Kasvinsuojelututkinto nyt vain 40 € (sis. alv), yrittäjä- ja yritysjäsenillemme 35 €! Suorita tutkinto nyt

Mihin menevät maitotilan rahat?

2 min lukuaika

Ruokintapöydällä

Huomaatko usein miettiväsi, mihin kaikki rahat menevät eikä maidosta saatava hinta tunnu riittävän? Moni muukin maidontuottaja tuskailee samaa. Olen työssäni hyödyntänyt usean tilan kanssa Maidon yksikkökustannuslaskelmaa kustannusten tarkasteluun sekä kustannusten ja tuottojen suhteen havainnollistamiseen.

Lehmat navetta maitotila Johanna Viren 6

Yksikkökustannuslaskelman avulla saadaan esiin maidon nettokustannus eli se, paljonko juuri sinun tilallasi pitäisi maidon hinnan olla, jotta kustannukset tulisi katettua. Nettokustannuksessa on tilojen välillä todella suuri vaihteluväli: alimmillaan noin 35 snt/litra, ja korkeimmillaan liikutaan 80 snt/litra tasolla (AB-alueilla). Näin siis tiloilla, joille yksikkökustannuslaskelmia on tehty. Koko maassa tehtiin vuonna 2023 vain 216 laskelmaa, jotka ovat keskenään vertailukelpoisia.  

Koska yksittäinen tila ei voi juuri vaikuttaa maidon perushintaan, kannattaa huomio kohdistaa asioihin, joihin on mahdollista vaikuttaa. Kustannuksia on hyvä tarkastella ajatuksella eri näkökulmista:

  • Miten tilalleni tehdyt strategiset valinnat toteutuvat kustannus/tuottotarkastelussa?
  • Mihin erityisesti tulisi kiinnittää huomiota, kun tavoitellaan tuotos/panossuhteen parantamista taloudellisessa näkökulmassa?
  • Onko asetettu oikeita tavoitteita, vai keskitytäänkö epäolennaiseen? Tavoitteiden asetanta kustannus/tuottosuhteen avulla helpottaa keskittymään asioihin, joilla voi vaikuttaa taloudelliseen tulokseen. 

Keinot kannattavuuden hallintaan

Kannattavuuden hallinnassa on tärkeää kohdistaa panokset oikein, seurata niillä saatavaa hyötyä ja panos/hyötysuhdetta sekä tarkastella, saavutetaanko riittävän hyvä tehokkuus. Maidon yksikkökustannuslaskelma on erittäin hyvä työkalu oman toiminnan tarkasteluun. Laajempaa tietoa kannattavuudesta saa maitotilan tulosanalyysillä, jolla tilallesi lasketaan mm. kannattavuuskerroin ja toteutunut työtuntiansio. Omien laskelmatulosten vertailu muiden tuloksiin on saatujen laskelmien suola. Vertailua voi rajata lypsytavan tai lehmämäärän mukaan. 

Tekemällä tai teettämällä oman tilasi laskelman tuotat samalla arvokasta vertailutietoa suomalaisten maitotilojen tuloksiin. Menneeseen aikaan verrattuna vertailutiedon pohja on nykyään liian kapea, ja mielestäni liian harva maitotila on kiinnostunut tilansa talouden seurannasta erilaisia laskelmia hyödyntäen. Samaan aikaan kuitenkin painitaan nousseiden kustannusten, kannattamattomuuden ja riittämättömyyden tunteiden kanssa. Tuotantopanosten hankinnan tulisi perustua laskettuun tietoon, jotta tulosta voi parantaa.

Tarjoamme tukea maidontuotannon johtamiseen

Saat parasta tukea maidontuotantosi johtamiseen, kun käymme yhdessä läpi tulosten tulkintaa ja teknistä tarkastelua. Tämä helpottaa sinua myöhemmin tarkastelemaan tuloksia itsenäisesti. Suosittelen kaikille maitotiloille vuosittaista Maidon yksikkökustannuslaskelmaa, jotta voit vertailla eri vuosien tuloksia. Vaikka voit tehdä laskelman itse, se kannattaa tehdä yhdessä ProAgrian maitoasiantuntijoiden kanssa. Saat varmemman laskelman, jolloin tulokset ovat tarkempia ja huomioivat olennaiset kustannukset. Laskelmissa voi hyödyntää Neuvo-rahoitusta.

Minun Maatilassani on maksutta käytössä Kustannuspuntari ja Yksikkökustannuslaskelma tuotosseurantatiloille ja valiolaisille tiloille, pelkkiä kustannuksia voi karkeasti tarkastella Kustannuspuntarin avulla.  

Ota yhteyttä maitopalveluiden asiantuntijoihimme – syvennytään tilasi tilanteeseen laskelmien kautta!  
 

Autamme sinua saamaan maidontuotannon entistä kannattavammaksi, ota yhteyttä nyt!

Täyttämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käsittelyn. Lisätietoja tietosuojakäytännöistämme löydät tietosuojaselosteestamme.