Kasvinsuojelututkinto nyt vain 40 € (sis. alv), yrittäjä- ja yritysjäsenillemme 35 €! Suorita tutkinto nyt

Ravinnehyöty – Marjojen kastelulannoituksen hallinnalla minimoidaan ravinnevalumat tunneli- ja kausihuonetuotannossa

ProAgria Etelä-Suomi

Ympäristöviisas maaseutu

Edistämme mansikan ja vadelman ympäristökestävää tuotantoa Varsinais-Suomen, Hämeen ja Pirkanmaan alueilla, joilla on runsaasti kasvutunneleita tai kevytrakenteisia kasvihuoneita. Kehitämme lannoituskastelun menetelmiä ja käytäntöjä tunneli- ja kausihuoneviljelmille sekä tuottajille, jotka suunnittelevat marjantuotannon aloittamista niissä.

Ravinnehyoty tunnuskuva
FI Euroopan unionin osarahoittama PANTONE pienennetty
ELY ID LA01 Logo FI V9

Marjojen pidennetty tuotantokausi lisää haasteita kastelulannoituksen ajoituksen ja määrän osalta, ja menetelmä poikkeaa täysin avomaatuotannon käytännöistä. Viljelyssä käytettävää rajoitettua kasvualustaa huuhdotaan ravinnepitoisessa vedellä, ns. ylikastelulla, mikä mahdollistaa ravinnevalumien synnyn. Turvetta korvaavien, uudenlaisten kasvualustojen käytössä kastelulannoituksen hallinnan tarve lisääntyy ja ravinnepäästöt vesistöihin voivat lisääntyä.

Tuotamme viljelijöiden käyttöön veden ja ravinteiden anto-ohjeistuksen rajoitetussa kasvualustassa viljelijäyhteistyönä ja koeviljelynä tehtävien mittausten ja analyysien avulla. Lisäksi puutarha-alan viljelijät saavat vaihtoehtoja kasvualustojen ylikasteluveden käsittelyyn ja uudelleenkäyttöön sekä tietoa näiden menetelmien kustannuksista ja vaikutuksista tuotannon vesijalanjälkeen. Veden ja ravinteiden tarpeenmukainen käyttö puutarhaviljelyssä ja ylikasteluveden käsittely tai hyödyntäminen lisäävät tuotannon laatua sekä ympäristökestävyyttä, kun paikallisesti mahdollisesti korkeatkin ravinnevalumat minimoituvat tai poistuvat. Toimenpiteet tehdään viljelijäyhteistyönä ja koeviljelynä kaikkien kolmen ELY-keskuksen alueella hankeaikana. Hankkeessa yhdistyy marja-alan asiantuntemus viljelijöiden, neuvonnan, tutkimuksen ja koulutuksen yhteistyönä. 

 

Päätoteuttaja: Luonnonvarakeskus

Projektipäällikkö: Erikoistutkija Saila Karhu, Luonnonvarakeskus

Osatoteuttaja: ProAgria Etelä-Suomi ja Hämeen Ammattikorkeakoulu

Rahoittaja: Varsinais-Suomen Ely-keskus