Sosiaalinen ehdollisuus koskee kaikkia viljelijöitä
Sosiaalinen ehdollisuus on nyt osa ehdollisuuden kokonaisuutta. Se koskee kaikkia viljelijöitä ja maatalousyrityksiä, joilla on työvoimaa.

Työnantajana toimivan tilan on ensisijaisesti varmistettava turvallisuus kaikille, myös työnantajalle itselleen, riippumatta siitä, onko itse suorassa vastuussa vai ei. Kaikilla tilalla työskenteleviltä tulee edellyttää turvallisia toimintatapoja, kunhan ne on ensin luotu ja niihin on perehdytetty.
Jotta kyse on työsuhteesta, tulee kaikkien työsuhteen tunnusmerkkien täyttyä: täytyy olla sopimus, henkilökohtainen työntekovelvoite, työtä tehdään toisen lukuun, työstä saadaan vastiketta ja pitää olla työn johto ja valvonta. Sosiaalista ehdollisuutta ei sovelleta muuhun kuin maatalouteen liittyvään työhön (monialaiset maatilat).
Työsuhteen tunnusmerkit voivat täyttyä myös tilalla työskentelevän perheenjäsenen kohdalla sekä vuokratyövoimaa käytettäessä. Työntekijän turvallisuudesta on huolehdittava, vaikka työntekijä ei olisi viljelijän suoraan palkkaama.
Työturvallisuuslaki edellyttää, että työympäristön vaarat tulee tunnistaa ja tarvittaessa tähän on hankittava asiantuntemusta muualta. Työterveyshuollon tilakäynti on hyvä työkalu oman tilan vaarojen tunnistamiseen. Lisäksi mm. erilaiset työturvallisuuskoulutukset ja riskikartoitukset ovat keinoja lisätä työterveyttä ja -turvallisuutta tilalla.
Aluehallintoviraston työsuojelutarkastajat toimivat sosiaalisen ehdollisuuden kriteereiden valvojina. Jos laiminlyöntejä tai puutteita ilmenee, niiden korjaamiselle annetaan määräaika. Työsuojelutarkastaja raportoi maataloustukien maksajatehtäviä hoitavalle ELY-keskukselle, joka tekee mahdolliset tukiseuraamuspäätökset. Korjaamalla havaitut puutteet voi tukiseuraamuksilta välttyä kokonaan. Seuraamusten suuruus määrittyy laiminlyöntien laajuuden, vakavuuden, jatkuvuuden ja mahdollisen tahallisuuden perusteella.
Sosiaalisen ehdollisuuden tavoitteena on parantaa työoloja, työn terveyttä ja turvallisuutta riskialttiilla alalla. Parannusten myötä toivottavasti kiinnostus maatalouden työpaikkoja kohtaan samalla kasvaa.
Työsuhde- ja työturvallisuusasioissa neuvovat mm. Työturvallisuuskeskus, Maaseudun Työnantajaliitto ja AVIn työsuojeluviranomaiset. Työturvallisuus- ja työterveysasioista voit kysyä myös Työterveyslaitokselta ja Maatalousyrittäjien eläkelaitokselta.