Nurmi- (ja vähän muitakin) havaintoja

2 min read

Savolaeset ossoojat

Kevät on täällä taas! Kostean maan tuoksu, vihertävät puut, jäseniään oikova kärpänen ikkunoiden välissä…

Img 0203muoks

Kevät on täällä taas! Kostean maan tuoksu, vihertävät puut, jäseniään oikova kärpänen ikkunoiden välissä… muun muassa nämä ovat varmoja kevään merkkejä.

Kevättöihin omalta osaltani liittyy vahvasti EU-tukihakemusten teko. Tätä kirjoittaessani tuo joka keväinen ”rumba” on onnellisesti loppuun saatettu, vaikka haasteellista se välillä oli! Tänä keväänä tein useammin kuin kerran erään havainnon; vaikka juuri olemme palautelleet mieliin ehtoja ympäristötuesta, luonnonhoitopeltojen hoidosta, eläinten hyvin voinnin tuesta (nämähän voisi vaikka pistää suun mutruun), niin kun puhe kääntyy peltotöihin, voi sitä intoa minkä viljelijästä voi aistia! On hienoa huomata, että paloa viljelijän arvokkaaseen työhön edelleen löytyy, vaikka moni asia tulevaisuudessa on vielä epävarmaa, vaikkapa se millaiseksi muodostuu uusi ympäristökorvausjärjestelmä. Vuoden päästä olemme viisaampia.

Nurmihavainto-käyntejä olen päässyt jo tekemään, vaikka nurmien kasvuun lähtö on ollut hidasta johtuen yöpakkasista. Nurmet näyttäisivät selvinneen vaikeasta talvesta yllättävän hyvin. Myös sinimailasen kasvuun lähtöä olen päässyt ihastelemaan parilla tilalla; sinimailanenkin voi siis selvitä näin vaikeasta talvesta meidän leveysasteellamme! Kyseiset lohkot ovat kyllä olleet sinimailaselle muutenkin edullisia viljelyolosuhteiltaan.

Jotkut asiat eivät muutu olipa talvi tavanomainen tai poikkeava; syysitoiset rikkakasvit näyttäisivät olevan alueellamme jo hyvässä kasvussa, joten nurmien lannoituksia tehtäessä on viimeistään hyvä tarkistaa myös nurmien rikkakasvitilanne ja tehdä rikkakasvitorjunnat tarvittaessa. Monesti rikkakasvitorjunnan jälkeen myös täydennyskylvö on tarpeen, mutta tästä taisi kollega jo taannoin kirjoittaa.

Nurmihavaintoja opettelemme tekemään myös Ravinnehävikit Euroiksi -hankkeen järjestämissä pellonpiennartilaisuuksissa touko-kesäkuussa eri puolilla Pohjois-Savoa. Kannattaa tulla näkemään ja kuulemaan! RAE-hankkeen nettisivuilta (http://rae.savonia.fi) löytyy näiden tilaisuuksien tarkempien tietojen lisäksi muutakin hyvää materiaalia. Pidimme helmikuussa Maan rakenne -teemapäivän, josta olemme jälkeenpäin saaneet osallistujilta erittäin hyvää palautetta. Viljelijä Juuso Joonan luento pellon syväkuohkeutuksesta löytyy myös nauhoitettuna hankkeen sivuilta.

Tähän teemaan liittyen järjestämme myös työnäytöksen Halolassa Maaningalla kesäkuun lopulla. Lomatunnelmaan voi virittäytyä hankkeen järjestämällä retkellä Okra-näyttelyyn heinäkuun alussa, tästä tarkemmat tiedot RAE-hankkeen nettisivuilla.

Satoisaa, sopivassa määrin aurinkoista ja sateista kasvukautta toivoen!

Anu Rossi
Nurmiasiantuntija
anu.rossi@proagria.fi