelä-Savon hankeosuuden kokonaiskustannusarvio on 117 812 euroa. Hanketta rahoittavat Etelä-Savon Maakuntaliitto EU:n alue ja rakennepolitiikan ohjelman oikeudenmukaisen siirtymän rahastosta (80 %) sekä toteuttaja ja yksityiset rahoittajat (20 %).
 

Ota yhteyttä!

ProAgria: Tarja Pajari, tarja.pajari@progaria.fi, Sanna Lento-Kemppi, sanna.lento-kemppi@progaria.fi, Katja Rissanen, katja.rissanen@proagria.fi

Savonlinnan Hankekehitys Oy: Niina Lallukka, niina.lallukka@savonlinna.fi, https://elinkeinopalvelut.fi/hanke/saimaa-lautasella/

Savonlinnan Seudun Matkailu Oy: Anu Ahlström, anu@visitsavonlinna.fi, https://www.savonlinnatravel.fi/saimaa-lautasella

Ammattiopisto Samiedu: Sanna Muhonen, sanna.muhonen@samiedu.fi, https://samiedu.fi/project/saimaa-lautasella-hanke/