Uutta näkemystä syysrypsin kylvöön
Juhannuksen tienoilla syysrypsin viljelijät aloittavat seuraaviin kylvöihin valmistautumisen rikkomalla nurmet kesannoitumaan. Heinäkuun viimeinen viikko on osoittautunut syysrypsille sopivaksi kylvöajankohdaksi.
Uutta näkemystä syysrypsin kylvöön
Pari viikkoa sitten kiersin tutkimassa talvehtineita ja parhaillaan kukkivia syysrypsikasvustoja Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan alueilla. Etelä-Savossa rapsikuoriaiset olivat jo toista kevättä myös syysrypsikasvustojen vitsauksena.
Tuntuu, että kuoriaiset ovat onnistuneet nopeuttamaan kevätkehitystään alueilla, joissa syysrypsiä on viljelty säännöllisesti kohta parinkymmenen vuoden ajan. Tämä huolimatta hyvästä viljelykierrosta, jossa rypsi toistuu vain kuuden vuoden välein. Muutaman kilometrin etäisyydellä vakiintuneista rypsiaukeista kasvustot olivat säästyneet kuoriaisten vioituksilta.
Mielenkiintoisimmat kokeilut löytyivät Pielisen ympäristöstä. Heikki Räsänen oli kylvänyt syysrypsinsä jo toukokuussa 2022 herneen kylvön yhteydessä. Rypsin meni pintaan piensiemenlaatikon kautta, ja herne normaalisti siemenvantaista. Lohko antoi viime syksynä mukavan, yli 3 000 kg/ha hernesadon ja nyt siinä kukki arviolta tonnin syysrypsi. Rypsi oli hyötynyt syyskesällä herneen sitomasta typestä ja kasvattanut vahvat juuret talven varalle. Tätä aion kokeilla myös kotona!
Toinen kokeilu löytyi Valtimolta. Pasi Nevalainen keksi kylvää timoteita kerääjäkasviksi rypsin kylvön yhteydessä heinäkuun lopulla. Timotei oli talvehtinut hyvin myös niillä kohdin, mistä rypsi oli harventunut. Löytyisikö tästä ratkaisu harvojen rypsien rikkaongelmaan?
Jos mahdollista, niin timotei kannattaa laittaa hajakylvönä, jolloin se peittää maan pinnan mahdollisimman kattavasti. Oma reseptini heinäkuun lopulle on syysrypsi 5 kg/ha + timotei 5 kg/ha rikkaäkeellä pintaan + kevyt harjutus joustopiikillä. Kokeilkaa myös muita kylvötapoja pellon kosteuden, maalajin ja käytettävissä olevan tekniikan mukaan.
Syysrypsin viljelijät ovat varsin innovatiivista ja innostunutta porukkaa!
Timotei täyttää mukavasti pellon pintaa vantaidenkin kautta kylvettynä.
Lemmikin kukinta tuo monimuotoisuutta, eikä haittaa viljelykasvia.