Hyvä, paha lypsyrobotin näytteenotto?

4 min lukuaika

Ruokintapöydällä

Vinkkejä miten teet näytteenotosta sujuvaa.

Jälleen tuotosseurannan näytteenoton aika robotilla. Toisilla syvän huokauksen paikka, toisilla arjen askare muiden joukossa. Jos huokailuttaa, miten hommaa saisi helpotettua? Aina ei tulla ajatelleeksi, kuinka pienillä asioilla onnistuneeseen näytteenottoon voidaan vaikuttaa. Eikä ainoastaan juuri tähän hetkeen, vaan myös ennakoiden seuraavaan kertaan.

Puhtaat ja toimivat välineet kaiken A ja O

Laitteiden ja välineiden huolellinen valmistelu kannattaa. Jos aloitat näytteenoton huomenna, tarkista mieluiten jo tänään, että sinulla on kaikki tarvittavat välineet ja että ne ovat käyttökunnossa. Ovatko letkut, putket, tiivisteet puhtaita ja ehjiä? Vaikka kaikki olisi ollut kunnossa viime näytteenoton loputtua, jotain yllättävää on voinut sattua varastoinnin aikana.

Kuluvia osia on hyvä olla toisetkin kappaleet tallessa odottamattomien tilanteiden varalle. H-hetkellä harmittaa, jos niitä ei ole helposti ja nopeasti saatavilla. Usein alkuun saattaa tarvita myös joitakin työkaluja, kuten ruuvitalttaa, saksia tai vesivaakaa.

Asetusten tarkistus

Ennen näytteenottoa tietokoneelta on syytä tarkistaa, että lypsävien näytteenottoasetukset ovat oikein. Jos edellisellä kerralla on otettu uusintanäytteitä tai joltakin lehmältä jätetty kokonaan ottamatta, kannattaa varmistaa, että asetukset ovat nyt halutut. Usein tarkistuksen voi tehdä nopeasti ryhmäkohtaisesti.

Laitteen kytkentä

Kytkentävaiheessa eri näytteenottoventtiilien puhtaus ja esteetön liike kannattaa varmistaa avaamalla ja sulkemalla niitä useita kertoja. Jos liike on nihkeää, venttiilejä pitää puhdistaa ja mahdollisesti rasvata. Usein jo pienellä huoltotoimenpiteen tekemisellä pääsee vähemmällä. Näytteenoton lopussa kyllä harmittaa, jos joutuu toteamaan, että osa pikareista on jäänyt tyhjiksi tai täyttynyt pesuvedellä vain toimimattomien venttiilien vuoksi.

Ei hoppu hyväksi

Kiire näytteenotossa johtuu usein siitä, että sille ei varata omaa aikaa, vaan se yritetään hoitaa kaikkien normaaliaskareiden ohella ylimääräisenä työnä. Miksi pelkästään näytteenotto olisi ylimääräistä työtä? Se on kuitenkin yhtä säännöllisesti tapahtuvaa kuin moni muukin navetan tapahtuma, jonka ajankohtaa voidaan ennalta suunnitella.

Näytteenotolle kannattaakin varata ihan oma ajankohtansa; hetki, johon ei oteta mitään muuta tekemistä ja jolloin minimoidaan kaikki häiriötekijät. Etenkin silloin, kun asia on uusi tai se tapahtuu harvoin, pitää saada rauhassa ajatella ja keskittyä.

Kiireessä moni asia tuntuu vievän liian paljon aikaa ja saattaa tuntua vaikeammalta. Eikä pelkästään tunnu, vaan silloin usein tulee tehtyä paljon turhia askelia ja ylimääräistä työtä, vaikka luulisi olevansa tehokas. Kiire aiheuttaa hosumista, se hermostuttaa ja stressaa, ja yleensä myös vaikuttaa kielteisesti näytteenoton sujumiseen. Ehkä pistoketta tai liitintä ei tulekaan kiinnitettyä kunnolla, jokin asia unohtuu, tai jos ei ole aikaa katsoa, että näytteenotto lähtee kunnolla käyntiin, se ei huonolla tuurilla käynnistykään. Jos ajatus on jo seuraavassa tehtävässä, joutuu kertaalleen tarkistamansa asian tsekkaamaan uudelleen. Kiireessä myös tapaturman riski on suurempi ja vauhdissa saattaa helpommin liukastua tai muuten satuttaa itsensä.

Loppu yhtä tärkeä kuin alku

Näytteenoton jälkeen laitteet pestään puhtaiksi ja laitetaan käyttövalmiiksi seuraavaa kertaa varten. Pesun jälkeen välineiden pitää kuivua ennen asianmukaista varastointia. Jo tässä vaiheessa on hyvä tarkistaa mahdolliset puutteet. Seuraavalla kerralla on paljon miellyttävämpi aloittaa, kun ei joudu heti alkajaisiksi tiskaus- tai korjaushommiin. On hyvä, jos laitteelle on oma säilytyspaikkansa, jossa sen päälle ei kasaannu ylimääräistä tavaraa.

Näytteiden ja tietojen lähetys

Mitä nopeammin saadut näytteet päätyvät analysoitavaksi, sen parempi. Jos ne eivät lähde heti maitoauton matkaan, ne on hyvä säilyttää jääkaapissa seuraavaan päivään, kunhan eivät unohdu. Pitää muistaa myös skannata viivakoodillisten pikarien tiedot sekä lähettää maitomäärät saman tien siltä päivältä, jona näytteenotto loppui. Ajantasaisista tiedoista hyötyy heti.

Rutiini helpottaa työtä

Näytteenotto kuukausittain lisää varmuutta tekemiseen, kun asiat ovat tuoreessa muistissa. Myös laitteet pysyvät paremmin kunnossa. Tällöin ei myöskään haittaa, vaikka joku lehmä jäisikin ilman näytettä, kun seuraava näytteenotto on lähempänä eikä näytevälistä tule liian pitkä.

Maha täyteen ja hyvin nukuttu yö ennen näytteenottoa

Näytteenoton sujumiseen vaikuttavat tietenkin myös muut inhimilliset seikat, joiden merkitystä ei voi yhtään vähätellä. Kuka jaksaa oikeasti keskittyä näytteenottoon väsyneenä ja nälkäisenä? Jos näytteenotto ei ole lempihommia, niin miksi suotta tekisi siitä itselleen kurjaa? Kahvi- tai evästauko navettatöiden lomassa piristää ja lataa akkuja. Jos edellinen yö kului poikimisen valvontaan, voisiko näytteenoton siirtää toiseen päivään tai jonkun muun hoidettavaksi? Kaikkiin asioihin ei aina voi vaikuttaa, mutta useimmiten joihinkin kuitenkin voi.

Tässä muutamia perusjuttuja näytteenottoon liittyen, joilla jokainen voi helpottaa näytteenoton sujumista.
Toivon teille entistä helpompaa, stressittömämpää ja hyväntuulisempaa näytteenottoa!

Kirsi Leppikorpi
Valtakunnallinen Huippuosaaja,
tekninen erityisasiantuntija