Työhyvinvointiin panostaminen on aina kannattava investointi
Hyvinvoivat ihmiset tekevät yleensä parempaa tulosta, sairauspoissaolot ovat alhaiset ja yrityksen maine on hyvä.
Oletko ikinä miettinyt, mitä työhyvinvointi oikeasti tarkoittaa? Yhden määritelmän mukaan työhyvinvointi on ”kokonaisuus, jonka muodostavat työ ja sen mielekkyys, terveys, turvallisuus ja hyvinvointi”. Kuulostaa hienolta ja ylevältä, ehkä myös vieraalta – tai asialta, joka pitää huomioida, kun palkataan työntekijä.
Maaseudulla on totuttu ajatukseen, että työtä on tehtävä satoi tai paistoi, oli pyhä tai arki. Työtä rytmittävät vaihtelevat sääolot ja eläinten päivittäinen hoito, välillä lasten harrastukset ja pitkät ajomatkat. Työ voi tuntua yksinäiseltä, sosiaaliset suhteet saattavat kutistua, koska maatalousyrittäjä on lypsyllä tai pellolla, kun muut vielä lauantaiaamuna nukkuvat. Painetta työhön lisää ympäristön suhtautuminen maatalouteen sekä politiikka ja talouden kiristyminen. Tämän kaiken keskiössä on ihminen, jonka jaksamisesta riippuu todella moni asia.
Jos yrittäjä ei jaksa, säilörehusato voi epäonnistua.
Jos yrittäjä ei jaksa, utaretulehduksiin ei tartuta ajoissa.
Jos yrittäjä ei jaksa, kassanhallinta hankaloituu.
Jos yrittäjä ei jaksa, syntyy helposti riitatilanteita toisten ihmisten kanssa.
Jos yrittäjä ei jaksa, tapaturmien riski kasvaa entisestään.
Ja niin edelleen.
Työhyvinvoinnin kokonaisuutta voi avata pienempiin osiin: se tarkoittaa sitä, että ihminen viihtyy työssään, pohjimmiltaan myös huonoina päivinä. Työ ei hallitse koko elämää, vaan siinä on suunnitelmallisuutta myös kiirehuippujen aikaan, palautumista unohtamatta. Työtä on turvallista tehdä eli koneet, laitteet ja rakenteet ovat kunnossa.
Työhyvinvointi on pitkäjänteistä työtä ja se syntyy pääasiassa arkisessa työssä. Työhyvinvointiin panostaminen on aina kannattava investointi, sillä hyvinvoivat ihmiset tekevät yleensä parempaa tulosta, sairauspoissaolot ovat alhaiset ja yrityksen maine työnantajana tai yhteistyökumppanina on hyvä.
Mistä työhyvinvoinnin rakentamisen voisi sitten helpoiten aloittaa? Aloita itsestäsi. Mieti, nukutko riittävästi, syötkö monipuolisesti, palaudutko päivän rasituksista, jääkö harrastuksille tai ihmissuhteille aikaa. Onko pinna kireä koko ajan, mihin asioihin hermostut ensimmäisenä? Mitkä ovat voimavaratekijöitä työssäsi? Kokonaisuutta, positiivisia asioita ja kehittämiskohteita kannattaa pohtia myös yhdessä. Apua ja neuvoa voi kysyä esimerkiksi ProAgrian asiantuntijoilta.