Living Lab Data -maatilojen datat käyttöön tiloilla, tutkimuksessa, koulutuksessa ja neuvonnassa
LivingLabData -hankkeessa kehitetään suomalaisen maatalouden Living Lab -yhteistyömallia peltoviljelyssä. Tavoitteena on edistää datan hyödyntämistä ja datatalouteen siirtymistä maatiloilla sekä asiantuntijaorganisaatioissa. Hankkeessa tiivistetään maatilojen, tutkimuslaitosten ja asiantuntijoiden yhteistyötä, jotta uudet teknologiat ja niistä kertyvä data saadaan tehokkaasti käyttöön.


Maatilojen kokemukset ja käytännön havainnot keskiössä
Aidot maatilaympäristöt ovat keskeisiä teknologian tutkimus- ja kehitystyössä, jotta syntyvät ratkaisut vastaavat käytännön tarpeisiin. Tiloilla kertyvästä datasta jalostetaan arvokasta tietoa tilajohtamisen tueksi.
Hankkeen päätavoitteet:
- Parantaa maatilojen valmiuksia toimia aktiivisina teknologisen tutkimuksen kumppaneina ja ottaa käyttöön uusien teknologioiden tuottamat hyödyt.
- Edistää kaukokartoitusteknologioiden ja muiden dataa tuottavien ratkaisujen käyttöä maatiloilla.
- Kehittää datan siirtämisen käytänteitä maatilojen johtamisen tueksi.
- Määritellä referenssidatoja tukemaan datan yhteiskäyttöä maatilojen ja heidän kumppaneidensa välillä.
Hankkeessa jalostetaan ja otetaan käyttöön Living Lab -yhteistyömalli, jossa:
- Kerätään kokemuksia maatiloilla syntyvän datan hyödyntämisestä.
- Testataan kaukokartoitusteknologioiden soveltuvuutta suomalaisen peltoviljelyn tarpeisiin.
- Tunnistetaan hyvät yhteistyön käytännöt tutkimuksen, neuvonnan ja maatilojen yhteistyön vakiinnuttamiseksi.
- Maatilojen kokemukset ja käytännön havainnot ovat hankkeen kehitystyön lähtökohta. Lisäksi käsitellään kaukokartoituksen haasteita, kuten vaihtelevia olosuhteita ja tiedonkeruun monimuotoisuutta. Toimintamalli tukee sekä maatilojen liiketoimintaa että tutkimus- ja kehitystoimintaa, mikä vahvistaa maatalouden digitalisaatiota ja tiedolla johtamista tulevaisuudessa.
ProAgrian vastuualueena käytäntöjen kehittäminen ja tiedonvälitys
ProAgrian työpaketissa kehitetään Living Lab -maatilojen tuottaman datan standardointia ja laadunvarmennusta, jotta kerättävän datan laatu ja vertailukelpoisuus paranevat. Lisäksi luodaan yhtenäiset sopimus- ja toimintamallit pitkäjänteiseen Living Lab -toimintaan.
Työpaketin konkreettisina toimenpiteinä laaditaan käsikirja, joka sisältää ohjeistukset datan laadunvarmistukseen, sopimus- ja korvauskäytäntöihin sekä Living Lab -toiminnan parhaisiin käytäntöihin. ProAgrian asiantuntijoita koulutetaan käsikirjan pohjalta webinaareissa ja työpajoissa, jotta he osaavat tukea tiloja Living Lab -toiminnassa ja tunnistaa toimintaan sopivat maatilat. Lisäksi olemme hankkeessa mukana järjestämässä pellonpiennarpäiviä viljelijöille, joissa esitellään uusien teknologioiden käytännön sovelluksia.
Näiden toimenpiteiden kautta luodaan toimiva ja laadukas Living Lab -verkosto, joka parantaa maatilojen mahdollisuuksia osallistua tutkimukseen ja hyötyä datan tuottamasta liiketoiminnallisesta arvosta.
Hankkeen toteuttajat: Luonnonvarakeskus (Luke), ProAgria Keskusten Liitto, Tampereen yliopisto, Savonia AMK ja Maanmittauslaitos
Rahoittaja: Maatilatalouden kehittämisrahasto (MAKERA)