Töitä vuorotta – normisettiä yrittäjälle!

2 min read

Johtotehtävissä

Johtaminen – sana joka saattaa olla suuri ja massiivinen, mutta niin arkipäiväinen asia, kun sitä alkaa ajattelemaan.

Johtotyokuva blogiuutinenartikkeli

Johtaminen – sana joka saattaa olla suuri ja massiivinen, mutta niin arkipäiväinen asia, kun sitä alkaa ajattelemaan. ”En minä ole mikään johtaja”, saattaa yrittäjä todeta, kun johtamisesta keskustellaan, mutta hetken pohdinnan jälkeen alkaa avautua niitä tuttuja juttuja ja kokonaisuuden hallinta, ”hei joo, tämähän on johtamista”.

Johtamisesta ei puhuta turhaan, sillä hyvä johtaminen lisää hyvinvointia. Se on suurin yksittäinen tekijä, joka vaikuttaa eniten koko yritykseen, sen toimintaan ja arvoihin. Hyvinvointia syntyy, kun asiat ovat hallussa ja toiminnassa on selkeä suunta, mutta sitä syntyy myös talouden hallinnan ja ihmisten työtehtävien valinnan tai työaikojen kautta.

Ihmisten johtaminen on haastavin palikka koko johtamisen ja hyvinvoinnin yhtälössä: pitää voida itse hyvin, jotta pystyy johtamaan hyvinvoivaa työyhteisöä – ja pitämään sen sellaisena. Lisäksi pitää tuntea itsensä ja osata johtaa itseään, ennen kuin voi johtaa toisia sekä tunnistaa erilaisia ihmistyyppejä, jotta oikeat ihmiset tekevät oikeita asioita. Kuulostaako monimutkaiselta? Onneksi asia ei ole ihan niin vaikea, mutta vaatii kuitenkin työtä ja osaamista. Yhtenä työkaluna tässä voidaan käyttää Leania.

Hyvinvoiva ja samalla tehokas työyhteisö vaatii suunnittelua, organisointia ja työnjakoa. Yhä enemmän puhutaan maatalousyrittäjien uupumuksesta. Vaikka erilaisissa mittauksissa yhtenä näkökulmana on aina tehokkuus, pelkkään tehokkuuteen pyrkiminen alkaa syödä itse itseään, jos ihmiset väsyvät eikä hyvinvointia ole otettu huomioon.

Työajoista puhuttaessa on helppo ajatella, että koska minulla ei ole työntekijöitä ja olen yrittäjä, minun ei tarvitse ajatella työaikoja. Onko asia kuitenkaan näin? Sesonkiaikana saattaa toki joutua tekemään pitkää päivää, mutta jos vuoden kaikki 365 päivää tekee 16 tuntia vuorokaudessa töitä, olisi syytä pysähtyä pohtimaan, onko jotain vikana.

Jos elämä tuntuu pelkältä työnteolta, kannattaa kysyä itseltään: ovatko kaikki työt tarpeellisia? Syntyykö jossakin hukkaa? Onko työ suunnitelmallista vai sammutetaanko vain tulipaloja? Esimerkiksi Lean pohjautuu siihen, että parempaa tulosta ei voi saada työtahtia kasvattamalla, vaan se tehdään poistamalla hukkaa.

Myös ihmisen jaksaminen on resurssi. Sitä ei kannata hukata.

Kirjoittaja
Paula Antikainen
Työterveyshuollon ja benchmarkkauksen asiantuntija
ProAgria Pohjois-Savo