KasviTieto
KasviTieto -hankkeella lisätään Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maatilayritysten taloudelliseen, sosiaaliseen ja ekologiseen kestävyyteen liittyvää osaamista ja tietotaitoa. Tavoitteena on luoda uudistavan tuotannon avulla lisäarvoa maatalouden tuotteille ja tuoda esille parempia viljelykäytäntöjä. Tärkeänä tavoitteena on myös lisätä viljelijöiden markkinaosaamista, talousjohtamista sekä lisätä LEAN ajattelua kasvintuotannossa.
Hankkeen aihealueina ovat mm. erikois- ja valkuaiskasvit, kasviravinteet, täsmäviljely, nurmentuotanto, luonnon monimuotoisuus, ilmastonmuutokseen sopeutuminen, siementuotanto, hiilensidonta ja maan kasvukunto. Yksi tärkeä teema on valkuaisomavaraisuuden lisääminen niin ihmisten elintarvikkeissa kuin myös karjan ruokinnassa mm. edistämällä herneen ja härkäpavun viljelyä. Hiilensidonnan edistäminen ja tulevaisuuden hiilikaupan mahdollisuuksien kartoittaminen on yksi tavoitteista. Hiilensidonnassa huomioimme mm. nurmen viljelyn ja monilajiset nurmet etenkin Kainuun alueella, jossa viljellään paljon nurmia. Tietoa tarvitaan myös täsmäviljelystä sekä yhä lisääntyvästä digitaalisuudesta. Hankkeessa etsitään uusia pellon käyttömuotoja esim. ruokohelven viljely kuivikekäyttöön, monimuotoisuusalat ja uudet viljelykasvit. Turpeen noston vähenemisen myötä tarvitaan uusia ratkaisuja karjatilojen kuiviketarpeeseen. Hankkeessa lisätään viljelijöiden markkinaosaamista siitä, mille tuotteelle on kysyntää. Lisäksi tilojen yhä kasvaessa johtamisen merkitys korostuu.
Hanke koostuu kolmesta työpaketista:
Työpaketti 1. Pienryhmätoiminta: pienryhmät, pellonpiennartilaisuudet ja muut tapahtumat
Työpaketti 2. Pilottitilatoiminta: havaintokokeet hankkeen aiheisiin liittyen
Työpaketti 3. Kansainvälinen yhteistyö: verkostojen luominen eri maiden viljelijöiden välillä. Tässä haetaan tietoa mm. ilmastonmuutokseen sopeutumiseen ja uusien viljelytekniikoiden käyttöönottoon.
Hanketta toteuttaa ProAgria Itä-Suomi ry yhteistyössä Luonnonvarakeskuksen ja Savonian kanssa. Tutkimus-, koulutus ja asiantuntijaorganisaatioiden yhteistyöllä uusin tutkimustieto ja tekniikat saadaan nopeasti käytännön viljelyn hyödynnettäväksi.