Kasvinsuojelututkinto nyt vain 40 € (sis. alv), yrittäjä- ja yritysjäsenillemme 35 €! Suorita tutkinto nyt

Viljelysuunnitelmat jiiriin

2 min lukuaika

Ruohonjuurella

Maailman markkinoilla on tullisekoilujen tuomaa epävarmuutta, mutta ei ainakaan toistaiseksi suuria laineita. Viljan hinnat ovat kuitenkin laskusuunnassa. Esimerkiksi vehnän kauppa on vähentynyt, kun esim. Kiina pyrkii kasvattamaan omavaraisuuttaan, Venäjän vienti on vähentynyt ja Ukrainankin vienti hidastunut.

Syysvehnan lannoitus

Kotimaan hinnat ovat laskussa ja kaupankäynti rauhoittumaan päin, kun mennään kohti kevään kylvöjä. Se tiedetään, että Huoltovarmuuskeskuksen viljavarastoa puretaan suunnitellusta määrästä kolmannes nyt kevään aikana, mutta se menee ilmeisesti vientiin. Voi vain toivoa, että viljelysopimuksia on tehty ja hintoja kiinnitetty jo aikaisemmin alkuvuodesta.

Kylvöaikomuksia kartoitettu

VYR:n tammi-helmikuussa kartoittamat kylvöaikomukset kertovat, että viljelysuunnitelmat ja kasvivalinnat näyttäisivät vastaavan entistä paremmin markkinoiden tarpeeseen. Kyselyn perusteella viljaa suunnitellaan kylvettävän vähemmän kuin viime vuonna ja sekin painottuisi entistä enemmän elintarvikelaatuun. Kaura-alan ennustetaan pienentyvän ja suurimokauran laatuun pyritään hankalan vuoden jälkeen.

Kasvanut syysvilja-ala vähentää kevätkylvöjen määrää, mikäli kasvustot ovat säilyneet hyvin konstikkaan talven jäljiltä ja herneen viljelyn suosio näyttää säilyvän. Myös öljykasvit näyttävät kiinnostavan jonkin verran enemmän kuin viime vuonna. Vaikka öljykasvien hinnat ovatkin nyt laskeneet, ostajapinnassa on tiedossa kysynnän kasvua ja hintanoteerauksissa kotimaan hinnat näyttävät olevan noin 20 eur/tn korkeampia kuin Euronext, kun taas leipävehnän kotimaan noteeraus on n. 20 eur/tn alhaisempi.

Mitä kylvöön?

Viljojen markkinahinnat ja panosten kustannuskehitys eivät puolla bulkkiviljan kylvöä ilman osoitetta ja sopimusta. Vaihtoehtoja ja viljelyn monipuolistamista on siis syytä harkita tilakohtaisesti. Esimerkiksi öljykasvit ovat hyviä katkaisukasveja ja onnistuessaan edes keskimääräisesti niiden viljelyn taloudellinen tulos päihittää viljanviljelyn tuloksen. Myös palkoviljojen ottaminen viljelykiertoon on viljan viljelyä kannattavampi vaihtoehto keskimääräisillä sadoilla.

Lohkokohtaisissa kylvösuunnitelmissa on syytä muistaa myös viime kasvukausilta mahdollisesti periytyvät ongelmat, kuten kasvinjätteissä säilyvät punahomeet. Kylvösiemenen terveys on syytä varmistaa viimeistään nyt. 

Blogi kuuluu MaKe - Kestävästi ja vastuullisesti toimiva maatila -hankkeen blogeihin.

Voimmeko olla avuksi? Ota yhteyttä!

Täyttämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käsittelyn. Lisätietoja tietosuojakäytännöistämme löydät tietosuojaselosteestamme.