Havaintoja kesäkuulta

2 min read

Kerääjäkasvien kokeiluja

Kerääjäkasvilohkon havainnot kesäkuussa

Yleiskuva pellosta

Kerääjäkasvien alkukesän kehitystä käytiin havainnoimassa kesäkuun lopulla Nokialla. Vehnäkasvusto näytti tien laidasta varsin hyvältä, mutta tarkempi kasvuston tutkiminen osoitti orastumisen olleen jokseenkin epätasaista. Paikoin kasvusto oli hyvin tiheää ja korkeaa, toisin paikoin matalaa ja harvaa.

Kerääjäkasvit olivat lähteneet parhaiten kasvuun siellä, missä vehnää oli harvemmassa. Vehnä oli havaintoja tehdessä lippulehtivaiheessa. Kaikki kerääjäkasvit olivat lähteneet itämään, puna-apilan ja valkoapilan seos kaikkein tasaisimmin.

Timotietä ja raiheiniä kylvettiin kutakin 7kg/ha. Timotei näkyi parhaiten aukkopaikoissa, myös tiheämmästä vehnäkasvustosta löytyi sieltä täältä timotein tupsuja, mutta tasaisesta kasvusta ei voida timotein kohdalla puhua.


Timotein kasvua kesäkuussa.

Englanninraiheinä oli kerääjistä heikoiten näkyvissä kesäkuun loppupuolella, mutta joitakin yksilöitä oli kasvustossa havaittavissa.


Englanninraiheinää kasvustossa.

Italianraiheinä oli kerääjistä selvästi isokokoisinta siellä, missä se oli lähtenyt kasvuun. Italianraiheinää näkyi kasvustossa melko epätasaisesti edellä mainittujen tapaan.


Italianraiheinä

Puna-apilaa ja valkoapilaa kylvettin 5+3 kg/ha. Apiloiden sekoitus oli itänyt kaikkein tasaisimmin vehnän alla ja apilaa näkyi tasaisesti koealalla. Apilan juuristosta löytyi jo tässä aikaisessa kasvunvaiheessa myös juurinystyröitä, joiden avulla apila sitoo typpeä.


Valkoapila, puna-apila sekä apilan juurinystyrät.

Vehnäkasvusto näytti yleisilmeeltään hyvältä, kun otetaan huomioon kasvuolosuhteet ja kosteuden vähäisyys. Vehnäkasvustosta otettiin lehtivihreämittaus Spad-mittarilla, jonka tulos kertoi, että kasvi on saanut riittävästi typpeä.

Kirjoittaja
Kaisa Pethman
Asiantuntija, kasvintuotanto ja luomu

ProAgria Etelä-Suomi