Apilan estrogeenit ja kivennäiset lypsylehmän ruokinnassa

4 min read

Ruokintapöydällä

Apila on hyvä kasvi pellossa ja lehmien ruokintapöydällä. Pellossa se sitoo typpeä ilmasta, mitä nurmiheinät eivät tee. Ostolannoitteiden tarpeeseen sillä on merkitystä. Lisäksi apila on lehmille maittava ja mieluinen rehu niin tuoreena laitumessa kuin säilörehuksi tehtynä. Apilan kasviestrogeenit askarruttavat hedelmällisyyshaasteiden ja kalsium poikimahalvausriskin vuoksi. Onko huoleen aihetta?

Apilanurmi

Apila on hyvä kasvi pellossa ja lehmien ruokintapöydällä. Pellossa se sitoo typpeä ilmasta, mitä nurmiheinät eivät tee. Ostolannoitteiden tarpeeseen sillä on merkitystä. Lisäksi apila on lehmille maittava ja mieluinen rehu niin tuoreena laitumessa kuin säilörehuksi tehtynä.

Kuitenkin apilan kasviestrogeenit askarruttavat hedelmällisyyshaasteiden vuoksi ja kalsium puolestaan poikimahalvausriskin vuoksi. Onko huoleen aihetta?

Luomukarjoissa lehmien ruokinta on hyvin pitkään pohjautunut apilavaltaiseen karkearehuun, eikä niiden tiinehtyvyydessä ja poikimahalvausmäärissä ole tuotosseuranta-aineiston perusteella merkittäviä eroja. Luomukarjoissa myös väkirehun määrä on maltillinen, jolloin apilarehun kanssa toteutetun dieetin kuidun määrä riittää hyvin. V 2021 tuotosseurantakarjojen keskituotos oli 10073 kg ja luomukarjojen 9325 kg. Poikimahalvauksen vuoksi luomukarjoista poistettujen lehmien osuus on 5%. Tavanomaisissa karjoissa poikimahalvaus on poiston syynä 3% poistotapauksista.

Mitä kasviestrogeenit ovat ja tekevät?

Kasviestrogeenit eli fytoestrogeenit ovat vakaita, kasveissa luontaisesti esiintyviä molekyylimassaltaan keveitä yhdisteitä, jotka ovat kemialliselta rakenteeltaan tai toiminnaltaan samatyyppisiä kuin nisäkkään oman hormonijärjestelmän erittämät estrogeenit. Kasviestrogeenit toimivat ksenoestrogeeninä eli ne voivat matkia estrogeenien toimintaa, koska ne pääsevät kulkemaan solukalvon läpi ja olemaan vuorovaikutuksessa entsyymien ja hormonireseptoreiden kanssa. Fenolirengasrakenne mahdollistaa kasviestrogeenien kiinnittymisen estrogeenireseptoreihin ja sitä kautta vaikuttamaan mm. nisäkkään kiimaan. Toistaiseksi kasviestrogeenejä on löydetty mm. palkokasveista eli apiloista, sinimailasesta, soijapavusta, pähkinöistä, yrteistä, viljoista, pellavasta, seesamista ja humaloista.

Kasviestrogeenit ja tuotantoeläimet

Kasviestrogeenien vaikutusta tuotantoeläimiin alettiin tutkia ensimmäisenä Australiassa 1960-luvulla, missä maa-apila laitumilla laiduntavilla lammaslaumoilla oli isoja hedelmällisyysongelmia. Tutkimuksissa todettiin, että kasviestrogeenejä sisältävät kasvit voivat rehukäytössä aiheuttaa eläimille hedelmällisyysongelmia. Nautaan verrattuna lammas näyttäisi olevan kuitenkin herkempi kasviestrogeeneille. Vaikka kumpikin eläinlaji on märehtijä ja kasviestrogeenit metabolisoituvat pötsissä samalla tavalla, ruuansulatuskanavan epiteelikudoksessa (eli pintakudoksessa) on ilmeisesti eroja. Tästä syystä ekvolia ei imeydy ruuansulatuskanavasta muualle elimistöön naudoilla yhtä tehokkaasti kuin lampailla.

Toinen teoria selittämään lampaiden herkkyyttä kasviestrogeeneille on se, että lampaan kohdussa on kaksinkertainen määrä estrogeenireseptoreita lehmään verrattuna. Yksimahaiset ovat märehtijöitä herkempiä kasviestrogeeneille, koska niillä ei ole pötsimikrobeja hajottamassa isoflavoneita harmittomiksi yhdisteiksi. Suurin osa päivittäisestä rehuannoksesta on oltava kasviestrogeenipitoista kasvimassaa, jotta vaikutukset ovat havaittavissa. Satunnainen tai lyhytaikainen (muutama päivä) runsas kasviestrogeenien saanti ei vaikuta eläinten terveyteen negatiivisesti.

Umpilehmän kivennäistarpeet ja apila

Poikimahalvaus on kalsiumaineenvaihdunnan häiriötila. Poikimahalvausriskiin liittyy lehmien yleiskunto ja kuntoluokka sekä ennen kaikkea umpilehmien toteutunut syönti umpikaudella. Myös syönnin toteutuminen ensimmäisinä päivinä poikimisen jälkeen vaikuttaa paitsi energian ja valkuaisen myös kivennäisten toteutuneeseen saantiin. Lypsylehmien ruokintasuositus pääkivennäisten osalta

Umpilehmä

Lypsylehmä

Kalsium g/kg ka

max 5

min 6

Magnesium g/kg ka

min 3,5

min 3

Viimeisimpien tutkimusten mukaan (mm Henrik Lindberg 2016) suurin yksittäinen poikimahalvauksen syntyyn altistava tekijä on magnesiumin puutos. Magnesium on edellytys lisäkilpisrauhashormonin eritykselle, jonka seurauksena luustosta vapautuu kalsiumia verenkiertoon. Apilassa noin kaksi kertaa enemmän magnesiumia kuin nurmessa (Lundberg 2016)

Apilapitoinen säilörehu verrattuna nurmisäilörehuun

Lehmän syömä rehumäärä on suorassa yhteydessä sen tuottamaan maitomäärään. Useissa tutkimuksissa puna-apilan on todettu lisäävän säilörehun syöntiä. Yhdessä niistä säilörehun syönti nousi 1,3 kg ka kun säilörehussa oli yli 30% puna-apilaa. Heinäkasvirehuihin verrattuna puna-apila muuttaa maidon rasvahappokoostumusta ihmisravitsemuksen kannalta suotuisaan suuntaan tyydyttämättömien rasvahappojen määrän lisääntyessä.

Suomalaisesta rehuanalyysiaineistosta kootun tiedon mukaan syytä apilahuoleen ei ole. Rehuanalyyseja (taulukko) on paljon ja tulokset ovat niiden keskiarvoja. Vaihtelu eri rehuerien kesken voi olla suurikin. Tiedoksi se muuttuu rehuanalyysin kautta.

Nurmisäilörehu

Apilapitoinen

Apilapitoinen LUOMU

näytteitä kpl

13223

3749

Ei käytettävissä eriteltyä analyysiaineistoa

D-arvo

669

660

Raakavalkuainen

143

140

Kuitu (NDF)

542

524

iNDF g/kg ka

77

84

ME (energia-arvo) MJ/kg ka

10,7

10,6

Syönti-indeksi

104

111

Sokeri

71

66

kivennäisanalyysejä kpl

6150

1587

587

Kalsium

5

6,2

7,5

Magnesium

2

2,1

2,1

Fosfori

2,8

2,9

2,9

Kalium

25,5

25,8

24,6

Seleeni

0,22

0,17

0,06

Ota analyysi ja tiedä enemmän

Nurmen viljelyn näkökulmasta korjuuaikanäytteet kannattaa ottaa erikseen rehueristä, joissa on apiloita ja joissa ei ole apiloita. Peltojen suunnittelun näkökulmasta isolla näytteellä ei ole suurta arvoa, kun miettii lannoitusta, kivennäissuhteita tai apilan viihtymistä pellossa, vaan sellaisilla minkä tietää olevan jostain tietyltä peltoalueelta. Taulukon näytekeskiarvoissa ei näy apiloiden suurempi Magnesium ja alhaisempi Kalium. Tämä kuitenkin näkyy erityisesti tiloilla, joilla on korkea reservikalium maassa eli ongelmia Mg-Ca suhteissa. Silloin apilat ja mailaset parantavat tilannetta myös kalsiumin avulla.

Korjuun aikana ruokinnan suunnittelua varten ota raaka-aineanalyysi kootusti isommasta säilörehuerästä. Silloin on hyvä analysoida myös kivennäiset sekä erillisestä pyynnöstä tehtävä seleeni. Näin toimien tiedetään oman pellon tuotannon tasosta jo hyvissä ajoin ja se auttaa valitsemaan ostorehuvalikoimista juuri ne täydennykset, joita tarvitaan terveen ja tuottavan karjan kanssa.

Lähteet ja lisätietolinkit:

Henrik Lindberg 2016: Magnesium lypsylehmän tuotantosairauksien ehkäisyssä 
Milja Korjus HAMK, opinnäytetyö: Puna-apilasäilörehun vaikutus maidontuotantoon
ProAgria ja Valio: Palkokasvia ja apilaa rehussa
Eri nurmilajien vaikutus maidon rasvahappokoostumukseen