Uppsving för närodlade trädgårdsprodukter
Trädgårdshandeln gjorde nya rekord ifjol och den inhemska produktionen uppskattades allt mera.
Uppsving för inhemska och närodlade trädgårdsprodukter
Trädgårdshandeln gjorde nya rekord ifjol och den inhemska produktionen uppskattades allt mera, även våra konsumtionsvanor ändrades en hel del. Vi åt mindre på restauranger och lagade mera mat i hemmen. Det gick bra för dagligvaruhandeln, deras försäljning ökade med drygt 13 % under år 2020. S-gruppen ökade mängdmässigt mest sin försäljning inom grupperna svaga viner, mjöl, frysta bär samt bacon. Två lite överraskande grupper som minskade var försäljningen av färska bär (-13%) och färskgräddade produkter (-12%) (HS 15.12.2020). Förändringarna i dagligvaruhandel speglar vår förändrade vardag. Vi har haft större lager av baslivsmedel för matlagning i hemmen, speciellt lättlagade och halvfabrikat både konserver och frysvaror, har ökat i popularitet.
Både Rosmarie Finne från FinneFarm och Ingrid Träskman från Träskmans Grönsaker säger att deras försäljning som helhet var på ungefär samma nivå som tidigare. Den stora förändringen var att de sålde betydligt mera från gårdsbutikerna där deras produkter har varit till salu. Även försäljningen till livsmedelsbutikerna ökade, däremot minskade försäljningen till restauranger. Gällande produktsortimenten så säger Ingrid att de av hennes produkter som sålde bäst år 2020 var specialsallater, en annan grupp som gick bra åt var bönor och övriga baljväxter. Den ökade baljväxtkonsumtionen beror säkert till en stor del på den minskade köttkonsumtionen. Här kunde finnas en nisch för trädgårdsproducenterna ifall vi kunde hitta ett större urval av proteinrika grödor för produktion.
Ett bra sätt att äta klimatsmat och samtidigt minska matens koldioxidavtryck är att äta enligt säsong. Nu är det säsong för våra inhemska rotfrukter. Rotfrukterna är både nyttiga och billiga och dessutom har de mycket smak samt tillräckligt med sötma för att passa som huvudingrediens i ugnsgratänger, soppor, grytor eller som ugnrostade. Nuförtiden tillverkar man också ofta råsaft, chips eller gravar dem. Dessa traditionella men ibland underskattade grönsakerna är lättodlade, de hinner mogna även i vårt kärva klimat och de går att lagra hela vintern. Den rotfrukt som det odlas mest av i Finland är morot och därefter kommer rödbetor samt kålrot. Mera ovanliga rotfrukter i yrkesmässig odling i dag är bland andra rotpersilja, jordärtskocka och svartrot.
Det finns mycket att fundera på i dessa tider för våra inhemska grönsaksodlare. Hur skall produktsortimentet se ut nästa säsong, vad är det som konsumenten vill ha? Träskmans grönsaker odlade första gången på flera år bladselleri år 2019 då den gick bra åt, men år 2020 var efterfrågan betydligt mindre. Hur skall vi veta vad kunderna vill ha 2021? Det är klart att det finns ett bassortiment som går åt från år till år, till exempel är åtgången på morötter ganska stabil. Gårdsbutikerna upplevde ett tydligt uppsving år 2020, hur skall vi få det att hålla i sig kommande år? Många av kunderna som besöker gårdsbutiken gör det för att samtidigt med köpet av närodlade produkter får de en upplevelse. Hur skall vi erbjuda kunden en sådan upplevelse att hen återkommer flera gånger per säsong och år efter år?
FN:S generalförsamling har utsett år 2021 som det internationella året för frukt och grönsaker (http://www.fao.org/fruits-vegetables-2021). Förenta nationernas livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) har nu en unik möjlighet att visa på både grönsakers och frukters viktiga roll som människonäring samt som en möjlighet att reducera våra livsmedels klimatpåverkan.
Vi får hoppas att det som flera producenter inklusive Rosemarie Finne märkte ifjol, dvs. en tydlig ökad uppskattning för sig själv som producent och även för inhemska och närodlade produkter, håller i sig även kommande år!
Nina Sevelius, utvecklingschef för trädgårdsproduktion, SLF