Yritysryhmähankkeiden tuella Sysmän ja Hartolan alueen matkailu nostetaan uudelle tasolle
Tainionvirran alueen yritysryhmähankkeet toimivat erinomaisena esimerkkinä siitä, kuinka yrittäjien yhteistyöllä voidaan edistää alueen vetovoimaa ja kasvattaa mukana olevien yritysten liikevaihtoa.
Hartolan Vallesmannin yrittäjä Päivi Koskela on ollut mukana useammassa hankkeessa edistämässä Sysmän ja Hartolan alueen matkailutoimintaa.
Yritysryhmähankkeissa 3-10 yrittäjän ryhmä kehittää toimintaansa yhdessä. Tavoitteena voi olla esimerkiksi tuotannollisen yhteistyön kehittäminen, markkinointi- ja myyntiyhteistyön kehittäminen tai tuoteperheen suunnittelu.
-Pääpaino yritysryhmähankkeissa tulee olla yrittäjien yhteisissä kehittämistoimissa, mutta tarvittaessa tukea voidaan hyödyntää yrityskohtaisesti, painottaa Pirkanmaan Ely-keskuksen maaseudun kehittämisen asiantuntija Mervi Lehtonen.
Ensimmäisessä jo päättyneessä Tainionvirran alueen hankkeessa joukko alueen matkailuyrittäjiä yhdisti voimansa kehittääkseen yhteisiä tuotepaketteja asiantuntijoiden tuella. Palveluissa hyödynnettiin kauniita vesistöjä, koiraystävällisiä palveluja ja monipuolisia luontoaktiviteetteja. Yhteistyön tuloksena luotiin alueen omaleimainen graafinen ilme, kehitettiin konseptointia ja oppeja haettiin ulkomailta asti.
-Esimerkiksi mukana ollut Rantalan lomamökkien yrittäjä Jouni Hokkanen panosti koiraystävällisyyteen ja nykyään heidän tilauskalenterinsa täyttyy juuri oikeina aikoina, Koskela selventää.
-Kaikista tärkeintä näissä yritysryhmähankkeissa on yrittäjien yhteen hiileen puhaltaminen. Meillä on osaajia ja asiantuntijoita ja teknisesti kaikki tieto löytyy, mutta yhteinen tahtotila on ratkaiseva, Koskela muistuttaa.
Alueen toinen, parhaillaan käynnissä oleva yritysryhmähanke keskittyy vastuulliseen matkailuun. Hankkeessa tähdätään muun muassa vastuullisuussertifikaattien hankintaan, digitaalisen automatisoinnin hyödyntämiseen ja vastuullisuusviestintään sekä myyntiin. Koskela korostaa, että hankkeen avulla Sysmän ja Hartolan matkailusta tehdään vastuullisuuden edelläkävijä.
Mikään näistä ei tapahdu ilmaiseksi. Molemmissa hankkeissa budjetti oli noin 250 000 €, josta tuen osuus on tyypilliseen tapaan 75 % kokonaiskustannuksista.
Olisiko sinulla pienikin ajatus yritystoimintasi kehittämisestä muiden yrittäjien kanssa?
Vaihtoehto yritysryhmähankkeen avulla tehtävästä kehittämistoimista kannattaa ehdottomasti punnita. Niin kuin Tainionvirran esimerkit osoittavat – yritysryhmähankkeet voivat saada merkittävää tukea, jonka avulla tehtävät toimenpiteet näkyvät yrittäjien ja alueen kassassa.
Hanke edellyttää 3-10 yrittäjän ryhmää, jolla on yhteinen visio. Hankkeen hakijana ja hallinnoijana voi olla kehittämisorganisaatio esimeriksi neuvontajärjestö tai kehittämisyhtiö tai vaikkapa kunta/kaupunki. Hanke tulee suunnitella tiiviissä yhteistyössä osallistuvien yritysten kanssa, jotta hankkeen sisältö vastaa yritysten tarpeita, kaikki tietävät mitä hanke sisältää ja mikä on yhdessä tavoiteltu lopputulos.
Kehityspäällikkömme Tuula Repo on ollut useammassa yritysryhmähankkeessa mukana ja hän painottaa luottamuksen merkitystä kaikkien osapuolten välillä. Hankkeissa olleet yrittäjät ovat olleet tyytyväisiä yritysryhmähankkeeseen osallistumiseen.
-Yrittäjien palautteissa korostuu tyytyväisyys siihen, että saa keskittyä konkretiaan, kun luotettava taho hoitaa hallinnointia. Saa kokeilla, eikä tarvitse pelätä virheitä ja on hyvä, että hankkeen vetäjä vauhdittaa kehittämistoimiin. Myös vertaistuen merkitystä korostetaan, summaa Repo.
Itse rahoitusta haetaan joko paikalliselta Leader-ryhmiltä tai Ely-keskukselta. Myös hankkeen valmisteluun on saatavilla rahoitusta, jolla yrittäjät voivat asiantuntijoiden tuella tehdä tarkat suunnitelmat varsinaista hanketta varten. Meillä ProAgrialla on runsaasti kokemusta yritysryhmähankkeista. Riittää kun sinulla on visio, me ohjaamme eteenpäin.