Maa- ja kotitalousnaisten Erilaiset kukot -kurssilla

2 min read

Savolaeset ossoojat

Miksi ripakukossa on ripa? Tähän ja moneen muuhun kukkoihin liittyviin kysymyksiin sai vastauksen MKN:n Erilaiset kukot kurssilla.

Img 0724

Miksi ripakukossa on ripa? Tähän ja moneen muuhun kukkoihin liittyviin kysymyksiin sai vastauksen Maa- ja kotitalousnaisten pitämällä Erilaiset kukot -kurssilla Siilinjärven Kolmisopella huhtikuun alussa.

Kukkoperinteen tyypilliseen tapaan kukon kuori valmistettiin entisaikaan ruisjauhoista ja sisukseen käytettiin pieniä kaloja sekä lihakimpaleita. Kukkojen täytteiksi kävivät myös juurekset, joita yleensä kasvatettiin omalla maalla. Mikäli jauhoista oli pulaa, saatettiin valmistaa astiassa patakukko tai kääriä kukkotarpeet kostutettuun sanomalehteen. Ripakukkoon leivottiin varvuista tehty ripa taikinan sisään, jotta kukko saatettiin ottaa mukaan evääksi vaikka sunnuntain kirkkomatkalle. Vuonna 2002 perinteinen kalakukko on saanut nimisuojan.

Kurssilla Pohjois-Savon Maa- ja kotitalousnaisten yritysasiantuntijamme Marja Niskasen johdolla tutustuttiin näiden perinteiden lisäksi esimerkiksi gluteiinittoman kukon valmistukseen, pieniin yhden muikun kukkoihin ja pata- ja kasviskukkoon. Jälkiruuaksi sopi tietysti suussa sulava rättänä eli mustikkakukko kermavaahdon kera.

Nykypäivän kahvipöytään taipuvat hyvin myös kalakukkoperinteestä johdetut kalarullat ja kalakukkoset. Näiden kalaherkkujen myötä pääsee kalakukkoperinteiden tunnelmaan, vaikka herkut eivät vaadi esimerkiksi kalakukolle tyypillistä usean tunnin uunissa hauduttamista.

Yhden muikun kukot (10 kpl)

  • 1 pkt valmista ruistaikinaa tai
  • 2 dl kylmää vettä
  • 1 tl suolaa
  • 3 ½ dl ruisjauhoja
  • 1 ½ dl vehnäjauhoja

Täyte:

  • 10 keskikokoista muikkua
  • suolaa
  • 1 pkt pekonia

Sekoita taikinan aineet tasaiseksi massaksi. Perkaa muikut ja poista selkäruoto. Kauli taikina noin ½ cm paksuiseksi levyksi ja ota muotilla 20 pyörylää. Ripottele peratulle muikulle hieman suolaa ja kääri pekoniin. Laita muikkupekonirulla taikinapyörylälle ja laita toinen pyörylä päälle kanneksi, painele reunat yhteen. Nosta kukot leivinpaperilla päällystetylle pellille. Paista 200 asteessa noin 30 min. Voitele kypsät kukot voi-vesiseoksella ja pane voipaperiin liinan alle pehmenemään.

Maa- ja kotitalousnaisten kursseja keväällä mm. aiheista kotitekoiset makkarat, erilaiset kukot, ruisleipä, koristele ja kuorruta, grilliruokaa laavulla, villiyrtit sekä omenapuiden leikkaus tai raivaussahan käyttö.
Kysy lisää näistä sekä muista kursseistamme: Sanna Louna 0400 571 642, Marja Niskanen 0400 905 782 tai Sinikka Jokela 0400 571 643.

Kirjoittajana:
Heli Sulola, maa- ja kotitalousnaisten vs. toiminnanjohtaja
040 672 0597