Paloturvallisuus on navetoissa tarkkaan mietitty

3 min lukuaika

Ruokintapöydällä

Nykyaikaisten navettojen paloturvallisuudessa avainasemassa on onnettomuuksien ennaltaehkäisy ja säännölliset huoltotyöt. Maatiloilla tulipalojen syynä on yleisimmin sähkölaitteisiin, työkoneisiin ja lämpökeskuksiin liittyvät häiriöt. Haastavat olosuhteet, kuten pöly, kosteus ja syövyttävät kaasut aiheuttavat häiriöitä sähkölaitteille. Työkoneiden oikosulut, lämpökeskusten toimintahäiriöt ja mekaaniset viat sekä pakkasjaksojen lisälämmittimet tuovat myös omat riskinsä.

Lehmat

Tulipalojen aiheuttamien suurten materiaalisten vahinkojen lisäksi vaarassa on maatalousyrityksen jopa useiden sukupolvien ajan tehty elämäntyö. Sitä on mahdotonta rahassa mitata, sillä tunnearvo on sitä suurempi. Mittavin suru tulee aina palossa mahdollisesti menehtyneistä eläimistä, joihin kaikilla eläinten kanssa työtä tekevillä on myös syvä tunneyhteys. Onkin ensiarvoisen tärkeää varautua tulipaloihin huolellisella suunnittelulla ja ennakoinnilla jo tuotantotilojen rakennusvaiheessa sekä huolehtia muun muassa huoltotöistä säännöllisesti. 

 

Paloturvallisuus on tarkkaan säädetty jo suunnitteluvaiheessa

Nykyajan navettoja suunniteltaessa ja rakennettaessa on huomioitu maa- ja metsätalousministeriön asetus (v. 2019) tuettavaa rakentamista koskevista paloteknisistä vaatimuksista, mikä on parantanut maatilojen paloturvallisuutta. 
Kotieläinrakennusten eläintilat on pääsääntöisesti jaettu palo-osastoihin. Rakennus on jaettu myös savusuluilla rajoitettuihin savulohkoihin, jotta voidaan varmistaa tehokas savunpoisto. Ilmakanavien puhaltimet ovat ylikuumenemiselta suojatut. Palonilmaisulaitteiston suunnittelussa ja asennuksessa käytetään asiaan kuuluvia suunnittelu- ja asennusohjeita, ja laitteistolla täytyy olla kunnossapito-ohjelma.

 

Navetassa pidetään vain eläimiä

Kotieläinrakennuksen yhteydessä saa olla enintään 300 neliömetrin suuruinen rehu- ja kuivikevarasto, mutta ei esimerkiksi lämpökeskusta, viljakuivaamoa tai konekorjaamotilaa. Kotieläinrakennuksen yhteyteen sijoitettuun sähkökeskukseen täytyy olla yhteys suoraan ulkoa, mikäli kotieläinrakennuksen koko on yli 1000 neliömetriä. Kotieläinrakennusta laajennettaessa on varmistettava myös ennen laajennusta olemassa olevan rakennuksen paloturvallisuus.


Nautakarjapihatoissa nautojen kulkureitin pituus ulosmenevään käytävään saa olla enintään 45 metriä ja ihmisiä varten on oltava vähintään kaksi toisistaan riippumatonta poistumismahdollisuutta toiminnallisista tiloista, kuten rehu-ullakolta. Kulkureitin oven tai portin on oltava vähintään 1,5 metriä leveä, jotta eläinten nopea poistaminen palavasta rakennuksesta on sujuvaa.

 

Pelastussuunnitelmassa laitteiden tarkastusohjelma

Pelastuslain edellyttämässä pelastussuunnitelmassa otetaan huomioon sähkölaitteiden tarkastus-, huolto- ja kunnossapito-ohjelman lisäksi tulipalon varhaiseen havaitsemiseen, alkusammutukseen ja eläinten pelastamiseen liittyvät järjestelyt. Toimintaohjeiden lisäksi erilaisten riskien kartoittamisella varaudutaan ennaltaehkäisemään onnettomuuksia mahdollisimman hyvin.


Rakenteellisesti nykyaikaisissa navetoissa on paloturvallisemmat betoniseinät ja -lattiat, palo-ovet osastoittain, yläpohjassa kivivillaa eristeenä, painovoimainen ilmanvaihto ja valaistus säädösten mukaisesti asennettuna. Sieltä löytyy myös helposti saatavilla oleva palosammutuskalusto sekä palovaroitinjärjestelmä, joka soittaa yrittäjän puhelimeen savua havaitessaan.

 

Päivittäinen seuranta ja huolellisuus tärkeää

Maatalousyrittäjien oma rooli paloturvallisuusuhkien ja riskien ennakoimisessa sekä torjumisessa on tärkeä. Sähköasennukset ja niiden säännöllinen tarkistus, sekä sähkölaitteiden säännöllinen huolto annetaan aina alan ammattilaisten tehtäväksi. Laitteiden jokapäiväinen silmällä pitäminen, niin navettarakennuksissa kuin työkoneidenkin osalta, on tärkeää. Työkoneet vaativat säännöllistä huoltamista ja koneiden moottoritila säännöllistä puhdistamista. Tärkeää on myös yleisen järjestyksen ja siisteyden ylläpitäminen navetassa.

 

Lähteet:
https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2019/20190265
https://www.youtube.com/watch?v=JifpV139n40 
https://pelastustieto.fi/pelastustoiminta/paloturvallisuus/maatiloista-jopa-puolessa-heikko-paloturvallisuus/#50bf6814 
https://www.sttinfo.fi/tiedote/11958717/turvallinen-maatila-paloturvallinen-navetta?publisherId=2037 
https://pirkanmaa.mtk.fi/documents/197368/0/Maatilojen+paloturvallisuus+Tapio.pdf/195af22e-f05a-7024-3f1e-204b826fe2b5?t=1648113547019 
https://www.phpela.fi/yrityksille/maatilojen-paloturvallisuus/ 
 

 

Teksti:

Kristiina Viitanen

Harjoittelija (agrologiopiskelija)

ProAgria Oulu