Pohjois-Karjalan Metsäbiotalouden ja Uniikin ruoan kansainvälisen kasvun ekosysteemi-BIOSYS Japani -hanke
ProAgria/MKN ItäSuomi toteuttaa Pohjois-Karjalan uniikit ruokatuotteet ja elinkeinojen kansainvälisyyspotentiaalin kasvattaminen BioSYS Japani -työpakettia, joka on osa Pohjois-Karjalan Metsäbiotalouden ja Uniikin ruoan kansainvälisen kasvun ekosysteemi BioSYS Japani -ryhmähanketta. Ryhmähanketta hallinnoi LUKE, ja jonka osatoteuttajina ovat Itä-Suomen yliopisto, Pohjois-Karjalan maakuntaliitto ja ProAgria Itä-Suomi ry / MKN Itä-Suomi
ProAgria Itä-Suomen hallinnoiman hankkeen tavoitteena on tukea Pohjois-Karjalan elintarvike- ja ruokamatkailuviennin kehittymistä Itä-Aasiaan edistämällä Pohjois-Karjalan alueen elintarvike- ja ruokamatkailuyritysten osaamista ja uusien tuotteiden kehittämistä Japanin ja Etelä-Korean markkinoille.
Hankkeen kohderyhmänä ovat Itä-Aasian kv-kaupasta ja vientimahdollisuuksista kiinnostuneet pohjoiskarjalaiset elintarvike- ja ruokamatkailuyritykset. Lisäksi hanke hyödyttää laajemmin elintarvike- ja ruokamatkailutoimialaa erityisesti alueen tunnettuuden lisäämisen ja niihin liittyvien toimenpiteiden avulla.
Toimenpiteet:
Sisältävät 3 kokonaisuutta, joiden tavoitteena on avata kv-kaupan väyliä, luoda vientiä edistäviä rakenteita, hakea kumppanuuksia, lisätä ko. markkinasta kiinnostuneiden yritysten liike-elämäymmärrystä, tietoja ja taitoja sekä lisätä toimialojen ja tuotteiden ja palveluiden tunnettuutta kohdemarkkinoilla.
Hanke madaltaa kansainvälisen kasvun esteitä ja lisää elintarvike- ja ruokamatkailutoimijoiden tietoja ja taitoja. Hanke mahdollistaa pienten toimijoiden kansainvälisen kasvun tavoittelua, lisää näkyvyyttä ja vahvistaa yritysten markkinoillepääsyä, (itä)suomalaisten tuotteiden ja palveluiden tarjontaa kasvavilla, maksukykyisillä markkinoilla. Hanke tuo mukanaan uusia yhteistyöhankkeita, yhteiskehittämisen ja pilotoinnin mahdollisuuksia.
BioSys Japani -hanke
Lisätietoa hankkeesta antavat:
Jaana Puhakka
Yritysasiantuntija, MKN Itä-Suomi
jaana.puhakka@maajakotitalousnaiset.fi
Anna Rinteinen
Matkailuasiantuntija, MKN Itä-Suomi
Japanilaisen ja korealaisen liike-elämän tapakulttuurin -työpajat 31.10. klo 9.30 alkaen!
Tervetuloa kuulolle ja oppimaan miten Japanissa ja Etelä-Koreassa toimitaan liike-elämässä. Asiantuntijoina Teams-webinaareissa toimivat pitkään maassa asuneet suomalaiset pitkänlinjan liike-elämän asiantuntijat Laura Kopilow (Senior Advisor, Business Finland Tokio) ja Ari Virtanen (tj. RedWheel).
Työpajoissa kuullaan käytännön esimerkkejä ja kokemuksia mm. maiden bisneskulttuurista, päätöksenteosta ja neuvottelutaktiikasta.
Työpajat on suunnattu erityisesti yrityksille ja yrittäjille, jotka toimivat tai suunnittelevat toimivansa Japanin tai Etelä-Korean markkinoilla, henkilöille, jotka haluavat syventää ymmärrystään japanilaisesta ja korealaisesta yrityskulttuurista ja jokaiselle, joka haluaa oppia lisää maiden bisnestavoista ja vahvistaa verkostojaan näissä kulttuureissa.
Ilmoittaudu kaikille avoimeen ja maksuttomaan työpajaan täältä https://link.webropol.com/s/ja...
Huippukokki Zaiyu Hasegawa vieraili Pohjois-Karjalassa elokuussa 2024
Japanissa ja laajasti Aasiassa tunnettu Zaiyu Hasegawa vieraili Pohjois-Karjalassa elokuussa 2024. Kahden Michelin tähden DEN ravintolan keittiömestari Hasegawa ja Team DEN tutustuivat neljän päivän vierailullaan pohjoiskarjalaiseen ruokakulttuuriin, ravintola- ja catering opetukseen Riverialla, tapasivat paikallisia yrittäjiä ja kävivät sienessä ja kalalla. Ja tietysti myös saunoivat. Mitä reissusta jäi mieleen, selviää alempana.
”Menisin sienimetsään ja kalalle enkä ehkä koskaan lähtisi pois!”
Tämä ja moni muu Pohjois-Karjalan luontoa, vieraanvaraisuutta, raaka-aineita ylistävä lausunto kuultiin japanilaisen mestarikokki Zaiyu Hasegawan suusta vierailun aikana.
Zaiyu Hasegawan johtama Team DEN tutustui vierailunsa aikana 20-23.8. pohjoiskarjalaiseen ruokakulttuuriin, alueen elintarvikeyrityksiin ja tuotteisiin, ravintola-alan koulutukseen, luontomatkailupalveluihin ja tapasi useita paikallisia keittiömestareita. Intohimoisena kalastajana ja innokkaana sienestäjän tunnettu Hasegawa pääsi myös pyytämään haukea ja poimimaan sieniä. Ja tietysti paistamaan karjalanpiirakoita. Toiveena ollut tutustuminen karjalaiseen perinneruokaan ja -ympäristöön toteutettiin 1800-luvun vanhassa pihapiirissä. Perinteiseen karjalaiseen tupaan katetun runsaan riistaa, villivihanneksia ja perinteisiä leivonnaisia sisältävän aterian lopuksi kuultiin myös kantele-esitys.
Puhdas vesi ja paikalliset raaka-aineet toivat japanilaistyylisiin ruokiin aivan uusia makuprofiileja
Vierailun päätteeksi pohjoiskarjalaiset keittiömestarit ja kokit pääsivät näkemään, kokemaan ja kuulemaan ainutlaatuisen oppitunnin mestarikokki Hasegawan kalankäsittelyn veitsitekniikasta ja seuraamaan 2 Michelin tähden DEN ravintolan maisteluannosten valmistelua sous chef Rein ja Joyn johdolla. Pienelle kutsuvierasjoukolle valmistettu misokeitto, tempurahauki ja sieniriisi valmistettiin osittain paikallisista raaka-aineista. Veden hyvä laatu kiinnitti japanilaisen keittiömestarin huomion ja hän kertoi, että laadukkaan veden ansiosta myös ruoka maistuu paremmalta ja että pohjoiskarjalainen vesi olisi parempaa kuin Japanissa. Pohjois-Karjalasta matka jatkui vielä Lahteen, jossa Hasegawa pääsi mm. tutustumaan Rapalan tuotekehitysyksikköön sekä kalastamaan. Vierailun järjestäminen yhteistyössä pohjoiskarjalaisten yritysten, toimijoiden ja muiden tahojen sekä Lahden seudun matkailu- ja kehittämisorganisaatioiden kanssa vahvistaa alueen elintarvike- ja ruokamatkailutoimialaa ja avaa mielenkiintoisia yhteistyömahdollisuuksia myös jatkoa ajatellen.
Tapaamisiin Tokiossa
Muutaman päivän vierailun tuloksena suunniteltiin jo jatkokuvioita, tosin osa vaikutusvaltaisen vierailun vaikutuksista tullaan näkemään todennäköisesti vasta muutaman vuoden päästä. Lähiajan kehittämistoimia kuitenkin päästään jo suunnittelemaan, näistä ensimmäinen tulee olemaan marraskuussa Japaniin toteutettavan hankematkan yhteydessä järjestettävä karjalaisen ruokakulttuurin työpaja- ja esittelykokonaisuus. Tokiossa järjestettävässä työpajassa esitellään alueen ruokakulttuuria ja raaka-aineita ja tietysti paistetaan karjalanpiirakoita. Mestarikokki Hasegawa kertoi, että hänellä on jo idea, miten hän toteuttaa karjalanpiirakan japanilaisittain. Jäämme tätä mielenkiinnolla odottamaan. Matkan aikana karjalaista ruokaperinnettä esitellään myös Sapporossa ja Etelä-Korean Soulissa. Hyvästejä jättäessämme sovimme, että emme sano ”Sayonara” vaan ”Mata ne” (nähdään pian). Tapaamisiin Tokiossa marraskuussa!
Vierailu toteutettiin osana ”Pohjois-Karjalan uniikit ruokatuotteet ja elinkeinojen kansainvälisyyspotentiaalin kasvattaminen BioSYS Japani” -hankkeen kehittämistoimia ja sitä rahoittaa Pohjois-Karjalan maakuntaliitto, JTF-rahasto
Aasian 2022 vuonna parhaimmaksi valitun DEN ravintolan omistaja/keittiömestari Zaiyu Hasegawa vierailee Pohjois-Karjalassa elokuun loppupuolella.
Zaiyu Hasegawan tokiolainen Den ravintola täytti juuri 16 vuotta. Ravintolalla on kaksi tavallista ja yksi vihreä Michelin tähti, ja se valittiin koko Aasian parhaaksi ravintolaksi vuonna 2022.
Hasegawalla on ravintola myös Bangkokissa ja uusin aukeamassa New Yorkissa, mahdollisesti myös Lontoossa. Hän kiertää ympäri maailmaa tapaamassa nuoria kokkeja ja keittiömestareita, verkostoitumassa ja oppimassa paikallista ruokakulttuuria. Matkoillaan hän tutustuu uusiin raaka-aineisiin ja valmistustapoihin, ja kerää vaikutteita fuusioidakseen niistä parhaita omiin signature-annoksiinsa. Hasegawa on intohimoinen kalastaja ja Rapala-fani, ja matkojen kohokohdat liittyvät nimenomaan kalastukseen.
Pohjoiskarjalainen ruokakulttuuri ja lähiruoka kiinnostaa Japanissa
Hasegawan vierailu toteutetaan osana BioSYS Japani -hanketta ja pohjautuu maakuntajohtaja Markus Hirvosen Japanin vierailulla maaliskuussa 2023 henkilökohtaisesti ojentamaan kutsuun saapua vierailulle Pohjois-Karjalaan ja European Region of Gastronomy -juhlavuotta viettävälle Saimaan alueelle.
Vierailun tarkoituksena on edistää pohjoiskarjalaisen ja suomalaisen ruokakulttuurin ja ruokamatkailun tunnettuutta Aasiassa, nostaa esiin paikallisia raaka-aineita, luonnonvaroja ja ruoanvalmistustapoja sekä vaihtaa tietoa ja osaamista liittyen japanilaiseen ja suomalaiseen ruokakulttuuriin. Tavoitteena on myös nostaa ravintola- ja matkailutoimialojen houkuttavuutta, ja samalla kannustaa nuoria alan opiskelijoita ja jo alalla toimivia olemaan ylpeitä juuristaan ja samalla rohkeita oppimaan uutta. Kokonaisuuteen liittyy myös pohjoiskarjalaisten yritysten ja BioSYS Japani-ryhmähankkeen on edustajien vierailut Japaniin ja Etelä-Koreaan BioSYS Japani -hankkeessa 2024 ja 2025.
Lisätietoja: Hasegawa mediatiedote julkaisuvapaa
Miten rakennat hyvän bränditarinan japanilaisille -webinaari 28.5.2024 klo 10.00-12.00
Miten luodaan japanilaisia kuluttajia ja ostajia kiinnostava bränditarina? Miten kerronnan avulla saadaan lisäarvoa suomalaisille tuotteille?
Miten rakennat hyvän bränditarinan japanilaisille -webinaarissa 28.5.2024 klo 10.00-12.00 kuultiin hyvän bränditarinan do´s ja dont´s. Webinaarin tarkoitus on valmistella osallistujat luomaan hyvä bränditarina japanilaisille kuluttajille.
Webinaarin materiaali ja tallenne löytyvät täältä - ole hyvä!
https://www.youtube.com/watch?...
.
Japanin liike-elämän tapakulttuurityöpaja 31.10.2024
Katso tallenne tästä.
Korealaisen liike-elämän tapakulttuurityöpaja 31.10.2024
Katso tallenne tästä.
Keiko Sawamuran esitys "Miten rakennat hyvä bränditarinan japanilaisille?"
Hello Japan! brochure in english
This brochure introduces North Karelian food and beverage industry and companies.
こんにちは日本 パンフレット
このパンフレットは、北カレリアの食品および飲料産業と企業を紹介しています