Budjetoinnista eväitä yrityksen tulevaisuuden suunnitteluun ja ennakointiin
Budjetointi on helppoa ja hauskaa, mutta miten se sujuu käytännössä?
Hyvä budjetointi ei ole kamreerimaista rahojen riittävyyden laskentaa vaan se on yrityksen taloushallintoon sisäänrakennettu tulevaisuuden suunnittelun ja ennakoinnin keino. Sillä määrätään tuotannon kasvuvauhdin järkevät rajat, ajoitetaan investoinnit sekä selvitetään maksivelkakapasiteetti ja alkurahoituksen, eli siis käyttöpääoman, tarve.
Maksuvalmiussuunnittelun tavoitteet ja keinot
Maataloudessa yleisimmin käytössä oleva maksuperusteinen verokirjanpito on itseasiassa varsin tarkka kuvaus yrityksen rahavirroista, joista budjetoinnissa siis ollaan kiinnostuneita. Siitä saadaan varsin vähillä täydennyksillä kassavirtalaskelma.
Tarkastelukulmanhan pitää olla juuri tämä, eli kassamenoja uhrataan, jotta saataisiin tulevaisuudessa kassatuloja. Tavoitteena on saada uhratut rahat kasvaneina takaisin, jotta pääoman käytöstä aiheutuneet vaatimukset kyetään maksaman ja saataisiin vielä voittoa.
Yhdistämällä nämä kaksi asiaa, siis tulevaisuuteen katsova tuloksen tekeminen ja sen rahoittaminen aikaisemmin tehdyillä uhrauksilla, jotka tuottavat tarkasteluhetken tulovirran on budjetoinnin ydin verrattuna tuloslaskentaan.
Saamalla tämä rahoituskierto positiiviselle kasvu-uralle on yrityksen toiminta turvattu. Tässä onnistuminen tai epäonnistuminen ilmenee pitkällä viiveellä tyypillisesti 5-10 vuotta.
Aloittava tai kasvuhyppäyksen tehnyt yritys voi siis kulkea ikään kuin väärään suuntaa aluksi jonkin aikaa hankkimalla saatavilla olevaa lisärahoitusta tarttumatta tulorahoituksen riittämättömyyteen heti. Kun tämä tie on kuljettu loppuun alkaa saneeraus ja suunnanmuutos. Onnistuessaan se vie vähintään saman, mutta yleensä hieman pitemmän ajan vaikka onkin palattu vasta lähtöpisteeseen ja nousu alkaa vasta nyt. Päästessään tavoitetilaan voi samalla todeta, että uusi investointikierros alkaa olla ajankohtainen ja yrittäjä ura taittumassa ehtoopuolelle.
Olisiko paljon mukavampi jättää seuraavalle sukupolvelle hyvässä kasvukunnossa oleva terve ja vakavarainen yritys kuin velkaongelma? Ja kaikki tämä vain, kun unohtui yksi pikku juttu, eli tavoitteellinen kassabudjetointi.
Budjetointi käytännössä
Me ProAgrialla tuemme sinua kassabudjetin laadinnassa. Budjetin laadinta lähtee aina liikkeelle tavoitteesta. Laadimme kanssasi kassabudjetin huomioiden yrityskohtaiset tarpeet tulojen ja menojen erittelyssä. Suosittelemme jatkuvaa kirjanpitoa. Asiakkaanamme saat meiltä asiantuntijan tekemän analyysin kirjanpidon seurantaraporteista, seurantapalaverit ja yhteydenpidon. Analysoimme kanssasi tilannetta ja tarkennamme budjettia tarpeen mukaan. Jätä meille yhteydenottopyyntö, niin kerromme lisää palveluistamme!
Kirjanpito-ohjelmistoksi suosittelemme Minun maatilani -ohjelmistoihin kuuluvaa WebWakkaa. WebWakkan sisältää budjetoinnin. Budjetin pohjaksi voidaan ottaa edellisenvuoden kirjanpito ja muokata tai täydentää sitä halutulla tavalla. Valmista budjettia muokataan vuoden edetessä ja samalla verrataan ennustetta toteutuneeseen kirjanpitoon ja nähdään, kummassa on korjattavaa, suunnittelussa vai toteutuksessa.
WebWakka kattaa koko tilan talouden kokonaisuuden ja budjettiin pystyy sisällyttämään myös yksityistalouden tilit, jolloin myös yksityistalouden kulutuksen seuraaminen on helpompaa.
Budjetista näkee muuttuvassakin tilanteessa helposti mitä toimenpiteitä voi ja pitää tehdä. Näin voidaan myös ajoissa keskustella tilanteesta esimerkiksi rahoittajien kanssa.
Ei kun budjetoimaan!
Blogi on jatkoa Erkki Juntusen blogille Kassabudjeointi on helppoa ja hauskaa.
Kirjoittaja
Erkki Juntunen
Talousasiantuntija
ProAgria Lappi