Täydennyskylvöllä tiheyttä
Täydennyskylvöjen tekemisen onnistuminen näkyy nyt ensimmäisen niiton jälkeen hyvin, kun kasvutilaa jää kevätsadolta uusille aluille.
”Lisänä se on rikkakin rokassa”, sanoo vanha suomalainen sananlasku. Valitettavasti tämä ajatus ei toimi nykyajan peltoviljelyssä. Kesä 2015 oli monessa paikassa Suomea, poikkeuksellisen haastava ja monella tilalla nurmirehua jouduttiin korjaamaan heikoissa olosuhteissa. Nurmien kunto oli kesän viljely ja korjuutöiden jäljiltä poikkeuksellisen heikko, varsinkin laiduntavien tilojen laitumet ovat viimekesän jäljiltä todella heikossa kunnossa. Talven sahaavat lämpötilat rasittivat vielä jo ennestäänkin heikkoa nurmikasvustoa. Moni täydensikin kasvustojaan tänä keväänä. Täydennyskylvöjen tekemisen onnistuminen näkyy nyt ensimmäisen niiton jälkeen hyvin, kun kasvutilaa jää kevätsadolta uusille aluille.
Harvempaa nurmirehua joudutaan korjaamaan suuremmalta alalta joka lisää korjuukustannuksia.
Tiheä nurmikasvusto myös viljelykierron loppuvaiheessa tuo merkittäviä säästöä nurmen korjuukustannuksiin. Nurmen harveneminen laskee nopeasti sadon määrää ja sen mukaisesti myös pellon tuottoarvoa. 2000 kuiva-aine kilon alentuminen nurmisadossa nostaa esimerkiksi maidontuotantokustannuksia noin 4 senttiä tuotettua maitolitraa kohden. Maidon ja lihan hinnat ovat tällä hetkellä niin alhaisia että kaikki tilan tuotantokapasiteetti on järkevää ottaa käyttöön tehokkaasti.
Jos aukkoa on ja täydennys jäi tekemättä, rehunurmen harveneminen lisää myös painetta rikkakasvien lisääntymiselle. Maaperä on valtava rikkakasvien siemenpankki, heti kun nurmeen tulee harvenemisen aiheuttamia laikkupaikkoja niin rikkakasvustot valtaa kasvustoissa omaa tilaa. Rikkojen lisääntyminen aiheuttaa säilörehuun myös laadullista heikkenemistä, joten tappiota tulee helposti useammasta asiasta. Harvassa nurmessa menetetään myös lannoituspotentiaalia, tiheä nurmi käyttää myös tehokkaammin arvokkaiden lannoitteiden ravinteet hyödyksi.
Jos sää sallii, onnistuu täydennyskylvö kevään lisäksi ensimmäisen niiton jälkeen ja monivuotisia heiniä voi täydentää hyvin myös syksyllä. Näin on seuraavalle keväälle jo valmiina mukava kasvutiheys.
Täydennyskylvön seossuunnitelmia kannattaa selvittää ja kysellä ProAgrian nurmiasiantuntijoilta. Nurmiasiantuntijat voivat käydä paikanpäällä toteamassa nurmikasvustojen kuntoa ja tiheyksiä sekä tekemässä myös lohkokohtaiseen täydennyskylvöön sopivia siemenseossuunnitelman.
Tiheä nurmikasvusto on viljelykierron jokaisessa vaiheessa nurmentuotannon kannattavuuden perusta.
Kirjoittaja:
Jari Vierimaa
Nurmiasiantuntija
ProAgria Keski-Pohjanmaa
Kuvat: Anu Ellä, ProAgria Länsi-Suomi