Kasvinsuojelututkinto nyt vain 40 € (sis. alv), yrittäjä- ja yritysjäsenillemme 35 €! Suorita tutkinto nyt

Pelisilmää laiduntavan lypsykarjan ruokintaan

2 min lukuaika

Ruokintapöydällä

Karjanomistajalla on mahdollista saada taloudellista hyötyä lehmien laidunnuksesta eläinten hyvinvointikorvausten ja meijereiden tarjoamien lisäkorvausten avulla.

Sivu 9 laidunkausi ja ruokinta kuva ella karttimo

Laiduntamiseen kannattaa perehtyä ja toteuttaa sitä käytettävissä olevilla resursseilla. Hyvin hoidettua karjaa esittelee ilolla ja ylpeydellä, ja oikein toteutettuna maitotuotos ei laidunkaudella laske eikä laiduntaminen lisää työmäärää. 

Nykykarjaa ei laidunneta vanhoilla opeilla

Laiduntamista voi tehdä monin tavoin, mutta nykylehmien kanssa laiduntamista ei kuitenkaan suoriteta vanhoilla opeilla. Onnistunut laiduntaminen on nurmen ja eläinten yhteispeliä. Hyvä laidun vastaa rehuarvoiltaan hyvää säilörehua. Lehmiä hyödyntämällä se saadaan korjattua talteen ilman merkittäviä korjuukustannuksia. 

- Jatkuvan laidunnuksen ongelma on, että lehmä syö aina uudelleen ja uudelleen nurmikasveista parhaat palat. Sen seurauksena kesän edetessä juuristo ja kasvu hyytyvät, kun nurmikasvit eivät saa lepoaikaa, kertoo ProAgrian valtakunnallinen huippuosaaja Tiina Karlström.

Laiduntamisen mahdollisuuksia

Hiehot ovat hyvä ja helppo eläinryhmä laiduntamiseen - kantavat hiehot niistä ruokinnallisesti helpoin. Kasvavien eläinten fyysinen ja psyykkinen kehittyminen ja laiduntamisen oppiminen ovat tärkeitä asioita ja panostuksia hyvään lypsykarjaan. 
Usein hiehot laidunnetaan samalla lohkolla koko kesän. Se tarkoittaa myös sitä, että loppukesällä laitumen ruokinnallista arvoa ja eläinten syöntikuntoa tulee seurata tarkoin. Lisäruokinta aloitetaan hyvissä ajoin laitumen heiketessä. 

- Suomessa syksyt ovat koko ajan pidempiä ja hiehojen laidunkautta voi lisäruokinnan turvin jatkaa loka-marraskuulle saakka, Karlström jatkaa.

Umpilehmät voivat hyödyntää laidunjaksoa palautumisena edellisestä lypsykaudesta. Lukumäärältään ne ovat karjansa pienin eläinryhmä, joten niille riittää määrältään ja laadultaan vaatimattomampikin laidunala. Lypsylehmien laiduntamiseen riittää esimerkiksi vain kahden tunnin päivittäinen jakso. Se vähentää laidunalan tarvetta, jos sitä on rajallisesti.

Asiantuntija avuksi ruokinnan suunnitteluun

Laidunkauden ruokinnan suunnittelun on pian ajankohtaista ja suunnitelmia kannattaa pohtia rauhassa useista näkökulmista. Yleensä lehmien laidunrehun arvioitu toteutunut syönti on jäänyt 2–3 kuiva-ainekilon suuruiseksi. 

- Lehmät menevät laitumelle mielellään, kun siellä on tasokasta syötävää runsaasti, asiantuntija vinkkaa.
Ota yhteyttä asiantuntijaasi ja valmistelkaa yhdessä tilallesi tehokkain laidunsuunnitelma.


Näin onnistut laidunnurmen ylläpidossa:
 

  1. Niitä lohkolta laidunnusjakson jälkeen hylkylaikut ja huolehdi täydennyslannoituksesta. Näin uusi kasvu saadaan paremmin alkuun. 
  2. Tämän jälkeen anna laidunlohkolle vähintään 20 vuorokauden lepojakso. 
  3. Päästä karja takaisin lohkolle lepojakson lopulla kasvuston korkeuden ollessa vähintään 10 cm.