Kasvinsuojelututkinto nyt vain 40 € (sis. alv), yrittäjä- ja yritysjäsenillemme 35 €! Suorita tutkinto nyt

Aloita laidunkauden suunnittelu ajoissa!

2 min lukuaika

Ruokintapöydällä

Nyt vielä ennen suurimpia kevätkiireitä on oiva hetki kääntää katseet tulevaan kesään. Istahda hetkeksi alas ja tulosta itsellesi esimerkiksi karttakuva laidunlohkoista, jotta voit piirtää laidunnussuunnitelmasi.

Lehmia laitumella Proagrian asiantuntijan kanssa

Suunnittele kulkureitit

Jatkavana laiduntajana kierrä laitumet kiristäen langat ja tolpat. Mieti lohkojaot ja pitävämmät ulkoaidat voit tehdä jo valmiiksi. Suunnittele kulkureitit niin, että kaksi lehmää mahtuu hyvin ohittamaan toisensa ja pohja on vapaa irtokivistä, jotka voisivat aiheuttaa sorkkaongelmia. 

Jos tuleva kesä on teillä ensimmäinen laidunnuskesä, totuta eläimet ulkona oloon ja kulkemiseen ajoissa. Lankaan oppimista helpottaa, jos saat esimerkiksi viritettyä harjoituslangan navettaan. Vesihuollon kannalta uimurillinen allas on parempi kuin vesikuppi ja varmista, että aremmatkin eläimet pääsevät juomaan. 

Lisäksi muista kivennäisten erityistarpeet, kuten magnesium ja natrium. Laidunnurmestakin voi ottaa rehunäytteen, jos sen täydentäminen navetassa mietityttää!

Älä päästä laidunta vanhaksi

On tärkeää aloittaa laidunnus ajoissa silloin, kun nurmen pituus on noin 10-20 cm, jotta kasvusto ei pääse vanhaksi. Jos alaa on runsaasti, eivätkä lehmät ehdi sitä syömään, korjaa se säilörehuksi. 

Huolehdi laidunkaudella, että nurmi saa riittävästi lepoaikaa, noin 20 vrk syöttöjen välissä. Huolehdi myös, etteivät lehmät vietä liian pitkää aikaa samalla alueella syöden sitä liian lyhyeksi (alle 10 cm). Tämä onnistuu kiertolaidunnuksen periaatteita noudattaen, jolloin lehmät viettävät samalla lohkolla maksimissaan 5 vrk.  Esimerkiksi kaistasyötön avulla saadaan lohko syötyä tehokkaasti ja vältetään hylkylaikut. Robottikarjoissa lypsyllä käyntiä edistää myös se, ettei laidunta ole loputtomasti saatavilla. 

Laidunalan ollessa niukka hyödynnä esimerkiksi heikompaa tai metsäistä lohkoa reservilohkona, jossa eläimet jaloittelevat sen aikaa, kun muiden lohkojen lepoajat täyttyvät. Parhaimmillaan laidun on kuin navetan jatke, joka on rutiininomainen osa sekä lehmien, että tuottajien arkea kesällä. 

Ps. Muistathan päivittää ruokintasuunnitelmasi laidunkaudelle! Ajantasainen ruokintasuunnitelma on vaatimuksena hyvinvointikorvauksen ehdoissa.

Ota yhteyttä!

Laiduntamisen suunnittelu ja toteutus saattaa mietityttää. Asiantuntijamme auttavat juuri sinun tilallesi sopivan laidunnusstrategian laatimisessa ja laidunkauden ruokinnansuunnittelussa.  

Täyttämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käsittelyn. Lisätietoja tietosuojakäytännöistämme löydät tietosuojaselosteestamme.