Valmistaudu peltotukihakuun ja satelliittiseurantaan
Uusi tukikausi tuo mukanaan muuttuvia tukiehtoja ja muutoksia maatilojen valvontaan. Muun muassa satelliittiseuranta, muutosvaihe, selvityspyynnöt ja kuvat ovat viljelijöille uusia käsitteitä. Uuden ohjelmakauden tukiehtoihin on tärkeää tutustua ennen kasvukauden alkua ja peltotukihakemuksen lähettämistä.
Vipu-palveluun kirjautuessa viljelijän täytyy päivittää puhelinnumeronsa ja sähköpostiosoitteensa ajan tasalle. Näiden tietojen mukaan viljelijä saa kasvukauden aikana yhteydenottoja. Jatkossa sähköpostiosoitteen ja älypuhelimen omistaminen on suotavaa, melkeinpä pakollista, sillä jatkossa viljelijä saa selvityspyyntöjä Vipu-mobiilin kautta.
Viljelijä voi myös valtuuttaa esimerkiksi perheenjäsenensä, sukulaisensa, naapurinsa tai asiantuntijansa. Valtuutettu henkilö voi vastata selvityspyyntöön kuvalla. Tekstiviesti saapuneesta selvityspyynnöstä lähetetään ensisijaisen viljelijän matkapuhelinnumeroon.
Kuluvana vuonna käyttöön otettava monitorointi sisältää satelliittiseurantaa. Seuranta on jatkuvaa ja sillä valvotaan peltolohkojen maataloustoimintaa ja tukikelpoisuutta. Satelliittiseurannan myötä viljelijä saa Vipu-Mobiiliinsa selvityspyyntöjä. Heinäkuussa satelliittiseurannalla tarkastellaan tukikelpoisuutta ja kasvulohkorajoja. Niiden oikein piirtämisessä on oltava tarkkana: rajan on sijaittava samassa kohdassa kuin se on peltolohkolla.
Tietoja voi muuttaa ja korjata
Selvityspyynnön tukikelpoisuuden tarkastelusta lähettää ELY-keskus. Maataloustoimintaa seurataan jatkuvasti ja viljelijä voi saada elokuussa siihen liittyvän selvityspyynnön. Kylvö, muokkaus, niitto ja laidunnus ovat maataloustoimintaa. Selvityspyyntö lähetetään, jos lohkolta ei ole vielä korjattu satoa, viljelykasvia tai toimenpidettä ei tunnisteta, kasvustoa ei ole perustettu tai lohko ei ole lainkaan maatalouskäytössä.
Selvityspyyntöihin voi reagoida kolmella tavalla:
- Ottaa kuva Vipu-mobiilin kautta tai käyttää selvityspyyntöön sovelluksella aiemmin otettua kuvaa. Sovellus paikantaa viljelijän lohkolle, jossa kuva otetaan.
- Muuttaa kasvitietoa tai kasvulohkorajoja Vipu-palvelussa, jos ilmoitettu kasvi on väärä.
- Tehdä vapaamuotoinen ilmoitus maaseutuviranomaiselle lohkon tukien perumisesta, jos lohkolle ei ole tehty maataloustoimenpiteitä. Tukikelpoisuudentarkastelun yhteydessä, jos viljelijä saa selvityspyynnön, täytyy olla yhteydessä kunnan maaseutuviranomaiseen. Jos selvityspyyntöön ei vastata, satelliittivalvonnan tulos jää voimaan.
Ota kuva nurmen niitosta tai muusta maataloustoiminnasta viimeistään 31.8.
Peltotukienhaku päättyy 15. kesäkuuta. Sen jälkeen alkaa peltotukihaun muutosvaihe, jolloin viljelijä voi aiempaa vapaammin muuttaa hakemuksensa tietoja. Tuenhakija voi muuttaa hakemustaan peltotukihaun päättymisen jälkeen 2. lokakuuta saakka. Muutosvaiheessa tuenhakija voi muuttaa esimerkiksi kasvulohkolle ilmoitettua kasvia, muuttaa kasvulohkon rajaa ja vaihtaa ympäristökorvauksen lohkokohtaisia valinnaisia toimenpiteitä. Selvityspyyntöön kuva toteutetusta toimenpiteestä peltolohkolla pitää olla otettu 31. elokuuta mennessä, vaikka sen voi lähettää muutosvaiheen päättymiseen eli 2. lokakuuta saakka.
Muista ennen peltotukihakua
• tutustua tukiehtoihin ja päivämääriin. Ajantasaiset tiedot peltotukien ehdoista löytyvät Ruokaviraston sivulta.
• ladata Vipu-mobiilisovellus.