Kymenlaakson elintarvikesektorin kestävä kehitysloikka
Elintarvikealalle liiketoimintamahdollisuuksia

Kymenlaakson elintarvikesektorin kestävä kehitysloikka (KEKE) on kehittämis- ja investointihanke, jolla toteutetaan elintarvikesektorin kasvuloikka ja kehitystyössä tarvittavat laboratorioinvestoinnit. Päätavoitteena on vahvistaa Kymenlaakson elinvoimaa ja monipuolistaa elinkeinorakennetta luomalla elintarvikealalle liiketoimintamahdollisuuksia ja työpaikkoja.
Samalla halutaan
- lisätä alan tki-yhteistyötä ja osaamista,
- edistää kestävää ruuantuotantoa ja hyödyntää monipuolisemmin luonnosta saatavia raaka-aineita,
- tukea yritysten uudistumista, muutoskyvykkyyttä ja kasvuhakuista arvonkehittämistä,
- nostaa tuotteiden jalostusarvoa sekä
- edistää alueen elintarvikeyritysten kansainvälistymispotentiaalia.
Hanke toteutetaan ryhmähankkeena, jossa päähakijana on Kouvola Innovation Oy (Kinno) ja osatoteuttajina Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Xamk, Lappeenrannan-Lahden teknillinen yliopisto LUT, Kouvolan Ammattiopisto Eduko sekä ProAgria Etelä-Suomi ry.
Erityistä merkittävyyttä hankkeelle tuovat elintarvikesektorin uudet koulutukset sekä Xamkin, Edukon ja LUTin rinnakkaisessa investointihankkeessa toteuttamat laboratorioinvestoinnit. Metsäkeskus on hankkeessa mukana yhteistyökumppanina.
ProAgria Etelä-Suomi ry järjestää hankkeessa keskusteluryhmiä ja työpajoja eri kohderyhmille ympäristökestävyyden edistämiseksi, tarjoten samalla kontaktointia ja vertaistukea toimijoille. Lisäksi se suorittaa tilanneselvityksiä ja tutkimuksia ympäristöystävällisistä ratkaisuista ruokasektorilla sekä tarjoaa asiantuntijapalveluita ympäristöasioiden huomioimiseksi ja kestävyyden arvioimiseksi. Organisaatio myös jalkauttaa ja pilotoi kestäviä käytäntöjä eri toimijoiden keskuudessa sekä järjestää benchmarking-matkoja, joissa tutustutaan muihin hyviin käytäntöihin ja oppimiskokemuksiin.
Toiminta-alue: Kymenlaakso
Toteutusaika: 1.10.2023 - 30.6.2026
Rahoitus: Kymenlaakson liitto, Oikeudenmukaisen siirtymän rahasto (JTF), Osarahoittajana myös Urmas Pekkalan säätiö.
Tiedustelut: Jenni Kunnaala

Ajankohtaista
Menneet tapahtumat
5.4.2025 klo 10-14 Makujen polku Lähiruokatapahtuma Kouvolassa
10.9.2024 klo 14-17 Käyrät kurkut – Kymenlaakson pelto- ja ruokahävikistä uusia tuotteita
Paikka: Kohoa Synergiakeskus, Kohoa Co-working tapahtumatila
Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan tämän linkin kautta.
14.-15.9.2024 klo 10-16 Olemme mukana Elimäen Lähiruokamessuilla. Tervetuloa poikkeamaan osastolla!
Lue lisää täältä.
Kysely Kymenlaakson elintarvikesektorin toimijoille
Osana KEKE- Kymenlaakson elintarvikesektorin kestävä kehitysloikka-hanketta toteutamme kyselyn Kymenlaakson elintarvikesektorin toimijoille. Kyselyyn vastaaminen vie noin 15 minuuttia. Kysely on avoinna ajalla 26.6 - 25.8.2024.
Lähde näytteilleasettajaksi Grüne Woche -messuille 2025
Euroopan suurin elintarvike- ja ruokamatkailualan kuluttajatapahtuma Internationale Grüne Woche (IGW) pidetään Berliinissä 17.- 27.1.2025. Näytteilleasettajana pääset esittelemään tuotteesi Suomen maabrändiä ja pohjoista eksotiikkaa ilmentävällä messuosastolla, luomaan uusia kontakteja ja kumppanuuksia, tunnustelemaan markkinaa sekä löytämään uusia liiketoimintamahdollisuuksia.