Maitoa kestävästi ja vastuullisesti

2 min lukuaika

Ruokintapöydällä

Maidontuotannolta vaaditaan kestävää ja vastuullista toimintatapaa. Erityisesti korostuvat ekologinen ja eettinen kestävyys. Vastuullisuuden eteen ollaan tiloilla valmiita tekemään töitä, mutta siitä on
saatava myös korvaus.

Lehma vastasyntynyt vasikka laidun Kuva Liisa Heinonen

Tuotannon vastuullisuuteen onkin kannustettu esimerkiksi eläinten hyvinvointikorvauksen muodossa. Myös osa meijereistä maksaa lisähintaa maidosta, joka täyttää tiettyjä vaatimuksia, esimerkiksi uudistavan viljelyn menetelmiä. Eläinten hyvinvointia parantavat myös nautojen laiduntaminen ja jaloittelu, jotka lisääntyvät koko ajan. 

Tiloilla tehdään jo paljon työtä hiilineutraaliuden tai jopa hiilinegatiivisuuden saavuttamiseksi. Nurmeen vahvasti nojautuva lypsylehmien ruokinta antaa hyvät edellytykset hiilensidonnan lisäämiselle peltoviljelyssä. Uudistava viljely parantaa maan kasvukuntoa ja lisää edelleen satotasoja. Maidon hiilijalanjäljen laskenta on monella maitotilalla arkea. Sen avulla tilat näkevät miten tuotannon eri osa-alueet vaikuttavat hiilijalanjälkeen. Nykyään puhutaan myös maidontuotannon hiilikädenjäljestä. Se tarkoittaa ympäristölle positiivisia toimia, joita yrityksen toiminta mahdollistaa. Näistä esimerkkinä on maitotiloilla tuotettu biokaasu ja sen myyminen energianlähteeksi. 

Maidontuotannon kasvihuonekaasupäästöt

Ekologisesti kestävä maatalous on ollut ja on edelleen erittäin merkittävä aihe maataloustieteen tutkimuksissa. Maidontuotannon kasvihuonekaasupäästöistä iso osa tulee naudan ruuansulatuksessa syntyvästä metaanikaasusta. Tutkijat yrittävät löytää ratkaisuja metaanipäästöjen vähentämiseksi. Yksi viimeisimmistä innovaatioista on rehun lisäaine 3-NOP, jolla on todettu olevan naudan metaanipäästöjä vähentävä vaikutus. 

Kuluttajien kiinnostus

Kuluttajia kiinnostaa yhä enemmän vasikoiden olosuhteet ensimmäisten kuukausien aikana. Tutkimusten mukaan kuluttajat arvostavat vasikan ja sen oman emän yhteistä aikaa poikimisen jälkeen. Vasikoiden vapaata vierihoitoa on kokeiltu Suomessa jo monella tilalla ja kiinnostus lisääntyy koko ajan. Vapaaseen vierihoitoon liittyvää tutkimusta tarvitaan, jotta tiedetään millaisia vaikutuksia vierihoidolla on esimerkiksi vasikan tulevaan maitotuotokseen.