Loppukesän soluongelmat – missä syy?

2 min lukuaika

Ruokintapöydällä

Usein loppukesä on utareterveyden kannalta hankalinta aikaa. Mistä se johtuu? Lämpimistä ilmoista toki, mutta vastaus ei ole ihan niin yksinkertainen.

Lehma ulkoilemassa

Lypsylehmä on eläin, joka tekee kovaa työtä – olen kuullut vertauksesta, että korkeatuottoisen lehmän elimistö olisi yhtä kovassa rasituksessa kuin jos ihminen juoksisi maratonin. Joka päivä. Tuottaessaan maitoa lehmä tuottaa myös lämpöä, joten ympäristön korkea lämpötila tekee lehmän olon epämukavaksi. Lehmä kokee lämpöstressiä. Stressi heikentää vastustuskykyä, joten lehmä on alttiimpi sairastumaan esimerkiksi utaretulehdukseen. Helteillä utareterveys on kuitenkin koetuksella myös muista syistä.

Lehmä ei arvosta hellepäiviä

Hellepäivät ovat lehmille tukalia. Korkeatuottoisella lehmällä voi olla epämukava olo jo heti lämpötilan noustessa yli 20 asteen. Mitä korkeampi on ilmankosteus, sitä matalampi lämpötila tuntuu lehmien mielestä liian lämpimältä. Erityisesti säilörehun syönti vähenee, sillä kuidun sulatus pötsissä tuottaa eniten hukkalämpöä. Helteellä ei riitä, että navetassa on verhoseinät tai ikkunat auki, jos ilma ei liiku. Lehmien oloa voikin helpottaa puhaltimilla, jotka saavat ilman virtaamaan. Kun lehmällä on kuuma, se pyrkii viilentämään itseään seisoskelemalla, sillä silloin lämpöä haihduttavaa pinta-alaa on enemmän kuin makuulla. Seisoskelu rasittaa sorkkia ja vähentynyt syönti saattaa johtaa energiavajeeseen. Taas lisäsyitä lehmän stressiin ja heikentyneeseen vastustuskykyyn ja utareterveysongelmiin.

Lehmä ei arvosta lämmintä ateriaa

Lämpimillä ilmoilla korostuu myös rehuhygienian merkitys. Virhekäynyt tai pitkään pöydällä seisova rehu alkaa lämmetä kesällä vielä helpommin kuin talvella. Lehmän ei kuulu syödä aterioitaan lämpimänä, joten pöydän siivouksesta täytyy pitää huoli. Lämmennyt rehu heikentää syöntiä ja heikentynyt syönti johtaa äkkiä energiavajeeseen ja ruokinnan epätasapainoon. Kivennäisvaje voi aiheuttaa moninaisia ongelmia, ja jos seleeniä ei mene lehmille tarpeeksi, se heikentää vastustuskykyä, mikä tarjoaa utareterveysbakteereille etulyöntiaseman. Rehujen lisäksi myös juomavesi täytyy pitää raikkaana. Likaisessa vedessä lisääntyvät esimerkiksi koli- ja klebiellabakteerit, jotka ovat utaretulehduksen aiheuttajina sieltä ikävämmästä päästä. Veden puhtauden lisäksi myös juomaveden riittävyys on äärimmäisen tärkeä asia. Helle lisää juontia. Saavathan lehmäsi varmasti riittävästi ja riittävän nopeasti ja helposti vettä?

Lehmän mieleen eivät ole lämpö ja kosteus, mutta bakteerien lisääntymistä ne edistävät. Helteillä parsien puhtaudesta ja kuivikkeiden riittävyydestä onkin syytä pitää huolta erityisen hyvin. Bakteereille on eduksi myös se, jos kärpästorjunta on retuperällä, sillä kärpäset levittävät bakteereja. Helteen aiheuttamien utareterveysongelmien ehkäisyssä avainsanat ovat siis viilennys, puhtaus ja kuivuus. Säähän ei voi vaikuttaa, mutta onneksi moneen muuhun asiaan voi.