Kuukauden lähikala - Månadens När-fisk
Edistää paikallista elinkeinokalataloutta ja kalastusmatkailua, sekä tuottaa reseptiikkaa lähiruokapainotuksella koti- ja ammattikeittiöihin.
Månadens när fisk-projektet främjar den lokala fiskenäringen och fisketurismen, samt producerar recept med betoning på närproducerad mat för hem kök och yrkes kök.
Hankeen toteutus
Kuukauden lähikala toiminnalla tuotetaan tietoa sosiaaliseen mediaan sekä kohdennetusti Saaristomeren Kalaleaderin alueen yhdistyksille, ammattikeittiöille, kalatalousyrittäjille sekä kalastusmatkailutoimijoille.
Tuotetaan reseptiikkaa kotitalouksiin, mutta myös ammattikeittiöihin, jotta paikallisen kalan käyttö lisääntyisi. Herätetään keskustelua hanketilaisuuksissa, voisiko näitä vaihtaa lähikalavaihtoehtoihin?
Hankkeen hyödyt
Edistää elinkeinokalataloutta tuomalla kalaa kaiken kansan kautta tutuksi. Kehittää yhteisöllisesti reseptejä (lähitapaamissa/ työpajoissa), joista on hyötyä alueen toimijoille, erityisesti matkailuun. Yhteistyötä mahdollisesti oppilaitosten kanssa. Hankkeella parannetaan kalan- ja kalataloudenjulkisuuskuvaa sekä samalla aktivoidaan alueen toimijoita. Kalareseptiikassa tuodaan julki kalan vastuullisuutta ruokavaliossa. Lähikalan syöminen on vastuullinen teko.
Saaristomeren Kalaleaderin asukkaat ja yrittäjät sekä alueen yhdistykset ja toimijat. Hanke toimii seuraavien kuntien alueella: Kaarina, Kemiönsaari, Kustavi, Masku, Mynämäki, Naantali, Paimio, Parainen, Raisio, Salo, Sauvo, Taivassalo ja Turku.
Yhdistykset: kyläyhdistykset, maa- ja kotitalousnaisten yhdistykset, maamiesseurat, 4H, eläkeyhdistykset, ja muut mahdolliset paikalliset yhdistykset.
Toimijat: paikalliset kala- ja ruoka-alan ammatilliset oppilaitokset, paikalliset ruoka- ja elintarvikeyritykset, kalatalouskeskus, ammattikalastajat ja kala-alan asiantuntijat.
Hankkeen rahoitus: Saaristomeren Kalaleader 75 % . Omarahoitusosuus Farman säätiöltä.
Hankkeen toiminta-aika on 2.1.2023- 31.12.2024
Hankeen toteuttaa Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaiset. Toimimme osana ProAgria Länsi-Suomea.
Genomförande av projektet
Genom att utföra projektet ”Månadens när-fisk” produceras information till sociala medier speciellt inriktat till föreningar, yrkeskök, fiskeföretagare samt för aktörer inom fisketurismen som är verksamma i skärgårdshavets fiske leaders områden.
Vi producerar recept till hushåll men även för yrkes kök, för att öka användningen av när-fisk. På projekttillfällena diskuterar man användningen av när-fisk i mat- och turismtjänster i området och hur lokal fisk kan bli ännu mer känd bland aktörer i projektområdet.
Nytta med projektet
Främjar den kommersiella fiskekonomin genom att göra fisken känd för alla människor. Tillsammans utveckla recept (på möten/workshops) som är användbara för aktörer i området, speciellt för turism. Eventuella samarbeten med utbildningsinstitutioner. Genom projektet förbättrar vi den offentliga bilden av fisk och fiske och samtidigt aktiverar aktörerna i området. I fiskrecepten tar man fram fiskens viktiga del i kosten. Att äta när-fisk är en ansvarsfull handling.
Väkommen med i projektverksamheten
Invånare och företagare i Skärgårdshavets fiskeleader, samt föreningar och verksamhetsutövare i området. Projektet är verksamt i följande kommuner: St.Karins, Kimitoön, Gustavs, Masko, Virmo, Nådendal, Pemar, Pargas, Reso, Salo, Sagu, Tövsala och Åbo.
Föreningar: Byaföreningar, lantbruks- och hushållskvinnoföreningar, lantmannagillen, 4H, pensionsföreningar, och andra möjliga lokala föreningar.
Aktörer: lokala yrkesskolor inom fisk- och livsmedelsindustrin, lokala mat- och livsmedelsföretag, yrkesfiskare och experter och rådgivare inom fisk industrin.
Projektfinansiering: Skärgårdshavets fiske leader
Projektets verksamhetsperiod är 2.1.2023- 31.12.2024
Projektet genomförs av Västra Finlands lantbruks- och hushållskvinnor. Vi verkar som en del av ProAgria Västra Finland.
Tulosta itsellesi kalakalenteri
Tule mukaan seuraaviin tapahtumiin
Hanke-info on 1.12.2023 Teamsissa klo 9.00 sekä 12.1.224 klo 9.00. Tämän voit myös kuunnella jälkikäteen YouTube kanavaltamme. Ilmoittautuminen tapahtumakalenterin kautta.
Livet somekanavissa
Kala-aiheiset ruoanlaittoon kannustavat livet pyörähtävät käyntiin tammikuussa. Aiheet liveissä pyörivät kalakellon mukaisesti kuukauden lähikalan ympärillä. Livet tulevat suoraan päiväaikaan, mutta jäävät katsottavaksi someen jälkiteenkin.
12.1.2024 Silakka
7.2.2024 Kalakeitto mateesta
6.3.2024 Särki
3.4.2024 Ahven
7.5.2024 Lahna
11.6.2024 Lohi
Heinäkuussa tallenne hauesta
29.8.2024 Siika
20.9.2024 Ahven
11.10.2024 Kuha
1.11.2024 Kirjolohi
4.12.2024 Silakka
Ruokakursseja
Jo nyt sovittuna seuraavat kurssit. Voit myös ehdottaa omaa aihetta vuoteen 2024. Kurssit onnistuvat edullisesti elintarvikekuluin, mikäli tila on maksuton.
7.2.2024 Mateenkäsittely, Turku
Kutsu kuukauden lähikala -hanke kylään!
Kutsu kuukauden lähikala -hanke kylään! Opetellaan yhdessä käsittelemään kalaa ja valmistamaan siitä ruokaa tai pidetään noin tunnin mittainen kalaa käsittelevä luento. Kuukauden lähikala toimii seuraavien kuntien alueella Kaarina, Kemiönsaari, Kustavi, Masku, Mynämäki, Naantali, Paimio, Parainen, Raisio, Salo, Sauvo, Taivassalo ja Turku. Ettekö kuulu hankealueeseen, mutta toiminta kiinnostaisi? Tulkaa kylään meille Salon tai Turun toimistolle ja vietetään yhteinen hetki kalan äärellä.
Onko sinulla kalaan liittyvä muisto, jonka tahtoisit jakaa? Kerro se meille! https://link.webropol.com/s/kalamuistoja