Maidontuotantoa Irlannin tapaan

2 min read

Savolaeset ossoojat

Pirkko Korhosen kokemuksia Irlannin maidontuotannosta.

Pirkko kansi

Sain mahdollisuuden lähteä asiantuntijavaihtoon Irlantiin kesäkuussa. Seurasin irlantilaisen asiantuntijan Neilus Nunanin työskentelyä viiden päivän ajan Irlannin maidontuotantoalueella maan kaakkoisosassa. Neiluksen työantaja on Teagasc, jonka toimintaan kuuluu maatalouden viranomaistehtäviä, tuotantoneuvontaa, maatalousopetusta ja tutkimusta.

Teagascin toimisto ja koulutuskeskus Johnstown Castlessa Wexfordissa. Asiantuntijoiden työpäivä alkaa toimistolta. Välimatkat tiloille ovat lyhyet.

Kiintiöiden vapautumisen jälkeen Irlanti on lisännyt voimakkaasti maidontuotantoaan. Lisääminen on tehty lehmämääriä lisäämällä; siemennettävien hiehojen määrää on lisätty. Lehmäkohtaiset tuotokset ovat melko matalat, noin 6000 kg/v. Maidontuotanto perustuu laitumen hyväksikäyttöön. Laidunkausi alkaa jo helmikuulla ja jatkuu marraskuulle. Lehmät ovat ummessa lyhyen sisäruokintakauden ja alkavat poikia laidunkauden alkaessa. Kaikki eläimet vasikoista lähtien laiduntavat. Säilörehua tehdään vain sisäruokintakauden tarpeisiin. Kesäkuulla lehmille annettiin 0 – 2 kg väkirehua/vrk.

Navetat ovat peltihalleja ja lypsy tapahtuu asemalla. Automaattilypsyä on vielä vähän.

Kesäaikaan eläintilat ovat tyhjillään. Vain lypsyasema on käytössä.

Irlannissa suurin osa sonneista kastroidaan ja nekin pääsevät laitumelle.

Pienryhmätyöskentelyllä on Irlannissa pitkät perinteet. Tämäkin ryhmä on toiminut yli 20 vuotta.

Irlantilaisia viljelijöitä ihmetytti suuresti heidän mielestään maidon korkea hinta Suomessa. Kesäkuulla maidon hinta Irlannissa oli noin 20 – 24 senttiä/litra. Hämmästyksen aiheita olivat myös lannan 12 kk:n varastoimisvaatimus (Irlannissa 4 kk), laiduntamisen vähäisyys ja lomitusjärjestelmä. Naisten osallistumista karjanhoitoon hämmästeltiin. Irlannissa karjanhoito on pääosin miesten vastuulla. Näin vain yhden naisviljelijän viikon aikana. Naisneuvojatkin ovat harvinaisia Irlannissa.

Pirkko Korhonen, ruokinnan ja automaattilypsyn erityisasiantuntija

puh. 040 746 4915, pirkko.korhonen@proagria.fi