Kasvukauden toimenpiteet kustannukset mielessä
2 min read
Tuleva kasvukausi puhuttaa ja mietityttää monia. Katso viiden kohdan lista, mitä nyt kannattaa tehdä.
Tuleva kasvukausi puhuttaa ja mietityttää monia: mitähän ihmettä se tuo tullessaan? Sataako riittävästi vai liikaa, tuleeko taas toukokuussa? Mitä kylvää ja miten lannoittaa, kun kustannukset ovat pilvissä?
Nyt erityisesti pitää miettiä, mitä tarvitaan ja mitä tavoitellaan tulevalla ruokintakaudella. Millaista säilörehun tulee olla, että lehmäni lypsävät hyvin, maidon pitoisuudet ovat korkeat ja ruokinnassa valkuaistäydennyksen tarve on pieni? Millaista umpparirehun tulee olla, että poikimisen jälkeen eläinten syöntikyky säilyy ja tuotos pysyy pitkään tasaisena sekä lehmät pysyvät terveinä ja voivat hyvin?
Kevättalvella ja myöhemmin kesällä voi vaikuttaa moniin asioihin. Esimerkiksi siihen, mitä kasveja nurmissa kasvaa, millaisia lannoituksia suunnittelen ja toteutan tai miten säilörehun kivennäispitoisuudet saa oikeisiin suhteisiin. Pohdi, onko säilörehusi Syötävän hyvä.
Pohdittavia asioita
1. Inventoi, mitä käyttökelpoista löytyy varastoista: vanhaa, hyvää säilörehua, lannoitteita, siemeniä, kasvinsuojeluaineita. Kaikki mitä on järkevä hyödyntää, hyödynnä.
2. Selvitä, kuinka paljon tarvitset säilörehua. Riittääkö hyvä ykkössato vai tarvitsenko ehdottomasti myös kolmossadon.
3. Älä tingi! Tiedät säilörehutarpeesi. Kohdista riittävät ja laadukkaat tuotantopaukut sen tuottamiseen. Puhdas, tiheä kasvusto, riittävä lannoitus ja huolellinen säilöntä turvaavat tulevan kauden onnistuneen ruokinnan, kohtuullisen ostorehukustannuksen sekä matalat eläinlääkärikulut.
4. Mieti hukat! Kalleinta rehua on varmuuden vuoksi korjattu heikkolaatuinen rehu esimerkiksi vanhoilta luonnonhoito- tai suojavyöhykepelloilta. Siinä kuluu paljon turhaa työtä, säilöntäainetta, muovia, löpöä eikä se edistä eläinteni hyvinvointia.
5. Katso kauas. Pohdi, ovatko toimintatapasi ajan tasalla ja tarvitsetko maan kasvukunnon parantamiseen toimenpiteitä. Lisäätkö valkuaiskasveja ja syväjuurisia varmistamaan satoa tulevina erikoisina kasvukausina? Huolehditko maan kasvukunnon parantamisesta? Onko lohkoillani edellytys tuottaa hyvää ja laadukasta satoa? Nämä asiat on hyvä pohtia ennen nurmisiementen hankintaa ja viimeistään ennen uusien nurmien perustamista.
Hyvää ja suunnitelmallista satokautta meille kaikille!
Henna Aapro
Nurmiasiantuntija
ProAgria Etelä-Suomi